Tarihçe
Ülkemizin nitelikli yüksek öğrenim kurumlarına olan ihtiyacına cevap vermek amacıyla, sağlık alanında çağdaş düzeyde hizmet veren Türkiye Organ Nakli Yanık ve Tedavi Vakfı’nın deneyim ve birikimleriyle mevcut tesislerin üniversiter bir yapıya dönüştürülmesi kararlaştırılmıştır.
Haberal Eğitim Vakfı ile birlikte kurulması kararlaştırılan Başkent Üniversitesi’nin kuruluş işlemleri 14 Eylül 1993 tarihli 515 sayılı kanun hükmündeki kararnameye dayalı olarak tamamlanmış ve 13 Ocak 1994 tarihinde 3961 sayılı kanunla kurulmuştur.
1994-1995 eğitim ve öğretim yılında, Tıp Fakültesi Tıpta Uzmanlık Eğitimi, Hemşirelik Yüksekokulu ve Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Meslek Yüksekokulu programlarında eğitim ve öğretim faaliyetleri başlatılmış, Ankara Eskişehir Devlet Yolu 20.km'de (Bağlıca Köyü mücavir alanında) 650 dönümlük arazide başlatılan yapılaşma kısa sürede tamamlanmıştır.
1995-1996 öğretim yılında, kuruluş yasamızda mevcut olan, İktisadi ve idari Bilimler Fakültesi İşletme ve Turizm İşletmeciliği, Fen-Edebiyat Fakültesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümleri ile, Meslek Yüksekokulu kapsamında Büro yönetimi ve sekreterlik programları faaliyete geçirilmiştir. Yine aynı öğretim yılında Merkez kampusumuzda (Bahçelievler) Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde "İşletme yönetimi bilim uzmanlığı" programı açılmıştır.
Üniversitemizin Bağlıca Kampusunda, 1994-1995 öğretim yılında başlatılıp yoğun ve hızlı biçimde sürdürülen ve 1996-1997 öğretim yılından önce, tamamlanması gerçekleştirilen fiziksel yapılaşma göz önünde tutularak,1996-1997 öğretim yılında, Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Sağlık İdaresi ve İşletmesi Yüksekokulu Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Sağlık Kurumları İşletmeciliği Yüksek Lisans ve Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otelcilik programlarında öğretim başlamıştır.
1997-1998 öğretim yılında Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Hukuk Fakültesi, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Donanımı, Bilgisayar Programcılığı,Endüstriyel Elektronik ve Haberleşme Programları, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Turizm Rehberliği, Yiyecek İçecek Programları açılmıştır. Fen Bilimleri Enstitüsü'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisans Programları başlatılmıştır.
1998-1999 öğretim yılında Mühendislik Fakültesi'nde Endüstri Mühendisliği Bölümü, İktisadi ve idari Bilimler Fakültesi'nde İktisat Bölümü ile Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü açılmış, aynı yıl eğitim-öğretime başlanmıştır. Yine bu öğretim yılında Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Endüstri Mühendisliği Yüksek Lisans Programı ile Elektrik-Elektronik Mühendisliği Doktora Programı açılarak öğretime başlanmıştır. Ayrıca, bu öğretim yılının sonunda, Ankara'da saygın bir eğitim kurumu olan "Ayşeabla Koleji", "Başkent Üniversitesi Kolej Ayşeabla Okulları" adı ile bünyemize alınmıştır. Böylece anaokulundan, Üniversite mezuniyetine kadar eğitim zincirinin tüm halkaları tamamlanmıştır.
1999-2000 eğitim-öğretim yılında, Hemşirelik, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Spor Bilimleri, Sağlık Kurumları İşletmeciliği ve Beslenme ve Diyetetik Bölümleri, Sağlık Bilimleri Fakültesi yapısı altında eğitim-öğretim hizmeti vermeye başlamıştır. Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ve buna bağlı Bankacılık, Sigortacılık ile Uluslararası Ticaret Bölümleri açılarak eğitime başlanmıştır.
