- Naylon Poşet Kullanmayalım!
Bez torbayı tercih edelim sağlıklı kalalım!!!!!!
TÜM dünyada yılda 750 milyar ile 1 trilyon adet arasında plastik poşet üretildiği tahmin ediliyor. Yani dakikada 1 milyon poşet üretiliyor.
PLASTİK torbalar hayatımızda 40-50 senedir yer alıyor. Uzmanlar, torbaların doğada yok olma sürecinin en az 100 yıl sürdüğünü belirtiyor.
Doğada yok olması bir asır sürüyor
Polietilen hammadde ile üretilen plastik poşetler doğada uzun yıllar çözünmeden kalıyor..
* Plastik torbalar petrol kaynaklarından yapıldığı için aynı zamanda küresel ısınmanın da nedeni olan karbondioksit salgılanmasının en büyük kaynaklarından biri. Doğada yok olması en iyimser tahminle 100 yılı buluyor.
* Çevreci grup Planet Ark'ın yaptığı bir araştırmaya göre her yıl 100 bin kuş, balina ve kaplumbağa plastik torbalar yüzünden ölüyor.
* Plastik torbalara alternatif olarak mısır nişastasından yapılmış, doğada çözünebilen polimer dokulu torbalar gösteriliyor. Ancak bu torbalar diğerlerine göre iki misli pahalı. Market zincirleri müşterilerine bu torbaları parayla satma yolunu tercih ederken, gereksiz poşet kullanımının önüne geçmeye çalışıyor. Perakende zincirleri, küresel ısınmanın etkilerinin görülmesiyle birlikte halkta bir bilinçlenme başlaması üzerine 2008 yılından itibaren yeni uygulamalara hazırlanıyor.
Kimi çevreci örgütler de geçmişte kullanılan kese kâğıdı ve file kullanımının tekrar yaygınlaşması için bölgesel kampanyalar düzenliyor. Tüm bunlar kalıcı ve uzun vadeli çözüm olmaktan çok halkın bilinçlenmesini hızlandırıyor.
Naylon torba (poşet) kullanımından vazgeçin
Tüm dünya, küresel ısınmanın en büyük nedeni olan plastik hammaddeli poşet tüketimini azaltmaya çalışıyor Türkiye'de ise poşet kullanımını sınırlama çalışmaları müşteri direnci yüzünden sonuç vermiyor. Marketler, alternatif torba arayışında ..
Tüm dünya plastik poşetlerin kullanımını sınırlama konusunda 2000 yılından beri önemli yol alırken, Türkiye bu konuyu yeni yeni tartışmaya başladı. Türkiye'deki market zincirleri, çevreci örgütlerin de baskısıyla iki yıldır bu konuda çözüm üretmeye çalışıyor. Ancak müşteri kaybetme korkusu yüzünden parayla poşet satma uygulamasına bir türlü geçilemiyor. Ambalaj Sanayicileri Derneği verilerine göre Türkiye'de faaliyet gösteren 2 bin 500 şirketin 200'ü plastik poşet üretiyor. Bunların içinde yüksek teknolojiyle çalışanların sayısı ise sadece 50. Geri kalanı, plastik atıkları temizlemeden eritiyor ve işte o pazarlarda gördüğümüz siyah poşetler üretiliyor. Bunu yapmak için 20 bin Euro'luk bir makine edinmek yeterli.
by bello'dan alıntıdır)