Biz Bazı Özellikleriyle Birbirine Benzeyen Fakat Her Biri Farklı Olan Ailenin Bireyleriyiz
Her ailede farklı nedenlerden farklı tartışmalar yaşanır. Çocukların tartışmalarının içinde olmasını engellemeye çalışılsa da bunu sağlamak her zaman mümkün olmaz. Sözel ve fiziksel şiddet içermediği sürece çocukların anne babalarının tartışmalarına şahit olması sanıldığı kadar riskli değildir. Çocuklar tartışmaların bir şekilde tatlıya bağlandığına şahit olduklarında problemlerle baş etme konusunda da deneyimlerini zenginleştirirler.
Eğer birkaç çocuğunuz var ise çocuklarınızın her biri kendisini daha çok sevmenizi ister. Birbirinden haberdar olamadıklarını düşünerek en çok seni seviyorum demek adil bir cevap olamayacaktır. Bunun yerine "Annelerin/babaların kalbi çocukları, sevmek için atar. Kalbimde hepiniz için yer var, hatta bir çocuğum daha olsa onu bile sevebilirim. En çok sevdiğim öykü sensin, sen çok sevdiğim Yiğit sensin" deyin ve bu konuşmayı her iki/ tüm çocuklarınızın yanında yapın. Çocuğunuz sadece kendisini duymalı ve bunu kabul etmelidir. Çünkü gerçek budur.
Özellikle yaz aylarında güneş batarken harika bir pembe, kırmızı, morumtırak bir renk armonisi ortaya çıkar. Güneşin bu rengine çocuğunuzun dikkatini çekin. Estetik zevklerin gelişmesinde güzelliklerin farkına varılması önemlidir. Çevrenizdeki güzelliklere çocuğunuzun dikkatini çekin.
Çocuğunuza renkli tebeşirler alın. Sokakta boyanabilecek uygun yerler bulun ve çocuğunuzun tebeşirlerle resimler yapmasına fırsat yaratın. Eğer balkonunuz uygun ise bu işi balkonda da yapabilirsiniz.
Size doğru geldiği için çocuğunuzun her istediğini yapabilirsiniz. Ancak unutmayın ki çocuğunuz kollarınızdan ayrıldığında gerçeklerin bu olmadığını görür ve sizin dışınızda hiç kimse onun her istediğini yapabilecek koşulları sağlayamaz. Çocuğunuz isteklerini ertelemeyi ya da kontrol etmeyi ilk olarak sizden öğrenecektir.
Çocuğunuza çevrenizdeki "iyi" insanlardan bahsedin. Onların yaptıklarını anlatın. Bu iyiliğin sizi ve diğer insanları nasıl etkilediğini söyleyin.
Çocuğunuzun sorduğu her soruya hemen o anda cevap vermeyebilirsiniz. Bazen sorunun cevabını gerçekten bilemeyebilirsiniz. Cevabı araştırmanız gerekir. Bazen de cevabı bildiğiniz halde araştırma yollarına dikkati çekmek için "bu sorunun cevabını dedene sorabilirsin/ kitaplara bakabiliriz/ konuyla ilgili birine sorabiliriz" vb. diyebiliriz. Böylece çocuğunuzun sizi her şeyi bilen değil halen öğrenmeye gereksinimi ve ilgisi olan biri olarak algılamasına neden olursunuz. Ayrıca kendisi de bilmediği bir şeyle karşılaşınca öğrenme yollarını denemeye istekli hale gelir.
Dinlenmeden çalışmaya başlamayın, çabuk yorulursunuz. Bu kez dinlenmek için daha fazla zamana ihtiyacınız olur. Çalışırken mola verin ve molalarda sevdiğiniz bir şeyle uğraşın. Sevdiğiniz şeyleri yiyin, sevdiğiz birini telefonla arayın vb.
Çocuklar evin içindeki yıkanmış çamaşırlarla ilgilidirler. Yıkanmış çamaşırlarınızın yeniden kirlenmesini istememekte haklısınız. Ellerinin temizliğini yaptıktan sonra, çamaşırların kuruyup kurumadığını kontrol etme görevi çocuğunuza verdiğinizde gizlice çamaşırlarla ilgilenmeye gerek duymayacaktır. Ayrıca dokunma ile ilgili de doğrudan bir deneyimin içine dahil olmuş olmak da çocuğunuzun hoşuna gidecektir.
Çocuklar uğraşacak bir şeyler bulamazlar ise huzursuzlaşabilirler. Çocuklar bir şeylerle meşgulken hem çok mutludur hem de ciddi bir iş üzerinde çalışan yetişkinler kadar işlerine yoğunlaşmışlardır. Eğer uzunca bir süre geçirmek üzere evden ayrılıyorsanız gittiğiniz yerde çocuğunuzun oynayacağı bir arkadaşı yoksa ve siz onunla doğrudan ilgilenmeyecekseniz, mutlaka çocuğunuzun kendini oyalayacağı bir şeyleri yanına almasını sağlayın.. Bu, oyuncak, resim defteri, boyalar, kitaplar vb. olabilir.
Kendi anne ve babanızla yaşadığınız deneyimleri, aile adetlerinizi çocuğunuza anlatın. Bu aile kültürünü geliştirmesi açısından önemlidir. Ayrıca sizin çocukluğunuzu öğrenmek hoşuna da gidecektir.
Bisküvilerin üstüne çikolata ezmesi (şokella) sürmesine fırsat verin. İki bisküviyi üst üste koyarak çikolatalı bisküviler hazırlatın.
Çocuklar "ima"lardan anlamazlar. Onların net, anlaşılır ve basit bir dille belirtilen ifadelere ihtiyacı vardır. Birçok kez çocuklar kendilerinden isteneni tam olarak anlayamadıkları için istenmeyen şekilde davranabilirler. Ayrıca sokağa çıkarken "ben hazırım" derseniz çocuk bunu kendisinin de hazır olması gerektiğiyle ilgili bir mesaj olarak algılamaz. "Ben hazırım sen de hazırlan hemen çıkıyoruz" ifadesi çocuğun anlayacağı, açık bir mesajdır. Sadece çocuğunuza değil, eşinizle olan iletişimizde de "imalardan kaçının ve dolaysız, açık ifadelerle istekleriniz belirtin.
Fotoğraf makineniz tarihli baskı vermiyorsa, her zaman fotoğraflarınıza tarih atın. Hiç unutmayacağınızı sandığınız tarihler ve mekanlar hatta fotoğraftaki arkadaşlarınızın isimleri yıllar sonra bize yabancı gelebilir. Dünü hatırlamak için bugünden tedbirinizi alın.
Evinizin odalarının anahtarlarına dikkat edin. Anahtarların kapalı tarafta kalması durumunda anahtarlarla oynamasının tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini çocuğunuza anlatın.
Şüpheci olmayın ama her zaman her konu da tedbirli olun. Tedbirli olmak, olası olumsuz durumları düşünerek önceden kontrol altına almak demektir. Tedbir güvenliği getirir. Ancak aşırı şüphecilik ve evhamlı olma hem sizi hem de çevrenizdekileri baskı altına sokar, gerginlik ve mutsuzluk yaratır. Sizin şüpheciliğiniz ve evhamlığınız çocuğunuzun kendine ve çevresine güven duymasını engeller.
Siz salatanın kabuğunu soyun, çocuğunuzun da salatayı kesmesini isteyin. Salatalığın kaç parçaya bölündüğünü konuşun.
.ALINTIDIR.