BADMİNTONUN KISA TARİHÇESİ
MÖ 5. yüzyılda Çinliler, badmintonun atası sayılan Ti Jian Zi adı verilen bir oyun oynarlarmış. Yine badmintona benzeyen bir oyun, 19. yüzyıl ortalarında Hindistan'da poona adıyla oynanıyormuş. Birçok açıdan günümüz badmintonuna benzeyen bu oyunu gören İngiliz subaylar, 1860 yıllarında bunu ülkelerine getirmişler. Beauford Dükü'nün kızları bu oyunu ilk defa Badminton Evi'nde oynamışlardır. Badminton ismi de bu salondan gelmektedir.
J.L. Baldwin isimli sporcu, bu sporun kurallarını ilk koyan kişidir. 1870'li yıllarda Hindistan'dan dönen İngiliz subayları, Badminton'u J.L. Baldwin'in koyduğu kurallara göre oynamaya başlamışlardır. Dört yıl gibi kısa sürede İngiltere'de ilk badminton kulübü kuruldu ve kuralları belirlenen oyun ülke geneline yayıldı. Ancak uzun süre sosyete sporu olarak anılmıştır. Daha sonra çeşitli ülkelere yayılan badminton, 1934'te Uluslararası Badminton Federasyonu'nun kurulması ile yeni bir ivme kazanmıştır. 1934'ten beri özellikle Çin ve Endonezya bu oyunda hayli başarılı olmaktadırlar.
Badminton, ilk kez 1972 Münih oyunlarında olimpiyat sahnesine gösteri sporu olarak çıkmıştır. Yine, 1988'de Seul'de bir kez daha denenen badminton, 1992'de Barselona'da esas spor olarak ilk kez oynanmıştır. Asya ülkelerinin yanı sıra Danimarka ve İngiltere'de bu oyunda en iyi olan ülkeler arasında yer almaktadır. Badminton esasında atası sayılan sporlardan çok farklılaşmamıştır. Denebilir ki, 1800'lerde nasıl oynanıyorsa, bugün de aşağı yukarı o şekilde oynanmaktadır.
Türkiye'de Tarihçesi
Nasıl ve ne zaman girdiği tam olarak bilinmemekle birlikte, yine diğer sporlarda olduğu gibi, yabancı ülke elçilik görevlileri, askerler veya yurtdışına eğitim amacıyla gidenler aracılığıyla ülkemizde yayılmasını sağladıkları sanılmaktadır.
Türkiye Badminton Federasyonu 1991 yılında resmi olarak kurulmuş ve faaliyete başlamıştır. Badminton sporunun ilk federasyon başkanı ise, İrfan Yıldırım'dır. Türkiye genelinde ve federasyon verilerine göre, 2001 yılı itibarıyla 90 badminton kulübü ve 1880 sporcu vardır. Badminton Milli Takımımız ilk milli müsabakasını İzmir'de Kazakistan Milli Takımı ile oynamıştır. Ülkemizde düzenlenen ilk uluslararası turnuva ise 70. Yıl Uluslararası Badminton Turnuvası olup, 25-29 Ekim 1993 tarihlerinde Ankara'da yapılmıştır
Oyun Kuralları TANIMLAMALAROyuncu : Badminton oynayan herhangi bir kişi.
Karşılaşma : Her biri bir ya da iki oyuncudan oluşan karşı taraflar arasındaki esas karşılaşma.
Tekler : Karşılıklı birer oyuncunun oynadığı bir karşılaşma.
Çiftler : Karşılıklı iki oyuncunun oynadığı bir karşılaşma.
Servis atan taraf : Servis atışı hakkına sahip olan taraf.
Servisi karşılayan taraf : Servis atan tarafın karşısındaki taraf.
Ralli : Servis atışı ile başlayan ve top oyun dışında kalana kadar devam eden bir ya da birden fazla vuruş dizisi.
Vuruş : Oyuncu raketinin herhangi bir ileri hareketi.