2000-2001 eğitim-öğretim yılında Meslek Yüksekokulları ile Sağlık Teknolojisi Yüksekokuluna öğrenci alınmamıştır. Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu içinde Muhasebe, Turizm ve Otelcilik, Turizm Rehberliği ve Yönetim Bilişim Sistemleri Programları açılarak ilk öğrencilerini almıştır. Ayrıca bu eğitim-öğretim yılında Eğitim Fakültesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, İlköğretim Matematik Öğretmenliği, İngilizce Öğretmenliği, Okul Öncesi Öğretmenliği ve Sınıf Öğretmenliği Proğramları ile eğitimine başlamıştır. Lisanüstü eğitim veren enstitüler arasına, Eğitim Bilimleri Enstitüsü eklenmiş, Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesine Protetik Diş Tedavisi ve Ortodonti eğitim Programları eklenmiştir. Ayrıca, Transplantasyon ve Gen Bilimleri Enstitüsü ile Yanık, Yangın ve Doğal Afetler Enstitüleri kurulmuş ve yine bu öğretim yılında Adana'da bulunan Gönen Okulları da Başkent Üniversitesi bünyesine alınmıştır.
2001-2002 eğitim-öğretim yılında Meslek Yüksekokullarına tekrar öğrenci alınmaya başlanmıştır. Ayrıca Eğitim Fakültesi bünyesinde Türkçe Öğretmenliği bölümü, İletişim Fakültesi bünyesinde Bilgi ve Belge yönetimi ile İletişim Tasarımı Bölümleri, Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde Sosyal Hizmetler Bölümü açılmış ve öğrenci alımı için 2002 ÖSYS kılavuzunda yer almışlardır. Ayrıca bu öğretim yılında Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu bünyesinde bulunan Muhasebe Programı'nın ve Sigortacılık Programı'nın adları "Muhasebe ve Finansal Yönetim" ve "Sigortacılık ve Risk Yönetimi" olarak değiştirilmiştir.
2002-2003 eğitim-öğretim yılında İletişim Fakültesi bünyesinde Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü, Mühendislik Fakültesi bünyesinde Makine Mühendisliği Bölümü, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi bünyesinde ise Grafik Tasarımı Bölümü açılmış ve 2003 ÖSYS kılavuzunda yer almışlardır. Ayrıca Eğitim Fakültesi bünyesinde İngilizce Öğretmenliği Sertifika Programı açılmıştır. Eğitim Bilimleri Enstitüsü bünyesinde ise Matematik Öğretmenliği, Fizik Öğretmenliği, Kimya Öğretmenliği, Biyoloji Öğretmenliği, Bilgisayar Öğretmenliği, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Tarih Öğretmenliği, Beden Eğitimi Öğretmenliği alanlarında tezsiz yüksek lisans programları (4+1.5) da açılmıştır. Üniversitemizin sağlık hizmetleri kapsamında "Konya Uygulama ve Araştırma Merkezi"miz 250 yatak kapasitesi ile 6 Haziran 2003 tarihinde Konya halkının hizmetine açılmıştır.
2003-2004 eğitim-öğretim yılında Eğitim Fakültesi bünyesinde, Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalı, Eğitim Yönetimi Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Anabilim Dalı, Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Anabilim Dalı, Eğitimde Psikolojik Hizmetler Anabilim Dalı açılmıştır. Sosyal Bilimler Enstitüsü Müzik ve Sahne Sanatları Anabilim Dalı bünyesinde Müzik Bilimleri Tezli Yüksek Lisans Programı, Kompozisyon Tezli Yüksek Lisans Programı, Performans Tezsiz Yüksek Lisans Programı, Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Kalite Mühendisliği Yüksek Lisans Programı, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi bünyesinde Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü ve bu bölüme bağlı Opera Koro ve Popüler Müzik Şarkıcılığı Programı ile Kompozisyon ve Müzik Teorisi Programı, yine aynı Fakültede İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Programının yanı sıra Mühendislik Fakültesi bünyesinde Makine Mühendisliği programları, Eğitim Fakültesi bünyesinde Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği ile Ortaöğretim Matematik Öğretmenliği programları açılmış ve 2004 ÖSYS kılavuzunda yer almışlardır. Ayrıca, Üniversitemiz bünyesinde Türk Mutfak Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Ölçümbilim ve Kalibrasyon Uygulama ve Araştırma Merkezleri kurulmuştur.
