Zayıflama haplarıyla gelen ölüm haberleri altın çileğe olan talebi düşürdü. Ürünleri ellerinde kalan üreticiler tepkili: ''Sağlık Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan ölümlerle ilgili net bir açıklama bekliyoruz.''
Zayıflama haplarıyla gelen ölüm haberlerinin altın çileğe olan talebi düşürdüğü, üreticilerin pazarlama konusunda sıkıntılar yaşadığı belirtildi.
Türkiye'nin en büyük altın çilek üreticilerinden biri olan Faruk Gürbüz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir kuruyemişçiden satın almasıyla, altın çileğe olan talebin biranda arttığını söyledi.
Kısa sürede çok hızlı bir pazar oluştuğunu ifade eden Gürbüz, bu nedenle kendilerinin de Niğde'nin Ovacık Köyü'ndeki 150 dönümlük taşlı bir araziyi ıslah ederek 145 bin adet altın çilek fidesi diktiklerini kaydetti. Gürbüz, bir süre önce de hasada başladıklarını belirterek, şöyle devam etti:
''Pazar konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz, ürün ayaklar altında ve alıcı bulamıyoruz. Geçen yıllarda bu ürün adeta yok sattı. Yurtiçi üretim, talebi karşılamadığı için yurtdışından ithal edildi. Biz de bu yıl büyük üretim alanında ekim yaptık ve 150 bin ton ürün aldık. Ancak, bazı vatandaşlarımızın altın çilek içerdiği iddia edilen zayıflama hapları nedeniyle ölmesi ürünün elimizde kalmasına neden oldu. Yetkililer de ölümlerle ilgili bugüne dek gerçekçi bir açıklama yapmadı. Sağlık Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan ölümlerle ilgili net bir açıklama bekliyoruz. Gıda ve bitki uzmanlarının açıklamalarına bakacak olursak ölümlerin altın çilekten kaynaklandığı haberleri tamamen asılsız.''
Altın çileğin sağlık açısından birçok faydası olduğunu vurgulayan Gürbüz, özellikle şeker hastalığına son derece faydalı olduğunu anlattı.
AB ÜLKELERİ ALTIN ÇİLEK İTHAL EDİYOR
Yüksek Ziraat Mühendisi İsmiazam Başyazıcı ise Türk müteşebbislerin yatırım yaparken son derece cesur davrandıklarını söyledi. Girişimcilerin kendilerini yönlendirecek kurumlardan yeterli desteği göremediklerini savunan Başyazıcı, şöyle dedi:
''Ürettiğimiz ürünlere pazar bulmakta çok sıkıntı çekiyoruz. Bu yatırım yapılırken, toprak ve iklim araştırmaları dahil her türlü araştırma yapıldı. Bugün altın çilek ürettiğimiz arazi daha önce tarım arazisi olarak kullanılmayan, hiçbir şey yetiştirilmez denilen bir araziydi. Bugün altın çilek hasadına başladık. Türkiye'de her şey yapılıyor ancak üzülerek söylüyorum, biz bu ülkede tarımı bir türlü sanayiye kazandıramadık. Yani kafamızda hep pazarda çuval mantığını besledik. Bu ülkeye patates gireli 250 yıl oluyor ve hala patatesi çuvalın dışına çıkartamadık. Elma, Etiler döneminden beri üretiliyor, keza onu da sandığın dışına çıkartamadık. Tarım ürünleri sanayiye kazandırılmadığı zaman bir işe yaramıyor. Bugün aynı durum altın çileğin başına geldi. Birçok faydası olduğuna, Kızılderililerin yara iyileştirmede kullandıklarına yönelik birçok araştırma olmasına rağmen sadece yaş meyve gözüyle bakıyoruz. Bu ürünün ithalatçısı ABD ve AB ülkeleri. Her yönden gelişmiş olan bu ülkeler altın çileği buldukları yerde ithal ediyorlar. Şayet bu ürün tehlikeli olsa, adam öldürse bu ülkeler altın çileği neden alır. İşte bu hassas konuyu yetkililerin çıkıp ekran karşısında açıklamalarını istiyoruz.''
ntv