TURKCHELEŞEN TÜRKÇE..!
Dilimiz..
Ana dilimiz..
Atalarımızın bizlere en büyük mirası..
Korumamız gereken ,gelecek nesillere aktarılabilecek en önemli kültür öğemiz..
TÜRKÇEMİZ…
Diğer bir yazımda gençler ve kültür emperyalizmi konusuna dikkat çekmek istemiştim.Ne kadar dikkatleri çekmiştir bilemiyorum ama o konuyla şuan okuduğunuz konuyu ard arda okumanızı tavsiye ederim,tehlikenin boyutlarını daha iyi görebilmeniz için…
Osmanlı’nın son zamanlarında ve cumhuriyetimizin ilk elli yılı,Türkçemize Arapça ve Farsçadan binlerce kelimenin geçtiği,dilimizin bu dillerin istilasına maruz kaldığını söylemek yanlış olmaz.Bu istilanın bittiğini zannetmeye başladığımızda ise Türkçemiz,bu kez de dünyanın en çok konuşulan dillerinden olan İngilizcenin sömürüsüne maruz kalmaya başladı.Bu sömürü o boyutlara ulaştı ki,neredeyse Türkilizce diye yeni bir dil ortaya çıkartıldı..! Yeni açılan dükkanlara,televizyon ve radyo kanallarına yabancı isimler vermek günümüz modası haline geldi.Öyle ki,V’nin yerine W,K’nın yerine q,KS’nin yerine ise X,Ç’nin yerine CH kullanılmaya başlandı.Yabancı hayranlığı almış başını gidiyor,gençlerimiz fena halde TURKCHE konuşuyor..! Bu gençlerimiz gelecekte doğacak çocuklarına da “Ayshe,Shengul,Shakir,” isimlerini koyarlarsa şaşmamak gerekir..
Forum sitelerine girip bakın sanal alemde; Pek çok genç “choq gusel,abijim,manyaq superr olmush” gibi absürd kelimelerle yazışıyorlar..! Mesajlarını okurken inanın ne anlatmak istediklerini çözmekte güçlük çekiyorum.Müzik zevkleri tamamen dış kaynaklı müziklerden ibaret.”Rap yada hiphop” denen sözleriyle gençleri şiddete yönelten ,kulağı küpelilerin,burnu deliklilerin müzik zevki artık liseli gençlerimize hatta ve hatta ilkokul çocuklarımıza kadar ulaşmış durumda..Önlem alınmazsa önümüzdeki 30-40 yıl içerisinde ansiklopedilerden Dede Efendi’nin,Türk Sanat Müziği üstadları Pınar’ların,Kaynak’ların,Münir Nurettin Selçuk’ların isimlerini de silerler...!
Sosyal hayatlarımıza veda edip,günümüzün büyük bölümünü bilgisayar başında geçiriyoruz.”Online” sohbetlere dalıp,sanal dünyanın sanal yüzleriyle “slm”laşıyor,ayrılırken “bye”laşıyoruz..Gerçek hayatta hasbihal etmek,hal hatır sormak dururken “slm”laşmak ve “bye”laşmak kolayımıza geliyor..
Şükür ki dilbilimcilerimiz Computer adlı insanı robotlaştırma aletine Bilgisayar ismini koyabilmişler.Ama gençlerimize zor geliyor bilgisayar yazmak ,PC daha kolaylarına geliyor,dillerini katlettiklerini unutarak
Dil,bir ulusun en önemli kültür öğesidir. Diline sahip çıkamayan uluslar ileride toprağına da sahip çıkamaz..! Acı tabloyu gözler önüne sermek boynumuzun borcudur..
İnternet sayfalarında gezinirken rast gelen bir karşılaştırmayı sunmak istiyorum sizlere;
Yıl: 1965
"Karşıma âniden çıkınca ziyâdesiyle şaşakaldım.. Nasıl bir edâ takınacağıma hükûm veremedim, âdetâ vecde geldim. Buna mukâbil az bir müddet sonra kendime gelir gibi oldum, yüzünde beni fevkalâde rahatlatan bir tebessüm vardı.. Üstümü başımı toparladım, kendinden emin bir sesle 'akşam-ı şerifleriniz hayrolsun' dedim.."
Yıl: 1975
"Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım.. Ne yapacağıma karar veremedim, heyecandan ayaklarım titredi. Ama çok geçmeden kendime gelir gibi oldum,
yüzünde beni rahatlatan bir gülümseme vardı.. Üstüme çeki düzen verdim, kendinden emin bir sesle 'iyi akşamlar' dedim.."
Yıl: 1985
"Karşıma âniden çıkınca fevkalâde şaşırdım.. Nitekim ne yapacağıma hükûm veremedim, heyecandan ayaklarım titredi. Amma ve lâkin kısa bir süre sonra
kendime gelir gibi oldum, nitekim yüzünde beni ferahlatan bir tebessüm vardı.. Üstüme çeki düzen verdim, kendinden emin bir sesle 'hayırlı akşamlar' dedim.."
Yıl: 1995
"Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım.. Fenâ hâlde kal geldi yâni.. Ama bu iş bizi bozar dedim. Baktım o da bana bakıyor, bu iş tamamdır dedim..
Manitayı tavlamak için doğruldum, artistik bir sesle 'selâm' dedim.."
Yıl: 2006
"Âbi onu karşımda öyle görünce çüş falan oldum yâni.. Oğlum bu iş bizi kasar dedim, fenâ göçeriz dedim, enjoy durumları yâni.. Ama concon muyum ki ben,
baktım ki o da bana kesik.. Sarıl oğlum dedim, bu manita senin.. 'Hav ar yu yavrum?'"
Yıl: 2026
"Ven ay vaz si hör, ben çok yâni öyle işte birden.. Off, ay dont nov âbi yaa.. Ama o da bana öyle baktı, if so âşık len bu manita.. 'Hay beybi..'"
Belki de pek çoğunuz bu karşılaştırmayı okurken tebessüm etti,ağlanacak halimize gülüp geçiverdik…
Türk edebiyatının en başarılı nesir yazarlarından Cemil Meriç diyor ki; “Kamusa (sözlüğe) uzanan el,namusa uzanmıştır” diye..Dilimiz,kültürümüz büyük bir saldırı altında.Yabancı güçler dilimizi değiştirerek bizleri kültürümüze yabancılaştırmak gayretindeler.Gençlerimizin çoğu ise maalesef bu oyuna alet olmaktadır.(içlerindeki vatan-millet sevdalısı,dilini güzel konuşan,kültürüne,gelenek ve göreneklerine bağlı,Türk Halk Müziği ve Sanat Müziği dinleyen arkadaşlarıma şükranlarımı sunarım,kim bilir belki de Türkçe yaşarsa,yaşatılırsa,onların emeğiyle olacak..)
resim
ARTIK UYANMA VAKTİ,GENÇLERE SAHİP ÇIKIP ONLARI MİLLİ KÜLTÜRE ÇEKME VAKTİ.DİLLERİNİ SEVDİRME VAKTİ..
Lütfen ama lütfen dilimize sahip çıkalım..Türkçemizin Turkcheleşmesine İZİN VERMEYELİM..