2004-2005 eğitim-öğretim yılında Ticari Bilimler Fakültesi kurulmuş ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının onayı ile Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu tüm bölümleri ve öğretim elemanlarıyla, bu fakülteye aktarılmıştır. Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Anabilim dalı bünyesinde Matematik Öğretmenliği, Fizik Öğretmenliği, Kimya Öğretmenliği, Biyoloji Öğretmenliği, Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Anabilim Dalın’da Tarih Öğretmenliği, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programları, İlköğretim Anabilim Dalı bünyesinde Okul Öncesi Öğretmenliği, İlköğretim Matematik Öğretmenliği, Fen Bilgisi Öğretmenliği Tezli Yüksek Lisans Programları açılmıştır . Sağlık Bilimleri Enstitüsü Spor Bilimleri Anabilim Dalı bünyesinde Egzersiz ve Sportif Performans ile Beslenme Diyetetik, Fen Bilimleri Ensititüsü bünyesinde Biyomedikal Mühendisliği, Sosyal Bilimler Enstitüsü Ekonomi ve Maliye Anabilim Dalı bünyesinde Ekonomi Hukuku Yüksek Lisans Programları açılmıştır. Sağlık Bilimleri Ensititüsü Anatomi Anabilim Dalı bünyesinde Anatomi, Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı bünyesinde Odyoloji ve Konuşma Ses Bozuklukları Yüksek Lisans Programı, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalında Doktora Programı açılmıştır. Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Tezsiz Yüksek Lisans Programı eğitim-öğretime başlamıştır. 19 Mayıs 2005 tarihinde Tokat ili, Zile ilçesinde Diyaliz Merkezimiz faaliyete geçmiştir. Üniversitemizde "İlkyardım Yönetmeliği" doğrultusunda, 11 Mayıs 2005 tarihinde Sağlık Bakanlığından alınan ruhsata dayanılarak "İlkyardım Eğitim Merkezi" kurulmuştur. Merkezimiz Tıp Fakültesi Anesteziyoloji Anabilim Dalı sorumluluğunda ve Merkez Müdürü yönetiminde oluşturulan eğitim kadrosuyla programlarını uygulamaktadır. İlkyardım Eğitim Merkezimiz, Eğitimci Eğitimi düzenleme yetki belgesine sahip olup 2005 yılı içerisinde üç defa kurs düzenlemiş ve 24 sağlık personeline eğitici sertifikası vermiştir.
2005-2006 eğitim-öğretim yılında Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi bünyesinde Sanat Tarihi Programı açılmış ve 2007-2008 Eğitim-Öğretim yılında bu Bölümün adı Sanat Tarihi ve Müzecilik olarak değiştirilmiştir.
2006-2007 eğitim-öğretim yılında ise Devlet Konservatuvarı, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesinden ayrılarak yeni bir birim olarak kurulmuştur. Ayrıca 1996 yılında kurulmuş olan Başkent Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi de 2006 yılında eğitim-öğretime başlamıştır.
