Hatay'ın Reyhanlı ilçesi başta olmak üzere Amik Ovası'ndaki birçok tarihi kalıntı, arkeolog ve ödenek yetersizliğinden gün yüzüne çıkarılamıyor.
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Şerafettin Canda, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 400'e yakın höyük bulunduğunu ve Hitit kalıntısı olan bu höyüklerinin çoğunun Asi Nehri ile Akdeniz'e bağlanmış merkezlerolduğunu söyledi.
Reyhanlı'daki bu tarihi kalıntıların UNESCO kültür mirası listesine alınması gerektiğini belirten Rektör Canda, Amik Ovası'nda yer alan 400 höyüğün bilimsel ölçütlerde kazılabilmesi ve buluntuların insanlık kültürüne kazandırılması için çok sayıda uzman Türk arkeoloğa ihtiyaç duyulduğunu anlattı..
Hatay'daki uygarlıkların gün yüzüne çıkarılması ve kazandırılması için arkeoloji alanında bilim adamı yetiştirilmesi ve desteklenmesi gerektiğini de sözleri ekleyen Rektör Canda açıklamasında, "Bu araştırma ve kazılar geçmişte Amik Vadisi'nin İ.Ö 6000'li yıllardan günümüze kadar Akad, Asur, Babil, Mısır ve Mittani, Hitit ve Hurri, Ege ve Kıbrıs medeniyetlerinin bir sentezi olduğunu ortaya koymaktadır. Bölgede halen ortaya çıkarılmayı bekleyen Antik Alalakh (Atçana), Tayinat kentlerinin kalıntıları ve Hitit dönemine ait tapınaklar, saraylar bulunmaktadır." ifadelerine yer verdi.
CİHAN