Ramazan ayında tutulan orucun ardından 1-1.5 saat hafif tempoda yapılan spor hazmı kolaylaştırarak metabolizmayı dengede tutmaya yardımcı oluyor. İftarın hemen arkasından bünyeye yüklenerek ağır tempolu spor yapmak ise sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor.
Spor eğitmeni Kerem Ceylan, Ramazan süresince hangi tempo ve süreler içerisinde spor yapılacağına ilişkin olarak AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, düzenli sporun büyük faydaları olduğunu, ancak düzenli spor yapan kişilerin dahi Ramazan ayında oruç tutarken tempolarını iyi ayarlamaları gerektiğini söyledi.
Oruç sırasında uzun saatler susuz kalındığını anımsatan Ceylan, Ramazan'ın yaz aylarına rast geldiği bu günlerde vücudun suya olan ihtiyacının daha da arttığını ifade etti. Böylece spor yapan kişinin daha fazla su içmek istediğini dile getiren Kerem Ceylan, ''Ramazan ayında yapılan sporun temposunun düşürülmesi ve süresinin mutlaka kısaltılması gerekmektedir'' dedi.
Yüksek tempoda çok uzun sürelerle yapılan sporun vücudun çok fazla su tüketmesine ve bunun beraberinde de bazı rahatsızlıklara yol açabileceğini anlatan Ceylan, çok yararlı olan sporun düzeyinin ayarlanmasıyla Ramazan ayı süresince vücudun mevcut formunu korumanın da mümkün olacağını söyledi.
-''SPOR, HIZLI HAZMA DA YARDIMCIDIR''-
Gün boyunca tutulan oruçtan sonra iftarını yapan kişinin hafif bir sporla vücuduna büyük faydalar sağlayabileceğine işaret eden Ceylan, ''İftardan sonra hafif spor yapmak hem metabolizmayı dengede tutmaya, hem de yenilen yemeğin hızlı hazım olmasına olanak sağlar'' sözleriyle iftar sonrası yapılacak sporun yararlarını sıraladı.
İftardan sonra spor yapmak için belirli bir süre beklenmesi gerektiğini de aktaran Kerem Ceylan, yapılacak olan sporun mutlaka iftardan 1 saat sonraya ertelenmesi ve acele edilmemesi gerektiğini belirtti.
Ceylan, Ramazanda sporun rahatlamak ve formu korumak için yapılmasının önem taşıdığına da işaret ederek, ''Kilo vermek amacıyla yapılan spor kişide metabolik bozukluklara yol açabilir'' diye konuştu.
-''YAŞI İLERLEMİŞ OLAN KİŞİLERİN DAHA DİKKATLİ OLMASI LAZIM''-
Yapılacak olan sporun şiddetinin ve süresinin mutlaka düşürülmesi gerektiğini dile getiren Ceylan, Ramazan süresince yapılacak sporun nasıl olması gerektiğine ilişkin şu bilgileri verdi:
''Oruç tutanların Ramazanda egzersiz yaparken vücudun tüm gün besin almadığını mutlaka göz önünde bulundurması gerekir. Örnek olarak, yapılacak egzersizde koşu yerine hızlı yürüyüş tercih edilmelidir. Vücut tüm gün besin ve su ihtiyacı duyduğu için iftardan sonra yapılacak olan şiddeti yüksek egzersizlerle kalp rahatsızlığı başta gelmek üzere bir çok sağlık problemine istemeden davetiye çıkarılır. Böylece de formda kalmaya çalışırken sağlığının bozulmasına istemeden sebebiyet verirsiniz.
Bu arada, iftar saatinden sonra kan şekeri yükseleceğinden ötürü egzersiz yapmakta acele edilmemelidir. Yaklaşık 1-2 saat dinlenilmelidir. Vücudun besinsiz ve susuz kaldığı unutulmamalıdır. Daha sonra yapılacak 45-60 dakikalık tempolu bir yürüyüş metabolizmanın yavaşlamasını engelleyeceği gibi, formda ve sağlıklı kalmayı da sağlar. İftardan sonra yapılan şiddetli spor kişinin daha önce geçirmiş olduğu rahatsızlıkları yeniden aktif hale getirecek ve kişiyi istenmeyen sağlık problemlerine götürecektir. Bu nedenle, genç yaştaki kişilerin dahi bu konuya hassasiyetle yaklaşmaları gerekmektedir. Yaşı ilerlemiş olan kişilerin ise metabolizma hızları düştüğünden yapılan egzersizlerde genç yaştaki kişilerden daha dikkatli olmaları ve mutlaka bilinçli eğitmenle eşliğinde spor yapmaları önem taşımaktadır.''
alıntı...