Amacımız : Bilgi çağının gerektirdiği evrensel bilgiye ulaşma ve bilgiyi kullanma yeteneklerine sahip;
sağlık, insan bilimleri, sanat, çevre, endüstri, ticaret ve teknoloji alanlarında bilgili ve deneyimli; araştırmacı, dinamik, ülke sorunlarına duyarlı; mesleklerinde ve iş dünyasında başarılı; rekabete açık; uluslararası çevrelerle yakından ilişkili; sanatsal, kültürel ve tarihsel değerlere sahip çıkan; çevre bilincine sahip bireyler yetiştirmektir.
Başkent Ambleminin Anlamı :
Bilim,Başkent Üniversitesinde Toplanır ve Oradan Yayılır.
Genel Bilgiler
Başkent Üniversitesi 11 Fakülte, 1 Devlet Konservatuvarı, 6 Meslek Yüksekokulu ve 7 Enstitü’ye sahiptir.
Üniversitemizin amacı bilgi çağının gerektirdiği evrensel " bilgiye ulaşım" ve " bilgi- kullanım" yeteneklerine sahip; sağlık, eğitim, iletişim, sanat, çevre, endüstri, ticaret ve teknoloji alanlarında bilgili ve deneyimli; araştırmacı, dinamik, ülke sorunlarına duyarlı; mesleklerinde ve iş dünyasında başarılı; rekabete açık; uluslararası çevrelerle yakından ilişkili; sanatsal, kültürel ve tarihsel değerlerimize sahip çıkan; çevre korumasına duyarlı insanlar yetiştirmektir.
Üniversitemizde öğretim dili Türkçe olmakla birlikte yabancı dil (ingilizce) barajdır. Üniversitemize Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) içinde yerleşen öğrenciler ingilizce yeterlilik sınavına alınırlar. Bu sınavı başaramayan öğrencilere, ingilizce hazırlık programı uygulanır. Öğrencilerimize öğrenimleri süresince de kendi programlarına yönelik ingilizce dersleri verilir. Aynı zamanda Başkent Üniversitesi Dil Uygulama ve Araştırma Merkezine bağlı olarak verilen İspanyolca, İtalyanca, Almanca, Rusça, Japonca, Farsça ve Çince gibi diller de alınabilir.
Yabancı dil eğitiminin yanı sıra Üniversitemiz, öğrencilerinin bilgisayar kullanımı konusunda da gerekli bilgiye sahip olmalarını amaçlayarak yoğun bilgisayar kullanım derslerini zorunlu hale getirmiştir.
Sağlık alanında ilk vakıf yükseköğretim kurumu olan Başkent Üniversitesi’nin halen Türkiye genelinde 12 değişik yerleşimde modern teknolojik yapıyla desteklenmiş Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezleri hizmet vermektedir. Başkent Üniversitesi bünyesinde Ankara’da Başkent Üniversitesi Kolej Ayşeabla Okulları ve Adana’da Başkent Üniversitesi Özel Başkent İlk ve Ortaöğretim Okulları, evrensel düşünce yapısına sahip, en az bir yabancı dili ileri düzeyde kullanabilen, barışçı, saygılı, üretken, özgüveni tam gelişmiş, kendisiyle barışık, Atatürk İlke ve Devrimlerine gönülden bağlı mezunlar vermektedir.
Üniversitemiz ulaşım ve banka hizmetleri dışında tüm gereksinimlerini kendi olanakları ile karşılamakta olup iletişim, konaklama, beslenme ve konfeksiyon alanlarında da yan kuruluşlara sahiptir.
