Kulak Çınlamasını Hafife Almayın
Dışardan hiç bir ses veya elektriksel uyaran gelmediği halde kulakta veya başta işitilen çınlama uğultu veya gürültü gibi her türlü sese tinnitus deniliyor. Tinnitus zaman zaman ortaya çıkabilir veya sürekli olabilir. Kalın veya ince tek veya her iki kulakta da olabilir. Sürekli olduğunda insanın günlük yaşam aktivitelerini engelleyecek şekle dönüşebilir. Bazen psikolojik problemlere uyku sorunlarına yol açmaktadır. Uzun süreli kulak çınlaması olanlar depresyon ve kişilik faktörleriyle beraber intihar açısından riskli grubu oluşturdukları bazı çalışmalarda gösterilmiştir.
TEDAVİSİ KOLAY
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. İrfan Aksoy, kulak kirinin de kulak çınlamasına neden olabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Kulak çınlaması konusunda bilinmeyenleri ve tedavi yöntemlerini Op. Dr. İrfan Aksoy anlattı.
"Enfeksiyon, kulak zarında delinme, orta kulakta sıvı birikmesi ve orta kulaktaki kemikçiklerin eklem yerlerinin sertleşmesi gibi nedenler de olabilir. Allerji, yüksek veya düşük tansiyon, tümör, şeker hastalığı, troid ilaçları, bazı antibiotikler ve sakinleştirici ilaçlar tinnitusa neden olabilir. Her durum için tedavi çok farklıdır.Bu nedenle konusunda uzmanlaşmış bir doktora kontrol olmak ve kulak çınlamasının gerçek nedenini bulmak çok önemlidir. İlerleyen yaşla birlikte iç kulakta meydana gelen bir takım değişiklikler hücre hasarı ve kaybıyla tinnitusa yol açar. Ayrıca günümüzde yüksek sese maruz kalınan ortamlar (fabrika disco bar) iç kulağa zarar vererek işitme kaybıyla beraber tinnitusa neden olmaktadır. Ne yazıkki bir çok insan endüstriel gürültünün yüksek sesle müzik dinlemenin ve diğer gürültülerin ne kadar zararlı olduğundan ya habersiz ya da bunu umursamamaktadır.”
SÜREKLİ KONTROL
Yüksek sesli müziğe maruz kalmaktan korunun
Kan basıncını sürekli kontrol ettirin
Tuz alımını kısıtlayın. Tuzlu yiyeceklerden uzak durun ve yemeğinize tuz eklemeyin
Sinir sistemine uyarıcı etkisi olan kahve, kola ve sigaradan uzak durun
Günlük egzersizler kan akımını düzenler
Yeterince dinlenin ve çok yorulmaktan sakının
Sesten endişelenmeyin, kulak çınlamanız sizin sağır olmanıza ve aklınızı kaybetmenize neden olmaz. Bu sesleri rahatsız edici ama önemsiz bir gerçek olarak kabul edin ve olabildiğince yok saymayı öğrenin
Sinirliliğinizi ve gerginliğinizi en aza indirin
SEÇENEĞİNİZ VAR
Kulak çınlamasının çoğu zaman özel bir tedavi şeklinin olmadığını da söyleyen uzman doktor şunları söylüyor: "Eğer doktorunuz gerçek nedeni bulursa bunu ortadan kaldırmaya yönelik tedavi sonucunda kulağınızdaki çınlamalar ortadan kalkar. Bunlara rağmen tinnitusun çoğu zaman nedeni bulunamaz. Nedeni ortaya konulmamış olmasına rağmen bazı durumlarda ilaçlar yardımcı olmaktadır. Son dönemde uygulanan soft lazer alternatif tedavi seçeneği olarak kullanıma girmiştir."
Soft lazer nedir?
Tinnitus (kulak çınlaması) problemi yaşayan hastalara soft laser terapisi alternatif bir tedavi seçeneği aslında. Bu cihaz tarafından oluşturulan lazer yaydığı radyasyon, ne ısı oluşturacak ne de insan dokusunda bir değişikliğe yol açmayacak şekilde kontrol ediliyor. Soft lazer tarafından oluşturulan biyolojik uyarının etkisiyle sinir lifleri gibi hasarlı veya dengesiz mikro yapıların tekrar oluşturulması ve onarılması sağlanıyor. Japonya'da yapılan bir çalışmada, hastaların %26'sında çınlama süresinde azalma %58'inde çınlama şiddetinde azalma gözlenmiş %2 hastada tamamen kaybolmuştur. Bunlardan çıkan sonuç soft lazer çınlamanın azalmasında ve giderilmesinde önemli yöntem.
.ALINTIDIR.