Sözleşmeli Öğretmen Becayiş Yapabilir Mi?
31 Ağustos 2010, 12:40 Muhsin Ölmez
Sözleşmeli Öğretmen Becayiş Yapabilir Mi
Milli Eğitim Bakanlığı emrinde 70.000 civarında sözleşmeli personel çalışmaktadır.Sözleşmeli öğretmenler Kadrolu öğretmenlerle aynı niteliğe sahip olması ve aynı işi yapmasına rağmen hala eşit haklara sahip değildirler. Özellikle eş durumundan yer değişikleri konusunda büyük sıkıntı yaşanmakta birçok sözleşmeli personel eşinden, birçok çocuk ise anne-babalarından ayrı yaşamaktadır. Bu durum sözleşmeli personelde maddi ve manevi zarar oluşturmaktadır. Psikolojik olarak zorlanan personelin ürettiği hizmete bu olumsuzluklar yansımaktadır.
Hal böyleyken sözleşmeli personelin yer değişikliği talepleri konusunda çözüm üretmesi ve kolaylık sağlaması gereken Bakanlığın şu ana kadar ciddi bir adım attığı da görülmemiştir.
Tüm bu olaylar içeresinde eş durumundan mağdur olan sözleşmeli öğretmenlere yönelik Milli Eğitim Bakanlığı 11/08/2010 tarihinde bir basın açıklaması yapmıştır. Açıklamada bir bilgi notuna yer vermiştir. Söz konusu bilgi notunda:
“ Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarında 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli statüde görev yapan öğretmenlerimizin özür durumuna bağlı (eş durumu, sağlık ve özel hayatı etkileyen sebepler) yer değiştirme işlemleri 06/06/1978 tarih ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğü konulan “Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar” doğrultusunda yapılmaktadır.
Söz konusu esasların Ek 3’üncü Maddesine göre;
a) Kurumun hizmet icapları dikkate alınarak, aynı unvan ve hizmet niteliklerini haiz sözleşmeli personelin kurum içi karşılıklı yer değiştirme talepleri, pozisyonunun vizeli olduğu birimde fiilen en az bir yıl çalışmış olmaları şartıyla yerine getirilebilir.”
denilmektedir.
Söz konusu bu madde 29/03/2009 tarihli ve 27184 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğü girmiştir.
Sözleşmeli öğretmenlere imzalattırılan hizmet sözleşmelerinde;
“bu sözleşmede yer almayan konularda mezkur bakanlar kurulu kararı hükümleri geçerli” denilmektedir.
Sözleşmeli personelin yoğun olarak çalıştığı Sağlık Bakanlığı personellerine becayiş (karşılıklı yer değiştirme) imkanı sağlamaktadır. Her yıl personeller karşılıklı yer değiştirme yapabilmektedir.
Öğretmenlerin ise böyle bir imkanı yoktur. Bakanlığın öğretmen atama ve yer değiştirme yönetmeliğinde becayiş yer almamıştır.
Oysaki sözleşmeli öğretmenler yukarıda yer alan bakanlar kurulu kararına göre çalıştırılmaktadır. Dolayısıyla Şözleşmeli öğretmenlerin hizmet sözleşmeleriden doğan hakkını kullandırılmamasının haklı bir tarafı bulunmamaktadır. Ayrıca bu yasal hakkın kullanımının kamu yararı gözetmediğini söylemek imkansızdır.Ayrıca idarenin hizmet üretimine bir engel olmayacağı aşikardır. Kaldı ki 4/B sağlık çalışanlarının bu haktan yararlanması, öğretmenlerin ise yararlandırılmaması Anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır.
Bakanlık, birçok haktan mahrum bıraktığı sözleşmeli öğretmenlerinin becayiş yapmalarına engel olmamalıdır. Aksine desteklemeli ve kolaylık sağlamalıdır. Karşılıklı olarak iki personelin yer değiştirme isteğine olumlu cevap verilmesinin kimseye herhangi bir zararı olmayacağı gibi birçok fayda sağlayacağı da açıktır. Özellikle eş durumu nedeniyle mağdur olan öğretmenlerin her sene yükselen feryatları, bakanlığın önünde yapılan eylemler, onlarca haber organlarında manşet olması bir nebze bile olsa azalacaktır. Talepleri karşılan öğretmenlerin mesleki motivasyonların artmasıyla üreteceği hizmete kalitesini artıracaktır.
Bütün bu açıklamalar ışığında bakanlığın bu talebi olumlu karşılaması eğitim-öğretimin aksamaması açısından yarı yıl ve yaz tatillerinde bu taleplerin alınarak karşılanması hak, hukuk ve kamu yararı gereğidir. Aksi halde sendikamızın bu durumdaki personelin haklarını kanun önünde arayacağının bilinmesi isteriz.
https://tokat.egitimbirsen.org.tr/de...=135467&cid=52
memurdan.net