Akademik ve İdari Birimler
Akademik Birimler
Devlet Konservatuvarı - Müzik Bölümü
- Sahne Sanatları Bölümü
Diş Hekimliği Fakültesi Eğitim Fakültesi - Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi
- Eğitim Bilimleri
- İlköğretim
- Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi
- Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi
- Türkçe Eğitimi
- Yabancı Diller Eğitimi
Fen Edebiyat Fakültesi - Amerikan Kültürü ve Edebiyatı
- İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri
- Türk Dili ve Edebiyatı
- Psikoloji
Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi - Görsel Sanatlar ve Tasarım Bölümü
- İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı
- Sanat Tarihi
Hukuk Fakültesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi - İktisat
- İşletme
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
- Turizm İşletmeciliği
İletişim Fakültesi - Halkla İlişkiler ve Tanıtım
- Bilgi ve Belge Yönetimi
- İletişim Tasarımı
- Radyo-Tv ve Sinema
Mühendislik Fakültesi - Bilgisayar Mühendisliği
- Biyomedikal Mühendisliği
- Elektronik Mühendisliği
- Endüstri Mühendisliği
- Makine Mühendisliği
Sağlık Bilimleri Fakültesi - Beslenme ve Diyetetik
- Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
- Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri
- Sağlık Kurumları İşletmeciliği
- Sosyal Hizmetler
- Spor Bilimleri
Tıp Fakültesi Ticari Bilimler Fakültesi - Bankacılık
- Muhasebe ve Finansal Yönetim
- Sigortacılık ve Risk Yönetimi
- Turizm ve Otelcilik
- Turizm ve Rehberlik
- Uluslararası Ticaret
- Yönetim Bilisim Sistemleri
Enstitüler - Avrupa Birliği ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü
- Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Transplantasyon ve Gen Bilimi Enstitüsü
- Yanık, Yangın ve Doğal Afetler Enstitüsü
Meslek Yüksekokulları - Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
- Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu
- Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu
- Kazan Meslek Yüksekokulu
- Adana Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
- Konya Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
İdari Birimler
Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
Kütüphane ve Dökümantasyon Daire Başkanlığı
Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı
Personel Daire Başkanlığı
İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı
Ekonomik İşler Daire Başkanlığı
İnşaat İşleri ve İmalat Atölyeleri Daire Başkanlığı
Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı
Güvenlik Müdürlüğü
Satınalma Müdürlüğü
Kurum Ev İdaresi Birimi
Bakım Onarım Birimi
Ulaşım ve Servis Araçları Birimi
Sınav Hizmetleri Birimi
Çevre Düzenleme ve Ağaçlandırma Birimi
Santral Ünitesi
Evrak Birimi
Merkezler
Atatürk İlkeleri Uygulama ve Araştırma Merkezi(ATAMER)
Türkçe ve Yabancı Diller Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAŞKENT TÖMER)
Deney Hayvanları Üretim ve Araştırma Merkezi
Dil Araştırma ve Uygulama Merkezi(BÜDAM)
Eğitimde Kalite Koordinatörlüğü
Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri Merkezi(BEDAM)
İlk Yardım Eğitim Merkezi
İnsan Kaynakları ve Kariyer Yönlendirme Merkezi
Kadın-Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Araştırma ve Uygulama Merkezi
Kültür ve Sanat Araştırmaları Merkezi(BÜKSAM)
Prof.Dr. Mithat Çoruh Kalite Yönetimi Merkezi(MÇKYM)
Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi
Spor Merkezi Koordinatörlüğü
Stratejik Araştırmalar Merkezi
Başkent Üniversitesi Mezunlar Derneği
Kampüste Yaşam
Abdurrahim Tuncak Atatürk Müzesi
Beşiktaş Vişnezade Mahallesi, Spor Caddesi üzerindeki 76 numaralı ev, Atatürk'ün İstanbul'da kiraladığı ilk evdir. Atatürk'ün evinin de içinde bulunduğu Akaretler'deki Sıra evler,Osmanlı döneminin ilk toplu konut örneğidir.
Sultan Abdülaziz döneminde Dolmabahçe Sarayı'nda çalışan "ağa"lar için 1875 yılında yapımına başlanmış olan Akaretler Sıra Evleri, 66 parsel üzerinde 133 konuttan oluşmaktadır.
