Nikotin Bağımlılığı Nedir?
Nikotin bağımlılığı nedir?
Önce iddia edilenler nedir diye bir bakalım;
Tütünün içerisinde bulunan yaklaşık 4000 adet çoğu zehirli olan maddelerden biri olup, sanayide ve özellikle tarım alanında, mahsule zarar veren böcekleri zehirleyerek yok etmede kullanılan ileri düzey zehirli bir kimyasal madde olan NİKOTİN , insanoğlunun bedeni tarafından çok sevilmekte, birkaç hafta veya ay periyodik olarak bedene verilmesi halinde, insan hücreleri bunu portföyüne almakta ve verilmediği takdirde huzursuzluk ve gerginlik benzeri belirtiler ortaya çıkmaktadır!
Her gün bal verilse birkaç gün içinde bıkkınlık duygusu oluşturan insan bedeni, nikotin maddesinden her gün ve günde defalarca ve uzun yıllar boyunca bile tüketmesine rağmen bıkmamaktadır!! İnsan bedeninin nikotinden başka benzer tepki verdiği başka hiçbir zehirli veya zehirsiz madde bulunmamakta, bununla birlikte, bedendeki oranı azaldığında istek duygusu oluşturmasına rağmen, 72 saat boyunca verilmeyerek beden tümüyle arındırılırsa daha sonrasında artık bu maddeyi istemeyerek son derece ilginç bir bağımlılık davranışı sergilemektedir. Bir iddiaya göre söz konusu arınma süresi 72 saat değil birkaç haftadır. Yine iddiaya göre nikotin maddesi insan bedeninde bağımlılık yaratması bakımından eroinden kat be kat fazla kabiliyetlidir.
Bir bardak suda fırtınalar kopmasına neden olan nikotin bağımlılığına ait ilginçlikler bununla sınırlı kalmamaktadır. Sigarayı bırakmaya çalışan bazı kişilerde arınma! gerçekleşmemekte, birkaç hafta veya ay sonrasında nikotin eksikliği nedeniyle ağız çevrelerinde veya ellerinde yaralar çıkmaktadır??
Nikotin maddesi bağımlılığının ilginçliği nevi maddesine münhasırlık sergileyerek, pek çok bayan hamile olduğunu öğrendiğinde maddeye olan ihtiyacı o andan itibaren tümüyle yok olmakta, fakat birkaç yıl sonra muhtemelen bebeğini emzirme aşamasının sonunda tekrar kaldığı yerden maddeye ihtiyaç duymaya devam etmektedir!!
Açıkça görülüyor ki; olması mümkün olmayan bir nikotin bağımlılığı , önce icat edilmiş sonra da yok edilmesi için düzinelerce bilimsel yöntem geliştirilmiş!
Türkçesi; Amerikan sigara üreticisi firmaların yıllar öncesinde ortaya attıkları ‘’addiction’’ dedikodusu (ki mahkemelerde çıkıp hayır herhangi bir maddesel bağımlılık söz konusu değildir diyerek ve kanıtlayarak bozuyorlar davaları ki; gerçekte insanları bağımlı kılacak bir maddeyle sigara üretiliyor olabilseydi ancak o takdirde sigara üretimi kesin olarak yasaklanabilirdi) mükemmel biçimde işliyor.
İşin özü; telkinin insan zihnindeki gücü neticesi hayatında oluşturduğu olağanüstü etkisiyle karşı karşıyayız. İnsanların sigara içmeyi sürdürmelerinin önemli nedenlerinden biri; zihnindeki uzak tarihli kayıtlarda bulunan , sigara içimini teşvik edici duygu yüklü anılarına büyük destek sağlayan ‘’artık sen alıştın sigarayı bırakamazsın’’ veya ‘’nikotin bağımlılık yapar’’ sözleridir. Bunun doğru olduğuna inanan insanoğlu, sigara tüttürme periyodunun biraz gecikmesi halinde gerçekten bedeninde bir gerginlik hissetmeye başlar. Güya bir zehirli maddeyi bedeni çok sevmiştir ve ille tekrar ver diye uyarı göndermektedir ve her ne hikmetse o beden balı bile üst üste birkaç gün tüketse bıkmaktadır.
Gerçek şu ki; insan bedeni suya, oksijene bağımlıdır ve yaşamını sürdürmesi gerekli gıdalara ihtiyaç duyar asla herhangi bir maddeye, hele de zehir verilmesine bağlanıp verilmeyince talep etmez.
Nikotinle alakalı malzeme olarak kullanılan eroin bağımlığına değinmezsek konunun aydınlanması zor olacaktır:
Eroin, diğer adıyla morfin damardan vücuda verilmekte ve muhtemelen büyük bir keyfiyet hali oluşturmaktadır. Ancak bir yan etkisi var ki; bedenin acı duyma ayarını bozuyor. Yani hiçbir acı yok iken bedenin tamamı morfinlendiği için beden acı duyması gerektiği kanaatine varıyor ve maddenin etkisi geçtiği an vücudun her bir milimi sancımaya başlıyor. Artık maddenin alınma nedeni keyiflenme amacından çıkmış, yalnızca korkunç acıyı durdurmayı hedeflemektedir.
Benzer durum, gözlerin görme kabiliyetinin azalması sonucu gözlük takmak zorunda kalma ile, veya bir kaza sonucu koltuk değneği olmaksızın ayakta yürüyememe durumunda kalmayla birebir özdeştir.
Şimdi eroin bağımlılık yapıyor sözü garip gelmez zihinlerimize fakat, gözlük bağımlılık yapıyor veya koltuk değneği bağımlılık yapıyor dense komiğimize gidecektir.
Açıkçası, bedenin bir maddeyi sevmesi ve eksikliği durumunda gerginlik yaratması şeklindeki bir bağımlılık söz konusu değildir.
Peki sigara ile mücadele iddiasıyla, nikotinin eroinden bile kat be kat fazla bağımlılık yaptığı vurgusu karşısında bir sigara tiryakisi ne hisseder? Esir olduğu düşüncesi katmerli biçimde güçlenmez mi? Şayet iyi niyetle, henüz başlamamış gençleri korkutmaya yönelik işlev gördüğü iddia edilirse, gerçekte yapmış olduğu etki öyle olmakta mıdır? Yoksa, bir yandan içiminin yasaklarla kısıtlanmaya çalışılması ile aynı anda üretim ve satışının serbest oluşunun verdiği şaşırtıcı ve çekici yanı mı daha fazla etkili olacaktır gençler üzerinde?
.alıntıdır.