Kütahya Devlet Hastanesi'nin Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Birkan Akbulut, Türkiye'deki her 10 kişiden 7'sinin toplar damar rahatsızı olduğunu söyledi.
Akbulut, birçok hekimin katılımıyla gerçekleştirilen VEYT (venöz yetmezlik taraması) çalışmasına göre, Türkiye’de toplar damar yetmezliği oranı yüzde 75’e yakın olarak bulunduğunu bildirdi.
Dr. Birkan Akbulut ve ekibi tarafından gerçekleştirilen VEYT çalışmasına göre Türkiye’de toplumun yüzde 73,42’sinde çeşitli derecelerde toplar damar yetmezliği hastalığına rastlandığı belirterek, "Toplar damar yetmezliği bacaklarda yorgunluk, ağrı, gerilme, uyuşma, şişme gibi bulgularla kendini gösteren, tedavi edilmezse ülsere yaralara kadar ilerleyebilen bir toplar damar hastalığıdır. Bu haliyle ciddi sosyoekonomik kayıplara sebep olması, yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürebilmesi ve iş gücü kaybına sebep olması nedeniyle son derece önemli bir hastalıktır" dedi.
Dr. Akbulut, gerçekleştirdikleri çalışmaya göre hastaların yaklaşık yüzde 90’ında hiç tanı konmadığını, tanı alan yüzde 10’luk kesimin de ancak yüzde 12’sinin doğru tedavi edildiğini ifade etti.
Türkiye’de bu çalışmadan önce toplar damar yetmezliği oranının bilinmediğini, bilimsel çalışmalarda ABD veya Avrupa ülkelerine ait verilerin kullanıldığını vurgulayan Dr. Birkan Akbulut, “Batı ülkelerinde toplar damar yetmezliğine yüzde 55-65 oranlarında rastlanmaktadır. Türkiye’de bu hastalığa daha sık rastlanmasının sebebi hastalığın farkında olunmamasıdır. Yürüyüşü ve egzersizi hayatının bir parçası haline getiren insanlarda toplar damarlarda yetmezlik daha az görülmekte. Aktif çalışma hayatı içinde olan ve ev hanımlarında daha sık rastlanan kronik toplar damar yetmezliği hastalığı mutlaka bir hekim tarafından tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır” şeklinde konuştu.
Akbulut'un Grand Çınar Otel'de gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantısına, Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Kalp Damar Cerrahisi Prof. Dr. Sadettin Dernek ve Doç Dr. Murat İkizler ile çok sayıda pratisyen hekim katıldı.
İHA