Atatürk'ün yaşam öyküsüyle iç içe girmiş bu tarihi evde,Atatürk, annesi Zübeyde Hanım, kızkardeşi Makbule(Atadan) Hanım, manevi oğlu Abdurrahim (Tuncak) Bey, Abdurrahim Bey'in "Ayşe Abla" diye andığı bakıcısı bayan, 1912'den 1919'a kadar yaşamışlardır.
Atatürk'ün bu evde kaldığı günlerde, evin "gündüz sakini" sayılan Atatürk'ün emireri Şakir Çavuş, eve hergün gidip gelmekte, Atatürk'ün dışarıyla ilişkilerini, bilgi alışverişini sağlamaktadır.
Evin girişinde zemini ince tahtalarla döşenmiş, tahtaların üstü samanla örtülü mekanda, aile üyelerinin "Bahtiyar" adını verdikleri bir inekleri barınmaktadır.
Atatürk, Balkan ve Birinci Dünya savaşları sırasında cephelerdedir. Atatürk'ün cephelerden ayrılıp İstanbul'a geldiğinde ailesiyle bu evde yaklaşık 317 gün kaldığı tahmin edilmektedir.
10 kasım 1990 tarihinde,Üniversitemiz Bağlıca kampusu'nda hizmete giren Abdurrahim Tuncak Atatürk Müzesi, 8 Kasım 1998 tarihinde Atatürk'ün Akaretlerde oturmuş olduğu birebir aynısı olan yeni binasına taşınmıştır.
Atatürk'ün manevi oğlu Abdurrahim Tuncak'ın katkılarıyla oluşturulmuş müzede, Atatürk'ün fotoğraflarından oluşan bir kolleksiyon ve Atatürk'e ait giysiler yer almaktadır.
Öğrenci Yurtları
Amaç:Öğrencilerimize sağlıklı, güvenli ve temiz bir ortamda barınma, beslenme, ders çalışma imkanı yaratmak. Toplu yaşam koşullarına uyumlarında gerekli desteği sağlamak ve başarılı olmalarında katkıda bulunmaktır.
Üniversitemiz Öğrenci Yurtları 3 blok olup çift kişilik olmak üzere toplam 500 yatak kapasitesine sahiptir.
Odalarımız ve koridorlarımız halı kaplıdır. Oda içlerinde banyo, lavabo ve tuvalet bulunmaktadır.
Kişiye özel yatak, gardrop, kitaplık, çalışma masası ve sandalyesi mevcuttur.
Her katta iki adet dinlenme mekanı ve dışarıdan arandığında anons sistemiyle ulaşılacak kat telefonları bulunmaktadır.
Yurt binasının ve odalarının günlük temizlikleri 16 Yardımcı Personel ile Ev Ekonomisti yönetim ve gözetiminde günlük yapılmaktadır. Öğrencilerin kullandıkları yatak takımları iki haftada bir değiştirilmektedir.
Yurtlara son giriş saati hafta içi 24:00, Cuma, Cumartesi ve resmi tatil günleri 01:30'dur.
Sağlık Hizmetleri
Sağlık Hizmetleri, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesinde yer alan Öğrenci Sağlık Merkezi Tarafından günde 24 saat kesintisiz olarak verilmektedir.
Öğrenci Sağlık Merkezinin yapısının içinde genel polikliniğin yanı sıra diş polikliniği de bulunmaktadır. Sağlık Merkezi aynı zamanda üniversite çalışanlarının işyeri hekimliği görevinide üstlenmektedir.
Merkezin amacı, öğrenimleri süresince öğrencilerin acil tıbbı gereksinimlerini karşılamaktır. İlk muayene ve müdahale ücret alınmaksızın yapıldıktan sonra, ileri tetkik ve tedavi gerektiren durumlarda öğrenci, Başkent Üniversitesi Hastanesine sevk edilmekte, tedavinin devamı ve izlenmesi, öğrencinin kendisinin veya ailesinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik kuruku tarafından sağlanmaktadır. Acil tedaviye ilişkin ilaç bedellerinin büyük bir kısmı üniversite tarafından karşılanmaktır.
