Şifalı Bitkilerin Faydası, Kullanımı ve İyileştirici Şifalı Bitkiler
Şifalı Bitkiler Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Doğa kendine yapılan tüm saygısızlık ve tahribata rağmen insanoğluna daima sevgi, şifa ve iyileştirici gücünü akıtan ve hala içinde keşfedilmeyi bekleyen sonsuz şifa kaynakları barındırmaktadır. Bu makalemde şifalı bitkiler hakkında bilmediklerimiz veya şifalı bitkiler hakkında bilmemiz gerekenler nelerdir onları sizinle paylaşacağım.
Dr. Ender Saraç şifalı bitkiler hakkında; “Aslında hepimizin içinde uyuyan bilgelik, şifacılık ve sevgi vardır, ama yoğun materyalist ve dışa dönük yaşantı insani bazı özelliklerimizi bloke etmektedir. Gerçekten de hepimiz, ama istisnasız hepimiz birer bilge ve şifacıyızdır. Kendinize iyi bakarsanız, doğru beslenirseniz, içinizdeki sevgiyi uyandırırsanız doğanın sizi huzur, sağlık ve akışkan enerji ile ödüllendireceğini göreceksiniz.” diyor. Ayrıca sağlıklı yaşam konusunda; “Sağlık bize başkasının hediye edeceği bir olgu değil, bizim sahip çıkmamız gereken en büyük değerimizdir.. Bu gerçeği unutmayın ve yarınları beklemeden bugünden kendinize bakmaya başlayın.” diye de eklemekte.
Şifalı bitkiler ve meyveler, sebzeler ve faydalarını öğrenmemiş sağlıklı beslenme konusunda da bizlere yardımcı olacaktır. Genel olarak şifalı bitkiler, şifalı otlar hakkında bilmemiz gerekenler aşağıda özetlenmiştir. Doğanın şifalı elinden faydalanmaya başlama açısından sizlere faydalı olacaktır.
Şifalı Bitkileri Kaynatırken…
Şifalı bitkileri ıhlamur gibi kaynatıp balla tatlandırarak içiniz. Fokur fokur uzun süre kaynatmak doğru değildir, sıcak suda akşamdan sabaha kadar bekletin, sıcak veya soğuk tavsiyeye göre içiniz.
Bilinçli Tüketin…
Devamlı kullandığınız marul, soğan, roka, ceviz vs. gıdaların yan tesirine ve telafilerini göz önünde bulundurun, herhangi bir şeyi bilinçli kullanmak çok önemlidir. Şifalı bitkilerle tedavi yan tesirini ve telafisini bilince çok yönlü, pratik tedavi ve sağlıklı yaşama şeklidir.
Hangi Bitki Neye İyi Gelir?
Genelleme yaparsak usaresi (özü) acı olan bitkiler şifalıdır. Usaresi (özü) ekşi olan bitkiler (limon gibi) kabızlık yapıcı ve kan temizleyicidir. Meyvelerin (Kayısı, incir, şeftali gibi) hazmı kolaylaştırma etkisi, kuru bitkilerden daha fazladır.
Çoğu bitki ve meyvelerin yan tesirini yine aynı bitkinin kendisinin başka yeriyle telafisi ilginç bir noktadır. Örneğin fındık sivilce ve kaşıntı yapıyor ama fındık yaprağı önlüyor, kayısı ishal yapıyor fakat kayısı çekirdeğinin içi ishali önlüyor.
Bir şifalı bitki içilerek bir hastalığı tedavi ediyorsa, sürülerek de aynı hastalığa faydası vardır. Bir bitki sürülerek bir hastalığı tedavi ediyorsa, içten (yenerek-içerek) aynı bitkiyle tedaviyi de uygulamak gerekir. Fakat bazı zehirli bitkilerin yenmesi zararlıdır.
Eğer bitkiyi kendiniz topladınızsa, mutlaka gölgede kurutun. Çoğu yaş şifalı otlar kurusundan daha tesirlidir.
Unutmayın şifalı bitkileri doğadan kendisi toplamak isteyen kişinin en azından, temel botanik bilgilerine sahip olması gerekir. Şifalı bitkileri toplama sırasında genel olarak özen gösterilmesi gereken konuların başında, doğayı koruma kavramı yer almalıdır.
Hastalıklarda Bitkilerin Gücü
Öncelikle rahatsızlığınızın sebeplerini ve nereden kaynaklandığını iyi tespit edin. Daha sonra uygun bitkiyi deneyip tedaviye devam edin. Önemli hastalıkların tedavisi mutlaka uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilmelidir. Fakat ufak tefek rahatsızlıklarınızda şifalı bitkiler size yardımcı olacaktır. Bitki çayları ve tentürleri etkili ve zararsız ilaçlardır. Ama önemli hastalıklarda ancak, bir uzmanın uyguladığı tedaviye eşlik edebilir veya onu destekleyebilir.
Bu Bitkilerden Uzak Durun!
Baldıran gibi zehirli otlardan uzak durun, çocuklarınıza zehirli olduğunu tembih edin. Genel olarak bütün diken familyaları ucu sivri, iğne gibi olduğundan tıkanıklık çözücü, idrar söktürücü ve özellikle karaciğer tıkanıklıklarını çözücü, karaciğeri güçlendirici diyebiliriz.
İyileştirici Özelliğe Sahip Bitkiler
İçinde sümüksü madde bulunan bitkiler (ıhlamur, keten tohumu, sinirli ot gibi) yara, iltihap üzerine etkilidir. Cilt temizleme özelliğine sahiptir. Bütün ağaç sakızlarının yara iyileştirici özelliği vardır. Şifalı bitkilerden yeme, içme, pansuman dışında, aynı şifayı el, ayak şifalı suda yarım ila bir saat bekletilerek istifade edilebilir. Çünkü parmak aralarından vücuda sirayet eder.
Şifalı bitkiler hakkındaki bilgilerle kendiniz için yararlı olacağına inandığınız uygulayabilirsiniz. Şifalı bitkilerin tedavi edici gücüne inanabilir ve hatta onlarla başarılı sonuçlar elde etmiş de olabilirsiniz. Ama sağlığınıza gerçekten değer veriyorsanız, önemli sonuçlara yol açabilecek hastalıklarda doktora görünmeyi ihmal etmeyiniz!
Bitkilerin tedavi edici gücünden, basit rahatsızlıklarınızı geçiştirmek için yararlanın. Önemli hastalıkların tıbbi tedavisi sırasında da, doktorunuzun onayını almak kaydıyla, bu tedaviye şifalı bitkilerle destek verebilirsiniz. Fakat çok iyi tanımadığınız bitkilerle kendinizi tedavi etmeye hiçbir zaman kalkışmayınız! Doğada her hastalığa çare olabilecek pek çok sayıda şifalı bitki vardır; ama bu bitkileri gereğince kullanabilmek için bilimsel eğitime de kesinlikle gerek vardır!
.alıntıdır.