Havaların ısınmasıyla birlikte günlük kullanımdaki ayakkabı tercihleri de değişiyor. Yaz aylarında şıklığı ve rahat olduğu düşünülerek sıfır topuk ayakkabılar tercih ediliyor. Uzmanlar, topuksuz ayakkabıların ayak sağlığını ciddi bir şekilde bozduğunu söylüyor.
Özellikle gelişimin devam ettiği küçük yaşlarda, hamilelik döneminde ve aşırı kilolu insanların topuksuz ayakkabı giymesinin düztabanlık ve varis gibi ayak rahatsızlıklarına sebep olabileceği belirtiliyor.
Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji El Cerrahisi Mikrocerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ali Baktır, topuksuz ayakkabı giyenlerde ileriki yaşlarda ciddi sağlık problemleri görüldüğünü dile getirdi. Bayanların bir dönem vazgeçemediği 7-8 santime kadar varan uzun topuklu fantezi ayakkabıların yerini babet türü sıfır topuklu ayakkabılara bıraktığına değinen Prof. Dr. Baktır, çok uzun ve sıfır topuklu ayakkabıların insanların ayak sağlığını bozarak yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini bildirdi. Bayanlarda ideal topuk yükselikliğinin 4 santim, erkeklerde ise 2-3 santim olarak açıklayan Prof. Dr. Baktır, şunları söyledi: "İnsan fizyolojisine en uygun ayakkabı topuklu olandır. Çünkü vücudun tüm yükü ayaklar üzerine biner. Ayaklar; topuk, birinci tarak kemiği ve beşinci tarak kemiğinin başları olmak üzere üç nokta prensibiyle bu yükü taşır. Düztaban olan insanlarda bu kavis olmadığı için yük tamamen ayağı yere yapıştırır. Bu durum çabuk yorulmaya, ağrıların bacağa vurması ve varis gibi rahatsızlıklara sebep olur."
Gençlerin yanı sıra hamile ve kilolu bayanların sıfır topuk ayakkabıları çok fazla tercih ettiklerine dikkat çeken Prof. Dr. Baktır, hamile bayanların düztaban ve sonrasında varis olma riskinin çok daha yüksek olduğu uyarısında bulundu. Prof. Dr. Baktır, şu bilgileri verdi: "Hamileliğin son döneminde salgılanan hormonla vücut yapısıyla birlikte ayaklardaki eklemler arası bağlar da esner. Bu dönemde topuksuz ayakkabı giyilmesi düztabanlığa yol açar. Düztabanlığın ileriki aşaması da varistir. Birçok insan varis ve ayak ağrılarından kurtulmak için doktor doktor gezmek zorunda kalıyor. Ancak bu ağrılara kendi elimizle zemin hazırladığımızın farkında bile değiliz." ZAMAN