Sosyal&Kültürel Faaliyetler
Öğrencilerin ilgi alanlarına göre boş zamanlarını değerlendirmelerini, yeni ilgi alanları, birlikte dinlenme ve eğlenme alışkanlığı kazanmalarını, güzel sanatlarla ilgili faaliyetleri izlemelerini, kültürel ve sanatsal faaliyetlere katılmalarını temin ve teşvik etmek amaçlarıyla; topluluklar kurmalarını ve ilgili faaliyetleri düzenler. Toplulukların kendi aralarında veya üniversiteler arasında düzenlenecek olan kültürel ve sanatsal etkinliklere, toplantılara, turnuva ve yarışmalara katılmalarını sağlamak amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapar.
Birimimiz çatısı altında Başkent Üniversitesi Öğrencilerinin Kuracakları Toplulukların Uyacakları Kurallarla İlgili Yönerge esasları çerçevesinde kurulan ve faaliyetlerini sürdüren; sosyal ve kültürel etkinlik alanlarında çalışan "Sosyal Amaçlı Topluluklar" ile Başkent Üniversitesi bünyesinde öğretim veren alanlarda çalışmalar yapan "Meslek Amaçlı Topluluklar" bulunmaktadır. Ayrıca Türk Sanat Müziği Korosu, Türk Halk Müziği Korosu, Halkoyunları Topluluğu ile Sahne Sanatları Topluluğu Dans ve Tiyatro Grupları konularında uzman eğitmenler yardımıyla çalışmalar yapmakta olup Bağlama, Gitar, Fotoğrafçılık, Resim ve Ahşap Boyama kursları gerçekleştirilmektedir.
Üniversitemizde isteyen her öğrenci, ilgi alanına giren topluluklara üye olabildiği gibi yeni ilgi alanlarına dönük topluluk oluşturmak için de girişimde bulunabilmektedir. Bu sayede, öğrencilerin sosyo-kültürel ve mesleki açıdan gelişmeleri; iletişim ve kendilerini ifade etme becerisi kazanmaları; topluluk konularıyla ilgili veya ortak etkinlikler düzenlemeleri, düzenlenen etkinliklere katılmaları; boş zamanlarını iyi değerlendirme ve birlikte eğlenme alışkanlığı kazanmaları amaçlanmaktadır.
Üniversitemiz Kültür Hizmetleri Müdürlüğü, içinde çok amaçlı salon ile topluluk odalarının da bulunduğu Öğrenci Lokali'nde hizmet vermektedir. Müdürlüğümüze bağlı olarak çalışmalarını sürdüren koro, kurs ve topluluklarımıza ait liste aşağıdadır;
Koro ve Kurslar
Sosyal Amaçlı topluluklar
Mesleki Amaçlı Topluluklar
Spor olanakları
Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı olarak çalışan Spor Merkezi, öğrencilerimizin spor aktivitelerini gerçekleştirmelerine yardımcı olmaktadır.
Merkez, alandaki çalışmaları yaygınlaştırmak amacıyla, yurtiçi ve yurt dışındaki kuruluşlarla işbirliği yaparak öğrencilerimizin spor yarışmalarına ve karşılaşmalarına katılmalarını sağlamaya yönelik çalışmalar yapmaktadır.,Öğrencilerimiz, spor merkezinin eşgüdümünde futbol,voleybol,basketbol,masa tenisi,aerobik- step ,amerikan futbolu , uzak doğu sporları, klasik dans satranç, bilardo, capoeira, yoga ve tenis dallarında, profesyonel çalıştırıcıların eşliğinde faaliyetlerini sürdürmektedirler.
Üniversitemizin Bağlıca Kampusu 'nda yer alan basketbol, voleybol, tenis sporlarına uygun olarak düzenlenmiş spor salonu; haftanın yedi günü öğrencilerin kullanımına açık tutulmaktadır.
