Sıcak Süt Daha Hızlı Uyumanıza Yardımcı Olur Mu?

Genellikle bir bardak sıcak sütün uyumanıza yardımcı olacağı söylenmektedir. Peki, bu ne kadar doğru? Sıcak sütün uyumanıza yardımcı olacağı kulaktan dolma bir bilgidir ve hiç bir bilimsel temeli yoktur. Bu makalede sıcak süt ve uyku ilişkisi hakkında bilgi vereceğiz.

Biliyor Muydunuz?

Kalitesiz uyku, düşük magnezyum düzeyleri ile bağlantılı olmuştur. Yani badem gibi yüksek magnezyum içeren gıdalar uyku kalitesini iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Geceleri uykuya dalmakta zorluk mu çekiyorsunuz? Uykusuzluktan mı şikayetçisiniz? Böyle bir durumda aileniz ve arkadaşlarınız tarafından söylenecek ilk şey, yatağa yatmadan önce bir bardak sıcak süt içmenizdir. Bunun nedeni sütün triptofan açısından mükemmel bir kaynak olmasıdır ve triptofan uykuya dalmayı sağladığı kanıtlanmış bir esansiyel amino asittir. Ancak sütün triptofan açısından zengin olması gerçekten bir bardak sıcak sütün uykunuzu getirmesini sağlar mı?

6824_milkHuzurlu bir gece uykusu almanın muhtemelen ılık bir bardak süt içme ile hiç bir ilgisi yoktur. Her şeyden önce, herhangi bir madde ya da ilacın uyku getirebilmesi için, kan-beyin bariyerini aşması gereklidir. Eczanelerde satılan uyku ilaçlarının büyük bir kısmı bu şekilde çalışır, kan beyin bariyerini aşarak “imsomnia” gibi uyku bozukluklarını tedavi ederler. Kan-beyin bariyeri beyin dokularını kan dolaşımındaki patojenler, toksinler ve ilaçlardan korumayı sağlayan endotelyal hücrelerden oluşur. Bu beyni zararlı maddelerden güvende tutan bir filtreleme mekanizmasıdır.

Yani birisi bir bardak sıcak sütün uykunuzu getireceğini söylediğinde aslında sütte bulunan triptofan amino asidinin kan beyin bariyerini aşarak uyku getirdiğini söylemektedir. Burada esas soru, böyle bir şey mümkün olabilir mi? Bu oldukça zorlamadır! Bunun nedeni triptofan amino asidinin kan-beyin bariyerini aşıp beyin ulaşmak için tirozin ve izolösin gibi amino asitler ile rekabet etmek zorunda olmasıdır.

6824_sutTriptofan amino asidinin aslında beyne ulaşamadığı 2003 yılında “Massachusetts Teknoloji Enstitüsü”nde yürütülen ve “Clinical Nutrition American Journal” dergisi tarafından raporlanan bir çalışmada kanıtlanmıştır. Bu çalışmada proteinden zengin gıdalar ve süt ürünlerinin beyne ulaşan triptofan miktarını arttırmadığı gösterilmiştir. Kısacası triptofan amino asidinin beyne ulaşması çok zordur. Triptofan beyne ulaşsa bile beyne ulaşan triptofan miktarı uyku getirecek kadar çok miktarda değildir.

Çözüm: Süt + Karbonhidratlar!

Çözüm, kan-beyin bariyerini geçen triptofan ile rekabet eden diğer amino asitlerin düzeylerini düşürmektir. Bu durum kan şekeri seviyesini kontrol eden hormon olan insülin üretimini arttırarak elde edilebilir. Kısacası insülin salınımı diğer amino asitlerin miktarını azaltarak, triptofanın beyne geçişini kolaylaştırmaktadır.

İnsülin üretimini teşvik etmek için şeker düzeyi yüksek olan kraker, tahıl, kuru meyve gibi karbonhidratlı gıdaları tüketmek gerekir. Yani bir bardak süt ile birlikte bir miktar kraker yemek triptofanın diğer amino asitlerle savaşmasına gerek kalmasını engeller. Triptofan böylece kan beyin bariyerini rahatça aşar ve kolayca uykuya dalmanızı sağlar.

Sonuç:

6824_sut_yiyecekDaha önce bahsedildiği gibi, sütün tek başına uyku getirici bir etkisi bulunmamaktadır. Ilık bir bardak içince uykunuzun gelmesi bilimsel olmaksızın daha çok psikolojik bir etkidir. Bu nedenle karbonhidratlar ve proteinlerin birlikte alımı triptofanın kan beyin bariyerini aşmasını sağlayacaktır ve uykunuzun gelmesine neden olacaktır. Bu amaçla süt ile karıştırılmış kahvaltılık mısır gevrekleri ya da tahıllar idealdir. Bir daha uykunuz kaçtığında bir bardak sıcak sütün yanında karbonhidrat içeren besinleri de tüketmeye çalışın böylece hemen uykuya dalacak, rahatça uykunuzu alacaksınız.

Yazar: Tülay Arsoy