PUANLAMA (SAYI KAZANMA)
Aksi kararlaştırılmadığı sürece taraflar en çok üç set oynar. Yalnızca servis kullanan taraf sayı alabilir. Tek erkekler ve çiftler karşılaşmalarında, 6 sayılı kuralda sözü edilen durum dışında, 15 sayısına ilk olarak ulaşan taraf seti kazanır. Tek bayanlar karşılaşmalarında, 9.6 sayılı kuralda sözü edilen durum dışında, 11 sayısına ilk olarak ulaşan taraf seti kazanır.
Uzatmalar, Set skorunun 14-14 olduğu durumlarda (tek bayanlarda 10-10), ilk önce 14 sayısına (tek bayanlarda 10) ulaşan taraf seti 'uzatma' (6 sayılı kuralda zikredilen hususu) hakkına sahip olacaktır.Bu uzatma hakkı ancak yukarıda belirtilen sayıya erişildiği an ve bir sonraki servis atışı yapılmadan önce kullanılabilir. Uzatmalar aşağıdaki şekillerde gerçekleştirilir. Durum 14-14 iken uzatmaya gidildiğinde 3 sayı. Durum 10-10 iken uzatmaya gidildiğinde 3 sayı. Seti kazanan taraf sonraki sette ilk servis atışını yapacaktır.
YARI SAHA DEĞİŞİMİ
Birinci setin bitiminde, eğer oynanacaksa üçüncü set öncesinde ve üçüncü settes ya da tek set üzerinden yapılan maçlarda, önde giden taraf, 11 sayılık sette 6. sayıya ulaşınca ,15 sayılık sette 8. sayıya ulaşınca yarıalan değişimi yapılır.
Oyuncular, kurala göre yarı alan değişimi yapmayı ihmal etmişlerse hata anlaşıldığı anda yarı lan değişimi yapılır ve o andaki sayılar geçerliliğini korur.
SERVİS
Hatasız servis atışı için;
Servis kullanan ve karşılayan oyuncular birbirine çapraz servis içinde durur. Ayakları bu servis alanlarını çevreleyen sınır çizgilerine basmayacak şekilde durur ve servis atışı yapılıncaya dek gerek servis kullanan gerek karşılayanın her iki ayağının bir bölümü, oyun alanının yüzeyine temas halindeyken, hareketsiz kalır.
Topun tamamı servis kullanan oyuncunun bel hizasından aşağıda bulunmalı, tüytopa ilk vuruş taban kısmına dokunularak yapılmalıdır.
Topa vuruş anında servis kullanan oyuncunun raketinin sapı, raket başı, oyuncunun raket tutan elinden belirgin bir şekilde aşağıda olacak şekilde aşağıya doğru eğik olacaktır. Servis atışı başladıktan tamamlanıncaya kadar servisi kullanan oyuncunun raketi öne doğru hareketini sürdürür.
Topun süzülüşü, servis kullanan oyuncunun raketinden çıkıp yukarı doğru bir ivme ile fileyi aşarak bir engelle karşılaşmadığı durumda, servis karşılayan tarafın servis bölgesine düşecek şekilde olmalıdır.
Oyuncular kendi bölgelerinde yerlerini aldıkları zaman, servis kullanan oyuncunun raketinin öne doğru ilk hareketi servis atışının başlangıcı kabul edilir.
Karşılayan oyuncu hazır olmadan servis atışı yapılamaz. Ancak servisi karşılayan oyuncu, servisi karşılamak için hamle yaparsa hazır olduğuna hükmedilecektir.
Servis atışı başladıktan sonra tüytopa raketle vurulması ya da tüytopun vurulmadan yere düşmesi (ıska geçilmesi) ile birlikte servis atışı gerçekleşmiş sayılır.
Çiftler karşılaşmasında, eşler rakip servis kullanan ya da karşılayan oyuncunun görüşünü engelleyecek herhangi bir konumda durabilirler.
