Klimalar sağlığı tehdit ediyor..


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

Klimalar sağlığı tehdit ediyor..

  • #1
    Gülşah MUTLU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.Mart.2009
    Nereden
    Tekirdağ ve İstanbul=)
    Mesajlar
    32,039
    @Gülşah MUTLU



    Klimalar sağlığı tehdit ediyor..





    Yaz ayları ile artan sıcaklıklar nedeniyle serinlemek için ev, iş yeri ve araçlarda kullanılan klimaların birçok hastalığa yol açtığı belirtiliyor. Uzmanlar, "Lejyoner Hastalığı" olarak bilinen zatürre çeşidine neden olan klimaların her yılı bakımlarının yapılması konusunda uyarıyor.

    Memorial Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Uzman Dr. Füsun Soysal, dikkatsiz ve yanlış kullanıldığında zararlı etkileri kaçınılmaz olan klimaların yol açtığı hastalıklar hakkında bilgi verdi. Klimaların; gribal enfeksiyonlar, bazı viral üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, kas ağrıları, kas tutulması, yüz felci ve klimalardaki bakterilerin yol açtığı zatürreye neden olduğunu belirten Soysal, özellikle çocuklar, yaşlılar, üst ve alt solunum yolu ile ilgili kronik sinüzit ve bronşiti olanların klima kullanımında tehlike altında olduklarını vurguladı.

    Klimaların direkt olarak kişinin üzerine soğuk hava üflemesinin yüzdeki sinir kılıfı üzerine etki ederek ödem ve yüz felci oluşturabildiğine dikkat çeken Soysal, klimaların üflediği soğuk hava ve ortama yaydığı tozların özellikle alerjik bünyeli kişilerin şikayetlerini ve krizlerini tetikleyerek astım krizlerinin ortaya çıkmasına ve şiddetli kuru öksürüklerin oluşmasına yol açtığını ifade etti. Soysal, alerjik bünyesi olan kişilere ani ısı değişikliklerinden kaçınmaları uyarısında bulundu.

    "Klimalar yolu ile bulaşan hastalıkların en önemlisi 'Legionella pnömonisi' olarak adlandırılan zatürredir." diyen Uzman Dr. Soysal, "Bu hastalık ilk kez, 1976 yılında Pensilvanya lejyonerlerinin yaptıkları bir toplantıda, salonda bulunan kişilerde görülmüş ve bunun havalandırma sisteminden kaynaklandığı anlaşılmıştır. Hastalığın tanınması ile birlikte bu zatürre tipinin alışılagelmiş zatürre belirtilerini göstermediği fark edilmiştir. Hastalığa neden olan ise klima sistemindeki bir bakteridir. Bu bakteri klimaların filtre sistemlerinde uygun nem ve ısıda üremekte buradan da ortam havasına dağılmaktadır. Hastalık, insandan insana bulaşmamaktadır." diye konuştu. Lejyoner Hastalığı'nın belirtilerini anlatan Soysal, "Hastalarda tipik zatürreden farklı olarak, akciğere ve solunum sistemine ait şikayetler ön planda değildir. İlk 24-48 saat içinde halsizlik, kırgınlık, yaygın kas ağrıları, şiddetli baş ağrısı ve huzursuzluk vardır. Daha sonra ateş ve ilk iki günde yoğun olmak üzere kuru öksürük görülür. Bulantı, kusma, karın ağrısı gibi sindirim sistemi bulguları ortaya çıkabilir. Hastaların yüzde 20'sinde, sinir sistemi bulguları, ajitasyon, konsantrasyon bozuklukları hatta koma hali görülebilir. Hastanın muayenesi ve akciğer grafisinde, hastalığın kesin tanısı konulamayabilir. Grafide, akciğerin alt kısımlarında iltihaplı alanlar görülebilir. Akciğer zarında sıvı birikimi olabilir. Hastalık genellikle tek taraflıdır. Bilgisayarlı akciğer tomografisi ile daha detaylı inceleme yapılması gerekebilir. Bazı laboratuvar testleri de tanı için yararlı olabilir." dedi.

    Lejyoner Hastalığı'nın tedavisinde 15-21 gün süreyle hastalık yapıcı bakterilere yönelik antibiyotikler kullanıldığını belirten Soysal, uygun antibiyotiğin uygun dozda ve sürede kullanımı ile hastalığın tamamen iyileştiğini söyledi. Soysal, ateş, öksürük, halsizlik şikayeti olanların bu bulguları basit bir gribal enfeksiyon gibi değerlendirmek yerine zatürre başlangıcı olabileceğini düşünerek göğüs hastalıkları uzmanından yardım almalarını istedi.

    Uzman Dr. Soysal, klimaların zararının en aza indirilmesi için de şu önerilerde bulundu; klimaların bakımı ve temizliğinin her yıl ciddi ve düzenli olarak yapılması çok önemlidir. Bakteri filtresi kullanılmalıdır. 25 derecelik sıcaklık en uygun ısı derecesidir. Ortamın aşırı soğutulmamasına dikkat edilmelidir. Klimaların üflediği havaya direkt maruz kalmamaya özen gösterilmelidir.

    memurlarnet.
    6. yaşımız kutlu olsun!!!
    Ögretmen, insan davranislarini ve yeteneklerini gelistiren bir davranis mühendisidir.


    10.Yıl
    Önce Okul Öncesi

    #DİRENKPSS2015

  • #2
    Rabia PEKKAN (rpekkan) - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Mart.2009
    Nereden
    Antalya
    Mesajlar
    15,760
    @Rabia PEKKAN (rpekkan)







    evet doğru ama klimasız burada yaşamak gerçekten çok zor..gene de elimizden geldiğince dikkat etmeye çalışıyoruz..
    teşekkürler canım bilgilendirme için..

  • #3
    Cemile ÖZTÜRK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16.Mart.2009
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    32,893
    @Cemile ÖZTÜRK







    Bir de ısıyı ayarlayabilseler, nereye gitsem ortam buz gibi direkt hasta oluyoruz, benim için büyük sıkıntı oluyor... teşekkürler canım paylaşımın için
    c i m i



    "Ben çocukken annem bana hep hayatın anahtarının mutluluk olduğunu anlatırdı. Okula gitmeye başladığım zaman, sınavda bana "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diye sordular. Ben de onlara "Mutlu olmak istiyorum" diye cevap verdim.
    Onlar bana, soruyu anlamadığımı söylediler. Ben de onlara, asıl onların hayatı anlamadıklarını söyledim. "

    John Lennon

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. Bilgisayar oyunları sağlığı tehdit ediyor!
      Konu Sahibi Cemile ÖZTÜRK Forum SAĞLIK
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 11.Ağustos.2011, 13:56
    2. Çay ve kahve kadınları tehdit ediyor
      Konu Sahibi Ayşe Turan BAL Forum SAĞLIK
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 11.Mart.2010, 00:21
    3. Kar yağışı Beşiktaş maçını tehdit ediyor
      Konu Sahibi Gülşah MUTLU Forum SPOR
      Cevap: 4
      Son Mesaj : 24.Ocak.2010, 22:39
    4. Şeker hastalığı çocukları tehdit ediyor
      Konu Sahibi Cihan ÇAĞLAYAN Forum SAĞLIK
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 24.Haziran.2009, 15:21
    5. Temizlenmeyen klimalar hastalık kaynağı
      Konu Sahibi Emine TURAN TUNÇ Forum SAĞLIK
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 31.Mayıs.2009, 12:22

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş