Türkiye robotik cerrahi merkezi oluyor

''Da Vinci'' ile 150'nin üzerinde ameliyat yapıldı.

Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Eyüp Gümüş, hastanede bir Robotik Cerrahi Merkezi kurmayı planladıklarını, öncelikli olarak Türk doktorlara, sonra ise Orta Doğu, Türki Cumhuriyetler ve Kafkaslar'dan gelen hekimlere eğitim verileceğini bildirdi.

Doç. Dr. Gümüş yaptığı açıklamada, daha küçük kesi, daha az ağrı ve kısa sürede sosyal hayata dönme imkanı sağlayan robotik cerrahinin giderek dünyada yaygınlaştığını hatırlattı.

Robotik cerrahi anlamında ilk ameliyatın kendi hastanelerinde gerçekleştirildiğini, ''Da Vinci'' adı verilen robotik cerrah ile bugüne kadar 150'nin üzerinde ameliyat yaptıklarını bildiren Gümüş, bu tecrübelerini ''Robotik Cerrahi Merkezi''nde cerrahlarla paylaşacaklarını söyledi.

Gümüş, başta üroloji olmak üzere, jinekoloji, kulak-burun-boğaz, kalp damar ve genel cerrahi ameliyatlarında kullanılan robotik cerrahinin, Türkiye'de 3'ü kamu hastanesi olmak üzere 5 merkezde yapılabildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

''Şu anda pek çok cerrah bize başvuruyor. 'Biz de gelelim, yapalım, görelim, öğrenelim' şeklinde. Çünkü yurt dışında eğitim almaları mümkün değil. Robotik cerrahi cihazı olmayan doktorlar eğitim alamıyorlar. Firma sadece cihazı olanlara eğitim imkanı tanıyor. Cerrahlar, robotik cerrahi eğitimini Paris ve Strazburg'da alıyor. Bu eğitimin bedeli ise yaklaşık 10 bin avro. Türkiye'de bu eğitimi almak isteyen cerrahlardan 5 bin lira talep etmeyi düşünüyoruz.''

''Biz, hastanemizde bir robotik cerrahi eğitim merkezi kurmayı planlıyoruz'' diye konuşan Gümüş, eğitim ameliyatlarının hayvanlar üzerinde gerçekleştirileceğini söyledi. Merkezi kısa sürede açacaklarını ve cerrahların gelerek hem teorik hem pratik eğitim alacaklarını kaydeden Gümüş, ''Bu merkezde yine robotiğin bir alt versiyonu laparoskopi eğitimleri yapılabilecek. Hekim buraya girdiğinde cihazı kullanabilecek, ameliyat yapma yeteneğini geliştirecek. Daha sonra da o yeteneği gelişen hekimleri, bizim gerçek ameliyatlarımıza dahil edebileceğiz. Orada da insanlar üzerinde yapılan ameliyatları görerek en son sertifikalarını alacaklar'' dedi.

Eğitim süresinin 15 gün olarak tasarlandığını, aynı süre içerisinde 3 hekime eğitim verilebileceğini vurgulayan Gümüş, ''Öncelikli olarak bizim cerrahlarımıza sonra ise Orta Doğu, Türki Cumhuriyetler ve Kafkaslar'dan gelen hekimlere öncelik tanınacak. Böylelikle bizim merkezimiz de robotik cerrahi eğitimi verilen bir merkez haline gelecek'' şeklinde konuştu.

Gümüş, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Robotik Cerrahi Eğitim Merkezi olmasının aynı zaman da hastanede ''Da Vinci'' ile yapılan ameliyatların artmasını da sağlayacağını ifade ederek, ''Çünkü eğitim alan o hekimlere burada da ameliyat yetkisi vereceğiz'' diye konuştu.

AA