TEKLER KARŞILAŞMASI
Servisi kullanan oyuncu, bir setteki skoru çift bir sayı iken, sayı yapamadıysa ya da skorunu çift sayılı duruma getirmişse, oyuncular kendilerine göre sağ servis alanı içerisinde durmak suretiyle servis kullanırlar ya da karşılarlar.[/B]
Servis kullanan oyuncunun o setteki skoru tek sayı ise oyuncular kendilerine göre sol servis alanı içerisinde durmak suretiyle servis kullanırlar ya da karşılarlar.
Bir hata yapılıncaya ya da top oyun dışı kalıncaya dek, servis kullanan ve karşılayan topa dönüşümlü olarak vururlar.
Servisi karşılayan oyuncu bir hata yapar ya da top servisi karşılayanın yarıalanı yüzeyine temas ederek oyun dışı kalırsa, servis kullanan sayı elde etmiş olur. Servis kullanmış olan oyuncu, bu kez öteki servis alanından yeniden servis kullanır.
Servisi kullanan oyuncu bir hata yapar ya da top servisi kullanan oyuncunun yan alanının yüzeyine temas ederek oyun dışı kalırsa, servis kullanmış olan oyuncu servis atmayı sürdürme hakkını yitirir ve hiçibir oyuncu sayı almak sizin servis karşılamış bulunan oyuncu servis kullanma hakkını elde eder.
ÇİFTLER KARŞILAŞMASI
Her setin başında ve servis kullanma hakkının taraflardan birine her geçişinde servis atışı sağ servis alanından yapılacaktır.
Servisi yalnızca servisi karşılamakla yükümlü olan oyuncu karşılayabilir. Karşılayanın eşi tüytopa vurur ya da top ona değerse servisi kullanmış olan taraf sayı elde eder. Servis karşılandıktan sonra servisi kullanan tarafın oyuncularından herhangi biri topa vurabilir, daha sonra da servisi karşılayan oyunculardan herhangi biri topa vurabilir, daha sonra da servisi karşılayan oyunculardan herhangi biri. Oyun bu şekilde top oyun dışı kalıncaya dek karşılıklı vuruşlarla sürdürülür. Servis karşılandıktan sonra, oyuncular filenin kendi taraflarında kalan bölgesindeki herhangi bir yerden topa vurabilirler. Servisi karşılayan taraf hata yaparsa ya da tüytop servis karşılayan tarafın alanında yere temas edip oyun dışı kalırsa, servis kullanımı, olan taraf sayı alır ve servisi kullanmış olan oyuncu yeniden servis atışı yapar.Servis kullanan taraf hata yaparsa ya da top servisi kullanan tarafın alanında yere temas edecek oyun dışı kalırsa, servis kullanmış olan oyuncu servis atışını sürdürme hakkını kaybeder ve her iki taraf da sayı elde etmemiş olur. Herhangi bir setin başında servis kullanmış bulunan oyuncunun tarafı o sette, skora artıramadığı ya da çift sayı yaptığı zaman söz konusu oyuncu sağ servis alanından servis atacak ya da bu alanda servis karşılayacaktır. Tersi durumda sol servis alanını kullanacaktır. Herhangi bir setin başında servis karşılamış bulunan oyuncunun tarafı o sette, skoru artıramadığı ya da çift sayı yaptığı zaman söz konusu oyuncu sağ servis alanında servis karşılayacak ya da bu alanda servis atacaktır. Tersi durumda sol servis alanını kullanacaktır. Eşler içinse bu uygulamanın tersi yapılır..
Servis kullanma hakkı herhangi bir sette, birbirini izleyen biçimde, başlangıç servisini kullanan oyuncudan başlangıç servisini karşılayan oyuncuya geçer, bu oyuncudan sonra eşine geçer, ondan rakip tarafın oyuncularından birine ve daha sonra onun eşine geçer ve bu şekilde sürer.
Hiç bir oyuncu sırası gelmeden servis kullanamaz, sırası gelmeden servis karşılayamaz ya da aynı sette peşpeşe iki servis karşılayamaz.
