Sol kol uyuşması genelde iki sebepten ortaya çıkar:
Koldaki sinirlere baskı oluşmasından veya
Zayıf kan dolaşımından.
Bazen keskin bir ağrı ile birlikte yanma ve karıncalanma hissedilebilir. Sol kol uyuşması aniden başlayabilir, ya da kademeli olarak gelişebilir.
Çoğunlukla kol uyuşması yaşamı tehdit eden bir durum olmamakla beraber sol koldaki devamlı uyuşma ya da ağrı kalp krizinin habercisi olabilir. Bu sebeple sol koldaki ağrı ya da uyuşukluklar göz ardı edilmemeli, tıbbi yardıma başvurulmalıdır.
Sol Kol Uyuşması Nedenleri
Sinir Sıkışması ve Hasarı
Merkezi sinir sisteminden sol kola uzanan sinirlerdeki sıkışma ve hasar sol kol uyuşmalarında çok yaygın bir nedendir. Sinir hasarının pek çok nedeni olabilmekle beraber ana sebep genelde şeker hastalarında görülen diyabetik nöropatidir. Bunun dışında kolun üzerinde uyumak gibi kolda baskıya neden olan durumlar sinir sıkışması ve hasarına neden olabilir.
Dolaşım Bozukluğu
Kan dolaşımı kötü olduğunda vücudun uç noktalarına yeteri kadar kan gitmez. Bu durumda özellikle el ve kollarda uyuşma ve karıncalanma ortaya çıkabilir. Kan dolaşımının yönü sebebiyle daha çok sol kol etkilenir. Dolaşım bozukluğu birçok nedenle ortaya çıkabilir. Yağ oranı yüksek beslenme, yüksek kolesterol, hareketsiz hayat tarzı, sigara içmek gibi etkenler kan dolaşımını bozar. Dolaşım bozukluğu bir kalp rahatsızlığına da işaret edebilir, bu yüzden ciddiye alınmalıdır.
Damar Sertliği gibi Kalp Rahatsızlıkları
Göğüs ağrısının nedeni genelde damar sertliğidir. Kalp krizi durumunda kalbe giden damarlarda sertlik meydana gelir. Göğüsteki ağrı ve eşliğinde sol kol uyuşması, kalp krizinin en belirgin belirtilerindendir. Düşük kolesterol diyeti ve uygun tedaviyle damar sertliği iyileştirilebilir. Anjina gibi başka kalp rahatsızlıkları da sol kolda uyuşmaya neden olabilir.
Alkol ve Sigara Tüketimi
Aşırı alkol ve sigara tüketimi sinir hasarına ve ilerleyen zamanlarda his kaybına neden olabilir.
Vitamin Eksikliği
Dikkatsiz beslenme ve vitamin eksikliği (özellikle B vitamini) vücudun değişik bölgelerinde karıncalanma ve hissizliğe neden olabilir.
Kırıklar
Kolda, dirsekte ya da parmakta bulunan kırıklar elde uyuşukluk hissine neden olabilir. Ellerdeki ve kollardaki uyuşmaya kırık bölgesindeki keskin bir ağrı eşlik eder. Köprücük kemiklerindeki, omuzdaki, kolun üst ya da alt kısmındaki kırıklar sol kolda uyuşmaya neden olabilir.
Brakial Pleksus Yaralanması
Brakial Pleksus; omurgadan gelen sinyalleri omuz ve kollara ileten sinir ağıdır. Bu tip yaralanmada elinize giden sinirler yırtık ya da fazla gergin olur. Karpal tünel sendromu da bu çeşit bir sinir hasarıdır ve parmaklardaki hissizliğe neden olabilir.
El ve Bilekteki Kistler
Ganglion kisti bilek ve ellerdeki kanser tehlikesi olmayan büyümelerdir. Kısa süre içinde aniden ya da yavaş yavaş gelişebilirler. Bu kistler çoğunlukla ağrıya sebep olmaz ve tedavi gerektirmez. Hareket kabiliyetini engellemesi durumunda ya da kozmetik nedenlerle cerrahi bir operasyonla alınabilirler.
Raynaud Sendromu
Isının düşük olduğu ortamlarda parmakların soğumasıdır. Bu rahatsızlıkta; kollara kan taşıyan arterler daralır bu da kolda uyuşmaya neden olur. Birçok kadının muzdarip olduğu hastalığın tedavisi semptomların sıklığı ve şiddetine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Kübital Tünel Sendromu
Dirsekteki sinirler kübital tünel denen dar bir geçitten geçmektedir. Burada bir kemik dikeni, kist ya da dirsek kırığı yüzünden uyuşma, karıncalanma ya da kavrama kabiliyetinde azalma görülebilir. Bu duruma kübital tünel sendromu ya da ulnar tuzak sendromu denir.
İnme
İnme sırasında beyne giden kan azalır ya da sekteye uğrar. Bu nedenle beyin; oksijen ve besinden yoksun kalır. Bu da vücudun bir tarafında uyuşmaya neden olabilir. Yüksek tansiyon ve sigara tüketimi inmenin yaygın sebeplerindendir.
Kas çekilmesi
Ağır bir nesne kaldırılırken kas çekilebilir. Bu durumda uyuşmayı azaltmak için bölgeye soğuk uygulanmalıdır. Uyuşmaya sol omuzda, çenede ve göğüste ağrı eşlik ediyorsa acilen hastaneye gidilmelidir.
Sol Kol Uyuşması Tedavisi
Tedavi, uyuşmanın sebebine bağlı olarak değişir fakat aşağıda verilen evde uygulanabilir yöntemler sizi en azından rahatlatacaktır.
El ve Kol Egzersizleri Deneyin
Kolları oynatmak ve belirli el germe hareketleri bölgedeki kan akışını normale döndürür, sinirlerdeki gerilme ve sıkışmayı azaltır.
Sıcak Kompres Uygulayın
Uyuşma şişlik ve ağrı ile birlikte meydana geliyorsa sıcak kompres rahatlama sağlar.
Düzenli Balık Tüketin
Balık ya da balık yağı haplarından tüketerek, koldaki uyuşmayı tedavi edebilirsiniz. Balığın içinde bulunan omega 3 yağ asitleri kolesterolü azaltarak kan dolaşımının iyileşmesini sağlar. Böylelikle sol kol uyuşması düzelebilir.
Vitamin Desteği Alın
Uyuşmanın arkasında beslenme eksikliği var ise; kalsiyum ve B12 takviyesi ile vitaminler açısından zengin beslenme yardımcı olabilir.
Alkolden Kaçının
Alkol sinirlere fazlasıyla zarar verir. Vücutta bir uyuşma mevcutsa bir süre alkolden uzak durun.
Yatak İstirahati
Uyuşukluk yaralanma veya travmadan kaynaklanıyorsa yatak istirahati hızlı iyileşmenize yardımcı olacaktır.
Eğer uyuşma ile birlikte yorgunluk, hareketsizlik, şiddetli baş ağrısı, kafa karışıklığı, baş dönmesi ve konuşma sorunları yaşıyorsanız hemen bir doktora başvurun.
Uyuşma bir kafa travması sonrası görüldüyse tıbbi destek bir zorunluluktur. Kafa travmasından sonra uyuşukluk iyileşmeye başladıysa bile uygun teşhis ve tedavi için doktora gitmeniz önerilir.