Şeftali, dünya üzerinde çok geniş yetişme alanına sahip bir meyve türüdür. Avrupa’nın İngiltere ve kuzey memleketleri (Finlandiya, Norveç, İsveç) dışında hemen her tarafında yetiştirilmektedir.
100 gr. taze şeftalinin içerdiği önemli besin değerleri şöyle sıralanabilir: 38 kalori; 06 gr. protein; 97 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 01 gr. yağ; 06 gr. lif; 19 mgr. fosfor; 9 mgr. kalsiyum; 05 gr. demir; 1 mgr. sodyum; 202 mgr. potasyum: 10 mgr. magnezyum; 1.330 IU A vitamini; 0.02 mgr. B1 vitamini; 005 B2 vitamini; 1 mgr. B3 vitamini; 0024 mgr. B6 vitamini; 2.3 mcgr. folik asit ve 28 mgr. C vitamini. Beyaz etli şeftalinin A vitamini içeriği düşüktür.
Şeftali zevkle tükettiğimiz meyvelerden birisi. Tabi tadının yanında bir çok ta faydası var. Ağız sağlığından bağırsaklara kadar bir şifa deposudur şeftali.
Şeftalinin tadı kadar faydaları da önemli:
*Şeftali ağız kokusunu alır.
*Şeftali böbrek taşlannı eritir.
*Safra kesesi ve böbrekler için faydalıdır.
*Bağırsak kurtlarını öldürür ve olgunu yumuşaklık yapar.
*Şeftali kanı zehirlerden temizler.
*Gut hastalığına karşı etkili bir ilaçtır.
*Çiçekleri kabızlığı giderir ve barsak solucanlarını düşürür.
*Bol miktarda idrar söktürür.
*Basur memelerinden doğan şikayetleri giderir.
*Meyvesi hazmı kolaylaştırır.İdrar yollarını temizler.
Şeftali Kullanımı Tavsiyeler:
Şeftali ile öksürüğünüze şifa: Şeftali çiçeğini kuru yada tazesini 1 litre kaynayan suya 10 gr atın. 10 dakika bekletin.çay gibi içilirse bağarsaklara yumuşaklık verir öksürüğü hafifletir.
Şeftali alırken kokusuna bakın. Şeftali alırken özellikle hoş kokulu olmasına dikkat edin. Eğer olgun şeftali alacaksanız hemen tüketin. Olgunlaşmamış şeftalileri evde oda sıcaklığında bir kese kağıdı içinde 2-3 bekletirseniz olgunlaşmalarını sağlarsınız. Şeftalinin olgunlaştığını dokunduğunuzda yumuşamasından ve hoş kokusundan anlayabilirsiniz