Sözleşmeli personele harcırah müjdesi
Danıştay, tayin ve becayişlerde harcırah ödenmesini engelleyen düzenlemenin yürürlüğünü durdurdu.
Kamuda çalışan ve sayıları 250 bini aşan sözleşmeli personel için Danıştay'dan sevindirici bir haber geldi. Sağlık-Sen'in açtığı davada Danıştay 5. Dairesi, sözleşmeli personelin tayin ve becayiş durumlarında kamudaki diğer memurlar gibi harcırah hakkı bulunduğu kararına vararak, hizmet sözleşmesindeki harcırah hakkını engelleyen düzenlemenin yürürlüğünü durdurdu.
Mahkeme, sözleşmeli personel hizmet sözleşmesinde geçen "Sözleşmeli personele geçici görev yolluğu dışında harcırah ödenmez" şeklindeki düzenlemenin yürürlüğünü durdurma gerekçesinde, tayin veya atama sonucu görev yeri değişen kamu çalışanlarının karşı karşıya kaldıkları parasal külfetin kamu idaresince karşılanacağına dair yasal düzenlemeler bulunduğuna dikkat çekti.
Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı genel nitelikte olduğundan sözleşmeli personel, harcırah hakkı için bireysel dava açmaktan da kurtulmuş oldu.
Danıştay kararını değerlendiren Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, sözleşmeli personel uygulamalarından kaynaklanan adaletsizliklerin çözümünde, idarenin gösterdiği direnç nedeniyle devletin her konuda çalışanı ile davalık konuma geldiğini söyledi. Anayasanın, devlete çalışma barışını koruma görevi verdiğini belirten Kaçar, "Sözleşmeli personel uygulamaları ise kamudaki çalışma düzeni ve barışını ciddi şekilde tehdit etmektedir. İdare, kamu hizmeti sunan çalışanını ayrımcılığa tabi tutmamalı, adil, eşit ve insan onuruna yaraşır haklar sağlamalıdır." şeklinde konuştu.
sozlesmelıye harcırah odenecek artık
:dft001:arkadaslar sımdı sozlesmelı ogretmene harcırah odenmez hukumunu danıstay bozdu yanı artık odenecek memurlar nettekı habere gore bende busen eylul 2010 sozlesmelı atandım bız faydalanıyormuyuz veye sartları nedır anlamadım ekte yazı var anlayan yada bılgısı olan yonetıcelerımız acıklama yapabılermı bu konu hakkında acaba Naklen atanan 4/B'liye harcırah verileceğine dair Danıştay kararı
Danıştay 5. Dairesi, naklen atanan sözleşmeli personele harcırah verilmesi gerektiğine karar verdi. Kamu kurumları, Esaslarda ödenemeyeceğien dair hüküm yer aldığı için harcırah vermiyordu. Sağlık Sen tarafından açılan davada, Danıştay, 29 Mart 2009 tarihinde sözleşmeli personele nakil imkanı getirildiğine dikkat çekerek, Sağlık Bakanlığı ile sözleşmeli personel arasında imzalanan hizmet sözleşmesinde yer alan "Sözleşmeli personele geçici görev yolluğu dışında harcırah ödenmez" hükmünü iptal etmiştir.
23 Ağustos 2010 16:48
--------------------------------------------------------------------------------
Danıştay'ın bu kararı Sağlık Bakanlığı ile sözleşmeli personel (4/B) arasında imzalanan hizmet sözleşmesine ilişkindir ve dolaysıyla sadece Sağlık Bakanlığında çalışan 4/B'li personeli ilgilendirmektedir. Diğer kurum yöneticilerinin, bu mahkeme kararına dayanarak, nakil halinde sözleşmeli personele harcırah vermesi mümkündür, ancak bunu zayıf bir ihtimal olarak görmekteyiz. Diğer kurumlar, kendi hizmet sözleşmelerinde benzer yönde hüküm bulunduğunu belirterek harcırah ödememeye devam edecektir.
Karar oldukça önemli olup, bu kararla birlikte, hem Sağlık Bakanlığı dışındaki kurumların hizmet sözleşmelerinde hem de hizmet sözleşmelerine dayanak oluşturan Bakanlar Kurulu Kararının 4. maddesinin 3. fıkrasında yer alan "Sözleşmeli personele geçici görev yolluğu dışında harcırah ödenemez" hükmün iptalini sağlamak daha kolay olacaktır. Zira bu karar emsal olacaktır.
Son bir hususu daha belirtmek istiyoruz. Karar sadece naklen atanma halindeki harcıraha ilişkindir. Bu ise hem eş veya özür durumu naklini hem de becayişi kapsamaktadır. Kararın ilk defa atamayla ilgili bir yönü bulunmamaktadır.
İŞTE MAHKEME KARARI