Dumansız hava sahası uygulaması üçüncü yaşına basıyor. Son iki yılda sigara satışları yüzde 15 düştü. İstanbul'da sigara dumanıyla ilişkili hastalık başvurularında da yüzde 20 azalma görüldü. Kapalı mekânların hava kalitesi de yükseldi.19 Temmuz 2009'da yürürlüğe giren; restoran, bar ve kafeler gibi tüm kapalı kamusal alanlarda sigarayı yasaklayan tam kapsamlı sigara yasası iki yılı geride bırakarak, üçüncü yaşına bastı. Sigara yasasının geride kalan iki yılını değerlendiren Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK) yetkilileri; yasanın yürürlüğe girmesini engellemeye çalışanların ve iki yıl boyunca yasanın başarısız olacağını savunanların iddialarının hiçbirinin gerçekleşmediğinin, aksine yasanın ülkemiz adına sağlık ve ekonomik olarak çok olumlu sonuçlar doğurduğunun altını çizdi. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) verilerine göre, sigara yasağının ikinci yılını geride bırakan Türkiye'de, 2009 yılında 107,55 milyon adet olan yıllık sigara tüketimi, yaklaşık yüzde 15 oranında gerileyerek 2010 yılında 93,355 milyon adede indi.
Kapalı alanlarda tütün kullanımını yasaklayan yasa, ilk olarak 3 Ocak 2008 tarihinde TBMM'de kabul edildi. Türkiye bu yasayla birlikte tütün kontrolünde bu kadar kapsamlı bir yasası olan Avrupa'da üçüncü, dünyada altıncı ülke olarak dünyanın dikkatini üzerine çekmeyi başardı. İki aşamalı uygulanmaya konulan yasanın tam kapsamlı olarak uygulanmaya başlanması bundan tam iki yıl önce, 19 Temmuz 2009'da gerçekleşti.
Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi'nden yapılan açıklamaya göre, sigara yasağında 2 yılı geride bırakan Türkiye'de kapalı alanlarda hava kalitesinin yükseldiği, partikül miktarı ve sigara kullanımına bağlı görülen acil hastalık başvurularında düşme, sigara tüketim sayılarında azalma, vergi gelirlerinde artma olduğu ve ikram sektörü işletmeleri ile alışveriş merkezlerinin sayısının ve cirosunun arttığı görüldü. Yasakla birlikte kapalı alanda sigara içmeyenlerin içtikleri sigara sayısını azalttıkları veya sigara içmekten vazgeçtikleri belirlendi. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ve Marmara Üniversitesi verilerine göre ise pasif sigara dumanının oluşturduğu hastalıklar azaldı. Pasif sigara dumanı ile artan solunum yolu enfeksiyonları, akciğer kanseri, astım, kalp damar hastalıkları gibi hastalıkların acil başvurularının İstanbul'da yüzde 20 oranında azaldığı saptandı.
İhlaller devam ediyor
Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, halen ihlallerin devam ettiğini, ancak vatandaşların da bu konuda hassas olduğunu belirtti. Dağlı, "Birçok yakınma yaz aylarında açık hava olmasına rağmen kalabalık olan yerlerde sigara dumanının rahatsız ettiği doğrultusunda." dedi. Dağlı, yakınmaların yeni düzenlemeleri getirebileceğini söyledi.
zaman