Sosyal Ağlar ve Psikoloji: Sosyal Ağlar Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?

Sosyal Ağların Psikolojimize Etkileri

İnternet çağımızın en büyük buluşu. Bu yadsınamaz bir gerçektir. Her internet kullanıcısı bu büyük sanal dünyayı kendi amaçlarına uygun olarak kullanır. Kimisi haber almak, kimisi zaman öldürmek, kimisi hayatında olup biteni çevresiyle paylaşmak, kimisi çevre edinmek için vs. kullanır. İnternetin kullanım amaçları arasında, çevre edinmek ve başka kullanıcılarla etkileşimde bulunarak hayata dair düşünceleri paylaşmak en revaçta olanıdır.

Birçoğumuz sosyal ağlara üyeyizdir. Bu ağların kullanım amaç ve alanı oldukça yaygındır. Kullanıcıların birçoğu bu ağların sunduğu nimetlerin sadece bir kısmını kullanmaktadır. Benim değineceğim konu ise sosyal ağlarda insanların belli konular üzerinde fikir alış-verişinde bulunabilmelerini sağlayan topluluklar, sayfalar ve gruplar olacaktır.

Sosyal ağ topluluk ve grupları birçok alanda sınıflanabilir ve bu topluluklarda / gruplarda paylaşılan fikirler ve tavsiyeler yararlı olabildiği kadar zararlı da olabilmektedir. Benim son günlerde dikkatimi çeken ve burada anlatmak istediğim bazı grup ve topluluklar var. Bu sosyal ağ gruplarının genel içeriği ve ortak yönü psikolojik rahatsızlık yaşayan insanların buluşma noktası olması. Psikolojik sorunlardan muzdarip olan kişiler genelde olumsuzluklara odaklanmış kişilik yapısına sahip olurlar. Bu insanlar yaşadıklarından o kadar sıkılmış ve bunalmış olurlar ki içlerindekini başkalarına anlatmayı çok derinden arzu ederler. Yaşadıkları sıkıntıları ve zorlukları anlatırken de içten içe karşısındakinin kendisine destek olmasını bekler. Psikolojik sorunlarla baş etmeye çalışan bir insan şunu düşünür: Beni ancak benim yaşadıklarımı yaşayan biri anlayabilir. Bu düşünceyle harekete geçen kişi internette sosyal gruplara katılırken önceliği benzer psikolojik sıkıntıları yaşayan kişilerin bulunduğu gruplar alır. Ben de bu gruplardan/topluluklardan bazılarına üyeyim.

Ruhsal sıkıntılarını paylaşmak isteyen, psikolojik dertlerini döküp bunlardan kurtulmak isteyen insanların buluştuğu bu sosyal ağ toplulukları bir "dert kuyusu" niteliğindedir. Tavsiyelerden çok yaşanılan zorlukların paylaşıldığı bu ortamlar daha karamsar bir ruh halinin oluşmasına sebep olmaktadır. İşin ilginç tarafı bu karamsar ortama sebep olanlar sıkıntılarından, endişelerinden arınmak isteyen kullanıcıların ta kendisidir. "İçimi döküp rahatlayayım" diye düşünen kişiler farkında olmadan kendilerini başkalarının da dertleri ile meydana gelmiş bir karamsarlık yumağının içinde bulmaktadır. Bu durum da bizim için daha sorunlu hallere yol açabilmektedir. Sosyal gruplardan yarar beklerken daha fazla zarar görmek oldukça olasıdır.

Katıldığımız sosyal ağ ve topluluklardaki içeriğe ve ortama karşı dikkatli olmanızı öneririm. Ruhunuz sandığınızdan daha hassas olabilir. Kendi sorunlarınızdan kurtulmaya çalışırken ruhunuzu başkalarının dert sağanağına maruz bırakmayın. Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olmayın.

Sağlıcakla kalın

.alıntıdır.