Yaz sıcaklarıyla birlikte yaşanacak su kaybının bol su içilerek giderebileceğini belirten uzmanlar, beslenmenin de buna göre düzenlemesi gerektiğini söyledi.
Sıcakların kendini iyice hissettirdiği bu günlerde terleme yoluyla kaybedilen sıvı miktarının arttığını kaydeden uzmanlar, “Vücut terlemeyle vücut ısısını normale düşürmeye çalışır ama havaların çok ısındığı dönemlerde artan terlemeye karşın vücut yeterli ısı kaybını sağlayamaz. Bu arada terle birlikte vücut sıvı kaybederken ayrıca vücut için gerekli mineralleri de kaybeder.
Yazın beslenmedeki amaç sindirimi rahatlatmak olmalıdır. Çok yağlı yiyecekler, kızartmalar yerine hafif, su içeriği fazla meyve ve sebzeler yenilmelidir.
Yaz sebzeleri oldukça düşük kalorili, sodyum, potasyum ve kalsiyum içerir, böylelikle terleme ile kaybettiğimiz mineralleri tekrar yerine koymak mümkün olur. Yaz meyveleri, C vitamini yüklüdür ve antioksidan deposudur. Likopen ve betakaroten içerirler, böylelikle güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korurlar. Bunlara ilave olarak yağ içermedikleri ve düşük kalorili oldukları içinde kilo vermeyi kolaylaştırır” diye konuştu.
Sıcak havalarda öncelikle su tüketiminin arttırılması gerektiğini anımsatan uzmanlar, “Kalorisi yüksek asitli içecekler yerine ayran, limonata, meyvesuları, meyve suları ile karıştırılmış maden suları içebilir. Kolalı içecekler susuzluğu gidermediği gibi su atımını teşvik eder ve içerdikleri yüksek kaloriler kilo almaya neden olur. Güne taze meyve, yulaf, müsli gibi tahıl ürünleri ve yağsız bir yoğurt veya sütle başlanabilir.
Öğle ve akşam yemeğinde sebze ve meyve gibi hafif besinlere ağırlık vererek beslenmeli ve sindirimi zor olan kızartılmış, kalorisi yüksek, ağır besinlerden kaçınılmalıdır. Yemek seçimini ağırlıklı olarak ızgara veya haşlanmış, balık, tavuk gibi proteinler ile yanında makarna, pilav yerine buharda, fırında, haşlanmış veya çiğ, çeşitli sebzeler, yoğurtlu mezeler, zeytinyağlı sebze olarak ayarlamalıdır.
Salatalarda hindi eti, ton balığı, haşlanmış yumurta, peynir veya haşlanmış fasulye gibi baklagil, ızgara kabak, mantar ilave ederek ana öğünlere dönüştürülebilir ama ağır soslar kullanılmamalıdır. Kepekli ekmekler ile hazırlanan azyağlı beyaz peynir, marul ve domates ile zenginleştirilmiş sandviçler, yanında içecek olarak ayran, naneli limonata ile lezzetli, ferahlatıcı öğünler oluşturabilir.
Çavdar ekmeği üzerine konularak fırında hafifçe eritilecek taze kaşar peyniri, domates, yanında roka gibi yeşilliklerle hazırlanan sıcak sandviçler hem hafif hem doyurucu olur.
Ara öğünlerde havuç, salatalık, kırmızı biberler çubuk haline getirip, limon veya yoğurtlu sosa batırılarak tüketilebilir. Ceviz, peynir ve üzümle hafif ama lezzetli bir öğün oluşturulabilir” diye konuştu.
Yaz ayları ve sıcaklarda tüketilen yiyeceklerde hijyene önem verilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, “Sebze ve meyveleri tarım ilacı artıklarından kurtulmak için iyice yıkamalı. İnsanlar sıcaklarda, yiyecek zehirlenmeleri, ishaller yazın sıklıkla şikayet ederler. Sıcakta gıdalar özellikle et, tavuk gibi çok çabuk bozulur.
Soğuk zincirle taşımaya özen gösteren yerlerden alışverişinizi yapmalı, dışarıda yiyeceklerinizi fazla bekletmeden dolaba kaldırmalıdır. Ayrıca pirinç veya patates ile havuç, soğan ve brokoli veya ekmek ile salata birlikte yenebilir. Patates ile pilav veya ekmek ile pilav aynı öğünde yenmemelidir.
İncir, üzüm, muz gibi tatlı meyveler ile ekmek gibi nişastalı ürünlerin bir arada yenmesi, midede rahatsızlık oluşturur.
Peynir ve yoğurt gibi düşük değerli proteinler meyvelerle iyi kombine edilebilir. Fasulye ile tahıl kombinasyonu da uygun bir diyet olabilir.(Kurufasulye pilav, bezelye pilav) Etin içindeki yağ mide salgısının azalmasına sebep olur, etin yanında bol bol sebze yenmelidir. Makarna ve tahıllar sebzelerle uyumludur. Tahıllarla fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar ile kurutulmuş ve tatlı meyveler birlikte yenebilir. Ara sıra sindirimi dinlendirmek adına meyve kürü yapabilir” diye konuştu.
https://www.habertimes.com/saglik/si...eye-dikkat.htm