Üniversite hayatı hiç kuşkusuz lise hayatından çok daha farklı. Hocaların ders verişinden derslerin içeriğine, öğrenme hızından ödevlere kadar neredeyse her şey çok daha farklı bir tarz ve tempoda olacak. Bir de bunlara sosyal etkinlikler ve kendini ders dışında da geliştirme isteği eklenince hayat çok stresli bir hale gelebilir. İşte böyle durumlarda derslerini ve üniversite hayatını yoluna koyabilmek ve zamanını en etkin şekilde kullanabilmek için sana verdiğimiz şu ipuçlarını kullanabilirsin:
1.Önceliklerini Belirle:Hangi ödevlere daha fazla enerji ve zaman harcaman gerekiyor? Notlarını ağırlıklı olarak etkinleyen ve önemli olan ödevlerin hangileri? Eğer kolay ve az zaman harcayacağın bir ödev varsa, önce onu bitir. Sonra daha geniş kapsamlı ve uzun zaman alacak ödeve odaklan.
2. Ne Zaman ‘Hayır’ Demen Gerektiğini Bil: Okulun başladığı ilk zamanlar ve henüz düzenini kuramamışken, kaldırabileceğinden daha fazla sorumluluk almaktan kaçın. Başarılı bir öğrenci olmak için her şeyi yapman şart değil. Severek yapacağın az şey olsun; ama bunları en iyi şekilde yap!
3. Dikkatini Dağıtan Şeylerden Kurtul: Kendini ödevlerine odaklanmaya zorla. Seni meşgul eden ve ödevlerine odaklanmanı engelleyen arkadaşlarından kısa süre kaçmak için kütüphaneye git. Bilgisayarını kapat ve işlerini bitirene kadar telefonuna cevap verme.
4. 10 Dakika:Eğer sen de ödevine başlamayı sürekli erteleyenlerdensen kendini motive etmek için ilk başta kendini 10 dakikayla sınırla. Her gün 10 dakika. Yavaş yavaş da olsa ödevini tamamlamaya başladığında kendini daha iyi hissedeceksin ve zamanla ödeve başlayamama alışkanlığından kurtulacaksın. İşlerine başlamadan önce ödevlerini zaman belirleyerek düzenlemek gününü yapılandırmana ve daha kolay plan yapmana yardımcı olur.
5.Erken Başla:Yarıyılın sonunda teslim etmen gereken büyük proje veya ödevler göz korkutucu olabilir. Bunları yapmak tüm zamanını alacakmış gibi hissetmene sebep olabilir. Fakat önünde büyük bir yarıyıl var. Ödev veya projeni zamanında yetiştirebilmek için bir gece öncesinde sabahlamak istemezsen 10 dakika metodunu uygulayarak çalışmaya şimdiden başla.
6. Takvim Kullan: Randevularını ve ödevlerin teslim günlerini takvimine not et ve hergün kontrol et. Her zaman ödevlerinin teslim tarihlerini bil ve ne yapman gerektiğinin farkında ol.
7. Bir Zaman Diliminde Tek Şey: Nereden başlayacağın konusunda şüpheye düştüğünde, o an için tek bir şey seç. Seçtiğin şeye odaklan ve sakinleş. Emin ol hepsini bitireceksin. Bunu yapabilirsin!
UMARIM İŞİNİZE YARAR ARKADAŞLAR..