Her yıl 510 bin kadın rahim ağzı kanserine yakalanıyor ve 288 bini bu hastalık sebebi ile yaşamını yitiriyor. Rahim ağzı kanserinin tespitinde, TruScreen adlı yeni cihaz klasik testlerde yaşanan sorunlara çözüyor.
Rahim ağzı kanser taramasının ana hedefi, henüz kansere dönüşmemiş fakat yapısal değişiklikler gösteren hücrelerin saptanmasıdır. Türkiye’de yeni uygulanmaya başlanan TruScreen ile rahim ağzı kanseri taraması objektif bir şekilde yapılıyor ve rahim ağzı kanseri öncülleri diğer yöntemlere göre yüzde 22 daha doğru tespit edebiliyor. Sonuçlar ise anında alınabiliyor.
Rahim ağzı dokusu yerinde inceleniyor
TruScreen’in Türkiye yetkililerinden yapılan açıklamada cihazla ilgili şu bilgilere yer verildi; “TruScreen ‘klasik tarama testlerinin farklı bir versiyonu veya geliştirilmiş bir hali’ değildir. Cihaz, yalnızca yüzeysel hücre örneklerini değil, rahim ağzı dokusunu yerinde inceleme imkânı sağlıyor. Klasik yöntemlerin dezavantajlarını avantaja çeviriyor. TruScreen gelişmiş ülkelerin yanı sıra gerekli altyapının olmadığı ülkelerde kaliteli rahim ağzı kanseri tarama programlarının hayata geçirilebilmesi için üretilmiştir. TruSceen, farklı etnik ve coğrafi bölgelerden 5 binden fazla kadın üzerinde denendi. Bu ülkelerin başında da Avustralya, İngiltere, ABD, Brezilya, İtalya, Filipinler, Çin, Rusya, Singapur ve Güney Afrika gelmektedir. TruScreen'de sonuçlar objektif ve kendi kendini denetleyen dijital bir sistemden alındığı için, klasik testlerdeki gibi hücresel tanı için gereken sübjektif kararlara ihtiyaç duyulmaz. Fırça ile rahim ağzından hücrelerin kazınarak alındığı klasik tarama yöntemlerine kıyasla bu yeni cihazın tarama yapılan kişide acı ve rahatsızlığa sebep olmadığı.”
Cihaz objektif ve anında sonuç veriyor
Klasik yöntemler ile cihazın yaptığı test arasındaki farklılıklara da değinilen açıklamada, “Türkiye’de rahim ağzı kanserinin erken tespiti için farklı yöntemler kullanılmaktadır. TruScreen bu yöntemler arasında objektif ve anında sonuç veren tek yöntemdir. Klasik yöntemlerde sıkı çalışma gerektiren bir prosedüre ihtiyaç duyulmaktadır. Her numunenin incelenmesi ortalama 4–10 dakika almaktadır ve hataya oldukça elverişlidir. Çünkü her örnekte 50 bin ile 300 bin arasında hücrenin tamamı gözden geçirilerek küçük ve ince değişimlerin değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu durum, birçok kanserli hastanın atlanmasına yani yanlış negatif sonucun doğmasına yol açabilmektedir” denildi.
Türkiye Sağlık Kurumu(TUSAK),uygun bir tarama testinin; basit, kabul edilebilir, doğru, ucuz, tutarlı ve seçici olması gerektiğini belirtiyor. TruScreen’in Türkiye yetkilileri yeni cihazın TUSAK tarafından dikkat çekilen kıstasların tümüne uygun olduğu yapılan klinik çalışmalarla da bunun kanıtlandığını söylediler.
Cihazın tasarım ve üretim öyküsü
Rahim ağzı kanseri ve kolposkopide uluslararası bir isim olan Prof. Malcolm Coppleson, geleneksel testleri geliştirecek objektif bir teknoloji arayışı içerisindeydi. Dr. Bevan Reid ise, elektriksel potansiyel gibi fiziksel ölçümler yardımıyla normal ve anormal doku arasındaki farklılıkların tespit edilebileceğini düşünüyordu.
Sydneyli iki jinekolog Coppleson ve Reid’in öncülüğünü yaptığı TruScreen projesini hayata geçiren Polartechnics birçok alanda mühendislik ödülleri almış bir firmadır.
Aldığı ödüller arasında, mühendislik tasarımı ve devamındaki elektronik yazılımı ile 2002 Avustralya Dizayn Ödülleri (Australian Design Awards) birincilik ödülü de mevcuttur.
Polartechnics 2007 yılında Avustralya’nın en hızlı ilerleme gösteren biyoteknoloji firması seçilmiştir.
Polartechnics’in Avustralya Ulusal Hükümeti Laboratuvarı (CSIRO) ile birlikte uzun yıllar üzerinde çalıştığı TruScreen, ARGE çalışmaları boyunca “Polarprob” olarak adlandırıldı. Ayrı bir bilgisayara bağlı olarak çalışan “Polarprob” devam eden geliştirme ve dizayn çalışmaları neticesinde bugünkü performansına ve görünümüne kavuştu. Ticari satışına başlanmadan önce Avustralya’da ‘’TruScan’’ ismi tescil ettirildi. Avrupa satış çalışmalarına başlandığında ‘’Truscan’’ isminin başka alanda faaliyet gösteren bir firma adına tescilli olması sebebi ile ürün ‘’TruScreen’’ ismini aldı. Bu gelişmiş teknoloji tüm dünyada ‘’TruScreen’’ isimi ile anılmaktadır. Polartechnics Medical Cihaz Kalite Yönetmenliği’nce ISO 13485: 2003’e akredite olmuştur. TruScreen, Avustralya’da Therapeutic Goods Administration ve Avrupa’da CE gibi düzenleyici makamın onayına sahiptir.
Rahimağzı kanseriyle ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz: www.truscreen.c