Spor salonundan ayrı olarak, aerobik ve step merkezi, aletli kondisyon salonu, tenis , voleybol, basketbol ve mini futbol etkinliklerinin özelliklerine göre düzenlenmiş çok amaçlı açık alan spor tesisi, 4500 ve 5000mt. koşularının yapılabileceği 2 adet yürüyüş ve koşu parkuru ve atletizm pisti, çim futbol sahası, halı saha ve kapalı tenis kortu bulunmaktadır.
Ayrıca Kızılcahamam' da bulunan çok amaçlı spor kompleksi, talep eden kurum ve kuruluşlara spor hizmetlerini sunmaktadır .
Topluluklar
Üniversitemiz bünyesindeki başlıca Kol, Kulüp ve Topluluklar
Türk Sanat Müziği Topluluğu
Türk Halk Müziği Topluluğu
Resim Kursu
Bağlama Kursu
Sinema ve Fotoğrafçılık Kursu
Gitar Kursu
Eşli Danslar Kursu
Amerikan Futbolu Topluluğu
Arkeoloji Topluluğu
Atatürkçü Düşünce Topluluğu
Avrupa Gençlik ve Eğitim Topluluğu
Bilgi Teknolojileri Topluluğu
Bilimkurgu, Fantezi ve RPG Topluluğu
Capoeira Topluluğu
Çağdaş Yaşam Topluluğu
Edebiyat Topluluğu
Eşli Danslar Topluluğu
Fotoğrafçılık Topluluğu
Gezi Topluluğu
GO Topluluğu
Halk Oyunları Topluluğu
Havacılık Topluluğu
Kampçılık ve Doğa Sporları Topluluğu
Kayak ve Snowboard Topluluğu
Motor Sporları Topluluğu
Müzik Topluluğu
Radyo Topluluğu
Resim Topluluğu
Rock Kültür Topluluğu
Satranç Topluluğu
Sinema Topluluğu
Sualtı Topluluğu
Tarih Topluluğu
Tiyatro Topluluğu
Türkçe Topluluğu
Beslenme ve Diyetetik Topluluğu
Bilgisayar Topluluğu
Biyomedikal Mühendisleri Topluluğu
Eğitim Topluluğu
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Topluluğu
Hemşirelik Topluluğu
Hukuk Topluluğu
IEEE Öğrenci Topluluğu
İktisat Öğrenci Topluluğu
İletişim Tasarım Topluluğu
İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri Topluluğu
İşletme Yönetimi Öğrenci Topluluğu
Medya Topluluğu
Mekatronik Topluluğu
Robot Topluluğu
Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrenci Topluluğu
Siyaset Bilimi ve Uluslararası ilişkiler Öğrenci Topluluğu
Sosyal Hizmetler Meslek Topluluğu
Spor bilimleri ve Rekreasyon Topluluğu
Tıp Fakültesi Araştırma Topluluğu
Turizm İşletmeciliği Öğrenci Topluluğu
Turizm Topluluğu
Türk MSIC
Ticari Bilimler Topluluğu
Verimlilik Topluluğu
Yiyecek&İçecek
Öğrencilerimiz için;
Hazırlık Binasında 500 kişilik kafeterya, market,
Tıp Fakültesi'nde 350 kişilik kafeterya,
Hukuk Fakültesi'nde 700 kişilik 2 katlı kafeterya ile 300 kişilik çok amaçlı salon, market,
Öğrenci Sosyal Tesisleri'nde 300 kişilik tabldot ve 250 kişilik fast-food ve 50 kişilik pasta salonu, market,
Öğrenci Lokali'nde de 500 kişilik kantin ve kafeterya ile,
Hukuk Fakültesi'nde Öğretim üyeleri ve Rektörlük Binası'nda personel kafeteryası
hizmet vermektedir.