Üniversiteye başladığında ders ve sınav programı lisedekinden farklı gelebilir. Alışık olduğundan daha fazla okuma materyaliyle karşılaşacaksın ve kısa sürede daha fazla kaynaktan çalışma yapacaksın. Bu yoğun tempoda sürekli çalışmak ve okumak tek düze ve sıkıcı bir hal alabilir. Sana bunun kolaylıkla üstesinden gelmeni sağlayacak ve çalışmayı keyifli bir hale getirmene yardımcı olacak bazı ipuçları hazırladık:
Çalışmak için Yeni Yerler Seç: Hep aynı yerde ders çalışmak iyi bir fikir ve rahat olmanı sağlayacak bir seçenek gibi görünebilir. Fakat yeni yerler keşfetmekten çekinme. Kampüsün etrafında bulunan farklı kafeleri keşfedebilirsin; ayrıca havanın güzel olduğu günlerde dışarıda rahatlıkla çalışabileceğin pek çok yer bulabilirsin. Ders çalışmak için farklı kütüphanelere ve bilgisayar laboratuvarlarına gidebilirsin. Bu tür küçük değişiklikler aynı mekanın tekdüzeliğini bozarak çalışma zamanına renk katacaktır.
Çalışma Grubu Edin: Konuları paylaşabilecek kadar kişinin bulunduğu, 3 ya da 4 kişilik çalışma grupları ideal olabilir. Kalabalık bir çalışma grubunda herkese yetecek kadar konu bulunmayabilir ve birkaç kişi konunun dışında kalabilir. Sınıfta anlatılan ve tartışılan her konuyu bir kişi derinliğine çalışıp diğerlerine anlattığında; anlatan kişi ne kadar çalışması gerektiğini ve konuya ilişkin eksiklerini fark edecektir.
Farklı Metodlar Dene: Her ders için kendini bilgi kartları hazırlarken mi buluyorsun? Bir dönem bu yönteme ara ver ve çalışma yöntemini nasıl değiştirebileceğini gör. Görsel öğrenme becerinin olmadığına emin misin? Kendini bir daha sorgula ve bir konuyu öğrenmek için grafikler, resimler ve çizelgeler hazırlamayı dene. Aynı araçları kullanmak bir süre sonra sıkıcı bir hale gelir ve öğrenmene yardım etmeyebilir. Yeni yöntemler denemekten korkma.
Dersler Arasında Geçiş Yap: Tüm çalışma zamanında tek bir konuyla ilgilenmek sıkıcı olabilir ve ders çalışmak boğucu bir hale gelebilir. Bunun yerine zamanını böl ve ilkiyle bağlantılı ikinci bir derse de zaman ayır. Böylece hem zihnin çalışmaya devam eder hem de ilk ders için mola vermiş olursun.
Aktif Çalış: Yalnızca ders kitaplarını ve diğer materyalleri okumak yerine tüm ders kaynaklarını incele. Profesörün sorduğu soruları bul. Ders sırasında not al ve derse sorular sorarak katıl. Unutma, konuyu bir başkasına anlatmak güçlü bir öğrenme yöntemidir. Terim ve kavramları yüksek sesle anlattığında hem öğrenmen hem de hatırlaman daha kolay olur. Eğer çalışmakta zorlanıyorsan ve kendini dersin içinde kaybolmuş hissediyorsan profesöründen ya da asistanından öneriler alabilir, ders için daha hazırlıklı olabilirsin.
BAŞARILAR ARKADAŞLAR..