3-6 Yaş Dönemi >

Çocuğunuzun Sosyal Ve Duygusal Gelişimini Destekleyin


Sosyal ve duygusal gelişim nedir ve bu iki kavram arasında fark var mı? Bunlar, konu hakkında cevabı en çok merak edilen iki soru. Şöyle bir örnek ile cevabı açıklayabiliriz; diyelim ki dört yaşındaki iki çocuk plajda oyuncak kovayla oynuyor ve birbirleriyle oyun malzemelerini paylaşıyorlar bu durum, sosyal gelişimin bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Çocuklardan biri oyun esnasında arkadaşından bir oyuncak alıyorsa ve arkadaşına da oynaması için başka bir oyuncak veriyorsa (başkalarına saygılı olmak ve karşıdaki insana empati göstermek), bu durum da duygusal gelişimin işareti olarak gösteriliyor. Bu iki kavram birbirinden farklı olmasına rağmen çocuğun hayatında ortak bir gelişim gösteriyorlar.

Çocuğunuzun ilk ve en önemli modeli sizsiniz.Bu nedenle ona her zaman pozitif mesajlar vermeye çalışın.Yaptığı şeyleri destekleyin.Başarılarını öne çıkararak, onu yeni şeyler denemeye teşvik edin.Yaptığı hataları başarısızlık olarak değil, doğruya giden yolun alternatifleri olarak görmeye çalışın.

Anaokuluna giden bir çocuğun hayatında arkadaşlık önemli bir yere sahiptir. Arkadaşlık, çocuklara empati duygusunu ve paylaşmayı öğretir.Birçok uzmana göre arkadaşlık kavramının tohumları bebeklikte atılıyor.Çocuk, eğer annesine ve babasına karşı güven dolu kuvvetli bağlar kurmuşsa kendi çevresini genişletmek ve başka insanlar tanımak istiyor.Daha sonra nasıl oynaması gerektiğini öğreniyor, bir süre diğer çocukları gözlemliyor ve sonunda arkadaş olmayı öğreniyor.

Bu yaşlardaki çocuklar çok güçlü duygulara sahipler. Çok sevdikleri ya da hiç sevmedikleri şeyler vardır. Bu iki durumun ortası onlar için sık rastlanan bir durum değildir.Oyun oynarken kaybetmekten nefret ediyorlar. Hayal güçleri çok gelişmiştir, hayal gücü bol olan oyunları ya da gerçeği taklit ederek oynadıkları oyunları çok seviyorlar.

Çocuklarda sosyal ve duygusal gelişim nasıl bir yol izler?

● Yakın çevreleriyle ilgilenmeye başlarlar.
● Benlik hissi geliştirirler, aileye ait olma duygusu duymaya başlarlar.
● Güvenmeyi öğrenirler.
● Sizinle anlaşmak için bir iletişim sistemi geliştirirler.
● Sizden uzak kalabilmeyi öğrenirler.
● Duygularını göstermek için çeşitli yollar bulurlar
● Diğer çocukların oyunlarını uzaktan takip etmeye başlarlar.
● Diğer çocukların yakınında ama onlarla beraber olmadan oynamaya başlarlar (diğer çocukları taklit etmeye çalışırlar)
● Diğer çocuklarla beraber oynamaya başlarlar.
● İhtiyaçlarını ve isteklerini belirtmeye başlarlar.
● Paylaşmayı ve sıra almayı öğrenirler.
● Problemlerini çözmek için kelimeleri kullanmaya başlarlar.
● Duygularını kontrol etmeye başlarlar.
● Kendilerine güven duygusu geliştirirler.
● Başkalarına saygı göstermeyi ve empati duygusunu öğrenirler.

Neler Yapabilirsiniz?

● Her gün onunla zaman geçirmeye özen gösterin.İkinizin de hoşlandığı şeyleri yapmaya çalışın.Ona ilgi gösterin.
● Ona okulda neler yaptığını sorun.
● Mümkünse onun davranışlarıyla ilgili bir defter tutun ve belirli aralıklarla eski notlarınızı okuyun.Böylece çocuğunuzun gelişimini daha doğru takip edebilme imkanı bulursunuz.
● Onunla duyguları hakkında konuşun.Ona farklı durumlar içinde neler hissettiğini sormaya çalışın.Eğer sorabiliyorsanız, diğer çocuklara da aynı koşular altında aynı soruları sorun. Böylece farklı çocukların durumu nasıl değerlendirdiğini görebilirsiniz.
● Çocuğunuzla beraber evin içinde uyulması gereken kurallar belirleyin Bunun yardımıyla, sosyal gelişimi için çok önemli olan bir şeyi kural kavramını öğrenecek. Çocuğunuzun en az sizin kadar bu kurallara uymaya çalıştığını göreceksiniz.
● Ona kitaplar okuyun ve sonrasında karakterlerin neler yaşadıkları hakkında konuşun.

alıntı