Kulak Kiri ve Temizliği
Dış kulak, kafanın yan tarafında bulunan ve bir tünel girişi gibi gözüken, kulak kanalıyla devam eden ve kulak zarına kadar giden bölümdür.
Kulak kanalı ise kum saati gibi iki geniş alan arasındaki dar bölümle şekillenmiş kısımdır. Kanalın dış kısmındaki deri özel bezlere sahiptir. Bu bezler kulak kirinin bir kısmını oluşturan salgıyı salgılarlar. Bu salgının görevi kulağa kaçan toz ve kum parçacıklarını yakalamak, kulak zarından uzak tutmaktır. Kulak kiri, bu salgı ve ona yapışan toz ve kum parçacıklarından oluşur.
Kulak Temizlemek
Kulak kiri kulağınızın iç bölümlerinde oluşmaz. Sadece, kulak kanalının dış bölümünde oluşur. Böylece eğer kulak zarının yakınına yerleşmiş kulak kiri olan bir hasta varsa bunun sebebi, kulağını pamuklu kürdan ve bunun gibi şeylerle temizlemeye çalışmasıdır. Bu tür nesneler sadece kulak kirini derinlere itmeye ve bunun yanı sıra çok hassas olan kulak zarına zarar vermeye neden olur.
Kulak kiri normal ölçülerde sağlıklıdır ve ayrıca kulağa su kaçması gibi durumlarda da koruyucudur.
Çoğu zamanlarda kulak kanalı kendi kendini temizler; kulak kanalında yavaş ve düzenli olarak yapılan ve kulak zarından dış kanala doğru oluşan bir yer değiştirme süreci yaşanır. Eski kulak kiri kulak kanalından, kulak dışına kadar taşınır, orada kurur ve dışarı atılır.
Normal şartlarda, kulak kanalınızı kesinlikle temizlemek gerekir.
Kulak kirini yalnızca kir kulaktan çıktığında almak gerekir.
Kir fazlalaştığında ve kulak kanalını tıkadığında işitmeniz de azalabilir. Bu durumda kulak kiri, doktorunuz tarafından özel aletlerle temizlenmelidir.
Kulak kiri dış kulak yolunu tıkadığı için kulak zarının sağlam olup olmadığı kulak kiri çıkarılmadan bilinmez. Kulak kirinin temizlenmesi veya çıkarılması girişimi bir hekim tarafından yapılmaz ise kulak zarı hasar görebilir ya da eğer hasarlıysa orta kulağa gidebilecek su, damla vs. sıvılar burada bir enfeksiyon başlamasına neden olabilir.
ALINTI