Kazanan takımın oyuncularından herhangi biri bir sonraki sette ilk servis atışını kullanabileceği gibi kaybeden tarafın herhangi bir oyuncusu karşılama yapabilir.
[/B]
SERVİS BÖLGESİ YANLIŞLIKLARI
Oyuncular aşağıda sayılan durumlarda servis alanı yanlışlığı yapmış kabul edilirler;
Sırası gelmeden servis kullanılması,
Yanlış servis bölgesinden servis atılması, ya da
Yanlış servis bölgesinde durarak, servis karşılamaya hazırlanması ve servisin kullanılmış olması,
Servis bölgesi yanlışlığı yapıldığında:
Yanlışlığın bir sonraki servis atışı yapılmadan önce fark edilmesi halinde, taraflardan yalnızca biri pozisyon hatası yapmış ve hata yapan taraf o ralliyi kaybetmişse (hatalı pozisyondan avantaj sağlamamışsa), pozisyon düzeltilemez. Aksi halde servis tekrarlarına hükmedilir.
Yanlışlık bir sonraki servis atışından önce fark edilemediyse, pozisyon hatası düzeltilmez.
Servis bölgesi yanlışlığının düzeltilmesi sözkonusu değilse, oyuncuların yeni servis alanları (gerektiğinde yeni servis sırası da) değiştirilmeksizin oyuna devam edilir.
Servis bölgesi yanlışlığının düzeltilmesi sözkonusu değilse, oyuncuların yeni servis alanları (gerektiğinde yeni servis sırası da) değiştirilmeksizin oyuna devam edilir.
HATALAR
Servis atışı nizami değilse,
Servis atan oyuncu atış sırasında topu ıskalarsa,
Servis atıldığında tüytop fileye takılır ve tepesinde asılı kalırsa ya da fileyi aştıktan sonra rakip sahada fileye takılırsa,
Oyun esnasında eğer tüytop oyun alanının sınır çizgilerinin dışına düşerse,
Filenin arasından ya da altından geçerse,
Filenin öbür tarafına geçmezse,
Çatıya, tavana ya da yan duvarlara değerse,
Ooyuncunun kendisine ya da formasına değerse, hata olarak kabul edilir. Ayrıca,
Oyun alanının yakın çevresi dışında kalan bölgede bir kişiye ya da nesneye değerse,
Oyun esnasında, tüytopla temasın başlangıç noktası filenin vuruşu yapan oyuncunun tarafında gerçekleştirilmemişse (Ancak, vuruş esnasında vuruşu yapan oyuncunun raketi filenin üzerinden aşarak topun peşinden hareketlerini sürdürebilir.) hata sayılır. Top oyunda iken eğer oyunculardan biri,
Fileye ya da onu tutan direklere raketiyle, vücuduyla ya da formasıyla değerse,
Rakibin oyun alanına, file üzerinden raketiyle veya bedeniyle tecavüz ederse,
Rakibini engelleyecek ya da dikkatini dağıtacak şekilde, rakip oyun alanı file altından raketi ve bedeni ile ihlal ederse,
Rakibin nizami vuruş yapmasını, tüytopa file üzerinden vurarak engellerse, Oyun esnasında;
Bir oyuncu kasıtlı olarak bağırır ya da el kol hareketleri yapar veya benzeri hareketlerle rakibinin dikkatini dağıtırsa,
Oyun esnasında, eğer top rakette takılı kalıp, vuruş yapılırken raketten kurtulursa,
Aynı oyuncu tarafından üst üste iki kez topa vurulursa,
Peşpeşe bir oyuncu ve eşi tarafından vurulursa,
Oyuncunun raketine değdikten sonra arkaya doğru yoluna devam ederse,
Eğer oyuncu ısrarlı ve saldırgan davranış ve yüz kızartıcı eylemlerden dolayı ceza aldıysa hatalı davranışlar gösteriyor demektir
alıntı...