Özel Yozgat Şifa Hastanesi Diyetisyeni Tuğba Yüksel, Ramazan'da beslenme alışkanlıklarının değiştiğine dikkat çekerek, bu ayı oruçlu geçirenleri, bayramda ve sonrasında daha dikkatli beslenmeleri konusunda uyardı.
Diyetisyen Tuğba Yüksel, Ramazan ayı nedeniyle insanların yeme alışkanlıklarını kontrol altında tuttuklarını belirterek, "Ramazan ayı boyunca oruç tutulduğundan günlük öğün sayısında azalma olur ve genel olarak beslenme alışkanlıklarında çeşitli değişiklikler meydana gelir. Bayramda ise yeme özgürlüğüne kavuşmuş olduklarını düşünen bireyler normalden fazla besin tüketimine meyilli olurlar. O yüzden beslenmemize dikkat etmeliyiz." dedi.
Bayramlarda ikram edilen tatlıların tüketiminde daha dikkatli olunmasını isteyen Yüksel, "Bayram ziyaretleri nedeniyle tatlı ve çeşitli ikramların tüketimi artar. Bu ikramlar miktarlarına dikkat edilerek tüketilmeli. İkram edilen her şeyi bitirmek yerine tadına bakmanız sizi de ev sahiplerini de mutlu edecektir." diye konuştu.
Özellikle bayramlarda mide yanmaları ve bağırsak problemlerinin arttığına dikkat çeken Yüksel, bunun nedenin çok miktarda çikolata ve tatlı tüketimi olduğunu vurguladı.
Bayramların kalp ve şeker hastalığı olan kişiler için riskli olduğuna ve bu tür rahatsızlığı olanların beslenmelerine özen göstermeleri gerektiğine işaret eden Yüksel, "İçerdikleri yoğun şeker ile vücudun boş bir enerji almasına neden olacağı için vücut ağırlığı ile ilgili problemleri olan kişilerde yine tüketimlerine dikkat etmelidirler. Çikolata ve tatlı tüketimi çocuklarda aşırı tüketim nedeniyle ishal ve kusmaya neden olabileceği için çocukların bu yiyecekleri tüketmelerine sınırlama getirilmelidir." şeklinde konuştu.
Bir ay boyunca oruç tutmaya alışmış vücudun aşırı yemeklerle yorulmaması gerektiğini anlatan Yüksel, "Gün içerisinde yine az ve sık yeme alışkanlığının devam ettirilmesi gerekir. Oruç tutmaya alışmış vücudun bir anda fazla yemek ile doldurulmaması gerekmektedir. Aşırı yağlı yiyeceklerden, kızartmalardan, sindirimi zor olan besinlerden biraz uzak kalmak sağlıklı bir bayram geçirebilmek için iyi olacaktır. Şeker, kalp, yüksek tansiyon hastaları ve diğer birçok kronik hastalığı olan kişilerin bayramda da beslenme programlarına dikkat etmesi ve bayramı kaçamak için bir fırsat olarak değerlendirmemeleri gerekir. Özellikle 0- 12 yaş grubu bebek ve çocukların, büyüme ve gelişime katkısı olmayan, boş kalori kaynağı şeker ve şekerli ürünlerden uzak tutulmaları, tüketimlerine bir miktarda olsa kısıtlama getirilmesi bayram günlerini daha güzel ve sağlıklı geçirmenizi sağlayacaktır." şeklinde konuştu.
Ramazan Bayramı'nı sağlıklı geçirebilmek için vatandaşların yeme alışkanlıklarına biraz daha fazla dikkat etmesi gerektiğine vurgu yapan Diyetisyen Yüksel, şu uyarılarda bulundu: "En önemli öğün olan kahvaltı kesinlikle atlanmamalı. Su tüketimine dikkat edilmeli ve günlük 1,5- 2 litre su tüketmeye çalışılmalı. Ziyaretlerdeki çay ve kahve ikramlarına dikkat edilmeli. Günlük içeceğiniz çay miktarı 3- 4 bardağı, kahve ise 2 fincanı geçmemeli. Mümkünse bitkisel çaylar tercih edilmeli. Şerbetli ve hamurlu tatlı yerine sütlü tatlılar tercih edilmeli. Bayram için hazırlanan çok çeşitli ikramlar karıştırılmadan az az tüketilmeli. Yine fiziksel aktivitenin önemi unutulmadan hareket edilmeli."
Cihan Haber Ajansı