Sezaryenle doğum, normal doğuma göre daha fazla. Doktorlar sezaryen yönteminin kolay göründüğünü ancak annenin ameliyat sonrası kendini toparlamakta zorlanabileceğini söylüyor.
Sezaryen sırasında annenin enfeksiyon kapma, anesteziden kaynaklanan problemlerle sağlığının bozulma ve bağırsak yapışıklığı olma riski bulunuyor.
5 ay önce sezaryen olan İkbal Ülker (24), hâlâ sağlığına kavuşamayanlardan. Doğum sırasında acı hissetmediğini, ancak ameliyat sonrası bir hafta boyunca ayağa kalkamadığını söylüyor. Ülker, doğumdan sonra şikâyetlerini söylediği doktorun kendisine, "Bunları yaşaman normal. Çünkü sen ameliyatlısın." dediğini aktarıyor. Aradan 5 ay geçmesine rağmen hâlâ sağlığına kavuşamadığını belirten Ülker, "Hafif bir üşütmede dahi ameliyat yerimde ağrılar oluyor. Ağır bir şey kaldıramıyorum. Halbuki normal doğum yapan arkadaşlarım kısa sürede sağlığına kavuştu." diyor.
Fatma Atasoy (29) ise normal doğum yapmış. Atasoy, sezaryenle doğum yapanların aksine 2 gün içinde ayağa kalktığını anlatıyor. Doktorunun doğum zamanı geçtiği için sezaryeni tavsiye ettiğini belirten Atasoy, "Ama aynı gün normal doğum yaptım. İyi ki öyle oldu. Çünkü sezaryeni istemiyordum." diyerek anne adaylarının bu konuda hassas davranmasını tavsiye ediyor.
Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Hicran Giriş, mecbur kalmadıkça hastalara sezaryeni tavsiye etmediklerini dile getiriyor. Giriş, sadece anne ve bebeğin sağlığı söz konusu olduğunda sezaryen yapılması gerektiğine dikkat çekerek, şöyle konuşuyor: "Normal doğumun zamanı belli olmadığı için zahmetli ve daha uzun süreli. Sezaryen kolay gibi görünse de sonrasında bazı riskleri var. Çünkü anne ameliyat sırasında enfeksiyon kapabilir. Ateşlenme olabilir. Bağırsak yapışıklığı olabilir. Bazı hastalar da yaşı ilerlediği için hemen sezaryen istiyor. Bu anlayışla normal doğumdan kaçınmaları yanlış. Çünkü daha geçtiğimiz günlerde 44 yaşındaki bir hastaya normal doğum yaptırdık."
ZAMAN