Her gün marketten, bakkaldan birçok paketlenmiş gıda satın alıp yiyoruz. Peki bugüne kadar yediğiniz bu yiyeceklerin birinin etiketine bakıp içinde neler olduğunu merak ettiniz mi? Bu haberi okuduktan sonra ambalajlanmış gıdaların etiketlerine bakmayı düşüneceğinize eminiz.Reader's Digest dergisinde yer alan habere göre, gıda paketlerinde yazılı olan kelimeler sizinle üretici arasındaki bir anlaşmadır. Birçok gıda üreticisi, sizin ürünlerini satın almanızı sağlamak için uygun kelimeleri seçmede avukat kiralar. İşte gıda paketlerinin üzerinde yazan, sizin de göz atmanız gereken ve ne anlama geldiğini bilmeniz gereken kelimeler:
1. Çeşniler: Birçok doğal ve yapay çeşni gerçekten laboratuarlarda yapılıyor. Fakat doğal çeşniler doğal kaynaktan izole ediliyor. Yine de doğal çeşniler yapaylardan daha sağlıklı değil. Scientific American dergisine göre, doğal hindistancevizi aroması gerçek Hindistan cevizinden değil, Malezya'daki bir ağacın kabuğundan geliyor. Kabuğu çıkarma süreci ağacı öldürüyor ve ürünün fiyatını yükseltiyor. Ancak laboratuardaki yapay çeşniler daha ucuz ve daha güvenilir oluyor.
2. Karıştır ve iç!: Hazır içeceğin içinde kullanılan meyve suyu oranlarının paketlerin üzerinde yazması gerekiyor. Bunların yüzde kaç meyve suyu ile ne kadar içerdiğini bilmeniz gerekiyor. Fakat yine de dikkat edin: yüzde 100 meyve suyu yazan ürünler daha ucuz meyve sularının karışımı olabiliyor.
3. Yüzde 100 doğal!: Portakal suyu gibi yüzde 100 saf ürünler, parfüm şirketleri tarafından kullanılan aromaya ve tada benzemesi için çeşni paketleriyle destekleniyor. Şimdiye kadar taze sıkılmış portakal suyuna bu çeşnilerin eklendiğini biliyorduk.
4. Nektar: Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'ne göre, "nektar" terimi meyve suyu ya da püresi, su ve tatlandırıcı içeren seyreltilmiş içecekler için kullanılıyor. Ancak bu içeceklerin birçoğunda yüksek fruktozlu mısır şurubu da bulunabiliyor.
5. Sürülebilir: Bu kelimenin yazılı bulunduğu her şey yüzde 100 onun temel içeriğinden elde edilmiyor. Örneğin, üzerinde sürülebilir yazan fındık veya fıstık ezmeleri içerdikleri maddeler nedeniyle geleneksel ezmelerden farklıdır.
6. İyi bir lif kaynağı: Eğer lif gibi görünmüyorsa, bu yiyecek lif gibi görevini yapmıyor demektir. Polidekstroz ve inulin ile dolu olan ürünler, meyve, sebze ve fasulye gibi bol miktarda doğal lif içeren yiyeceklerle aynı yarara sahip olduğunu kanıtlamıyor. Doğru lif almak için yoğurdunuza biraz meyve ekleyin.
7. Kolesterolsüz: Herhangi bir hayvandan çıkarılmayan ürün kolesterolsüzdür. Şirketler bunu sağlık hilesi oluşturmak için paketlerin üzerine ekliyor. Ürünün sağlıksız olması gerekmiyor, fakat ürünün içinde mısır şurubu ya da hidrojenize yağlar varsa buna dikkat edin.
8. Yağsız: Paketlerin üzerinde yağsız yazan gıdalar da yüzde 100 yağsız değildir. Ancak uzmanlar kullanılan yağ miktarının paketlerin üzerinde belirtilmesi gerektiğini söylüyorlar.
9. Şekersiz: Aynı şekilde ürünün içerdiği şekerin de paketin üstünde belirtilmesi şarttır. Üründe teknik olarak şeker kullanılmıyorsa, mutlaka sorbitol, mannitol ve xylitol gibi madde adlarına rastlayabiliriz. İşte bunlar da bir çeşit şekerdir ve kalorileri de oldukça azdır. Sorbitol ve mannitol genellikle diyet şekerlerinde bulunur. Gram başına 1,5-3 kalori içerir.
10. Ticari marka: Şirketlerin kullandığı bazı ürünler markalarıyla özdeşleşmiştir. Örneğin, Activa sindirim ve boşaltım sisteminize yardımcı olmak için tüm yoğurtlarında ve bazı peynirlerinde "bifidus regularis" olarak bilinen canlı bakterileri kullanıyor.
11. Sağlık iddiaları: Probiyotik bir mama ya da yiyecek çocuğunuz için bağışıklık koruması sağlayabilir mi? Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi bunun böyle olduğunu düşünmüyor. Yiyecekler hastalıkları tedavi etmek için yetkilendirilmemiştir. Geleceğin ilacı olacağını iddia eden tüm yiyecek etiketlerine şüpheyle yaklaşın.
Zaman