Çocuğunuza hayal kırıklığını anlatmak


Bazen hayat çocuğunuzun istediği gibi gitmeyebilir. Bazen en çok istediği şey gerçekleşmeyebilir ya da bir başarısızlık yaşayabilir. İşte böyle bir durumda hayal kırıklığına uğrayabilir, umutlarını ve motivasyonunu kaybedebilir. Ama hiçbirimiz bunu istemeyiz ve yolunu devam etmesi gerektiği hepimizi biliriz. Peki ne yapmak gerekli? Tam bu noktada aileler devreye girmeli ve çocuklara hayal kırıklığına uğramanın çok doğal olduğunu, bu tip şeylerin hepimizin başına geldiğini çocuklarına anlatmaları gerekiyor. Psikoterapist Jenn Berman, "A' dan Z' ye mutlu ve güvenli çocuklar yetiştirme rehberi" adlı kitabında ailelere şu şekilde tavsiye veriyor, şimdi bu tavsiyelere bir göz atalım...

1. Büyük ve küçük hayal kırıklıkları arasındaki farkı çocuğunuz görebilsin:

Çocuklar her zaman istedikleri şeye ulaşmayı arzularlar, ulaşamayınca da hayal kırıklığına uğrarlar. Ancak burada dikkat edilmesi gereken şey çocuğunuz büyük ve önemli bir soruna verdiği tepkiyle, küçük ve önemsiz bir soruna verdiği tepki arasındaki fark! Eğer çocuğunuz her iki durumda da aynı tepkileri veriyor ve aradaki farkı göremiyorsa ona yardımcı olmalı ve önemli şeyler ile önemsiz şeyler arasındaki farkı anlatmalısınız. Aksi takdirde çocuğunuz sürekli hayal kırıklığına uğrayacak, zamanla kendine olan inancını yitirecektir. Berman, kitabında ailelerin çocuklara şunu demesini tavsiye ediyor, "bazen bazı kişiler bazı konularda diğer kişilerden daha yetenekli olabiliyor, kendi becerilerini başkaları ile kıyaslamamalısın ve becerilerin zaman içinde geliştiğini asla unutmamalısın, bu nedenle kendi becerilerini geliştirmek için çok çalışmalı, asla pes etmemelisin!". Sizce de güzel bir tavsiye değil mi?
2. Çocuğunuzla kendi küçük hayal kırıklıklarınızı paylaşmalısınız:

Çocuklar ailelerini örnek alırlar. Çocuğunuza önemli ve önemsiz problemler hakkında bilgi vermek ve hayal kırıklığının düzeyinin problemin önemine göre değiştiğini ona anlatmak istiyorsanız öncelikle kendi tepkilerinize bakmalı ve kendinizi değerlendirmelisiniz. Acaba siz de her probleme aynı şekilde üzülüyor ve abartılı tepki mi veriyorsunuz, yoksa beklentinizle doğru orantılı olarak de tepkileriniz değişiyor mu? Hayal kırıklığı ile mücadele edebilmede ne kadar başarılınız? Bunları kendinize sormalı ve doğru cevapları aramalısınız? Çocuğunuza model olduğunuzu asla unutmamalısınız.

Çocuğunuzla kendi küçük hayal kırıklıklarınızı paylaşabilir ve bu hayal kırıklıkları ile nasıl baş ettiğinizi ona anlatabilirsiniz. Özellikle neler hissettiğiniz anlatmanız çocuğunuzu samimiyetinize inandırır. Ayrıca çocuğunuz bunun sadece kendi başına gelen bir durum olmadığını görür ve motivasyonunun, umudunu korumaya devam eder.

3. Çocuğunuz hayal kırıklığı ile başa çıkabildiğinde onu takdir edin:

Çocuğunuza destek olduğunuzu ona her zaman gösterin. Eğer çocuğunuz kendi hayal kırıklığı ile baş edebildiğini gözlemlerseniz bunu mutlaka dile getirin ve çocuğunuzu tebrik edin. Çocuğunuzun böyle dönemlerde motivasyona ve desteğe ihtiyacı vardır, onlar ailelerinden takdir edilme sözleri duymayı çok ister ve severler. Bunu onlardan esirgemeyin ve başarısını takdir edin!

4. Çocuğunuza hayal kırıklığı ile baş edebilmesi için zaman ve mekan tanıyın:

Çocuğunuzun yaşadığı tüm hayal kırıklıkları her zaman küçük ve önemsiz değildir, belki sizin için öyle olabilir ama onun için olmayabilir. Örneğin, çocuğunuzun belki o akşam televizyon izlememesi onun için bir hayal kırıklığı olmayabilir, ancak tüm hafta boyunca beklediği bir programı izleyememek onu hem üzer hem de hayal kırıklığı yaşamasına neden olur, işte böyle bir durum size önemsiz gelebilir, ama çocuğunuz için önem taşır. Çocuğunuza yardım edebilirsiniz, ancak bu sorunun çok önemli olmadığını düşündüğünüz için onu bir kere daha üzebilirsiniz. İşte böyle durumlarda aileler bir adım geriye adım atmalı ve çocuklarına kendi hayal kırıklıkları ile mücadele edebilmeleri için onlara zaman ve mekan imkanı tanımaları gerekir. Çocuğunuz odasına gidebilir ve orada rahatlamaya çalışabilir, buna saygı duymalı ve asla onunla alay etmemelisiniz. Belli bir süre sonra onu odasında ziyaret edebilir ve duygularını sizinle paylaşması için onunla konuşabilirsiniz. Çocuğunuza üzülmemesi gerektiğini söylemek böyle durumlarda işe yaramaz, sadece onun hissettiklerini anlamaya çalışın ve ona destek olduğunuzu kendisine söyleyin

alıntı