Biz Birbirine Ve Başkalarına Olumlu Örnek Olan Ailesiyiz
Çocuğumuzun her türlü isteğini yerine getirmek bizi başarılı bir ebeveyn yapmaz. Çocuklar isteklerinin red edilebileceğini, ertelenebileceğini ya da değiştirilebileceğini öğrenmek durumundadırlar.
Kendinize ve çocuğunuza, her gece yatarken okumak için bir süre ayırın. Çocuklar okuyan modellerden etkilenirler.
Su, süt, meyve suyu vb. şişe kapaklarını atmayın. Bu kapaklarla “kapak oyunları” yaratmak için kendinize ve çocuğunuza şans verin.
Her yıl doğum gününde elinin ve ayağının izini çıkarın ve tarih atarak bunları biriktirin. Büyümesiyle ilgili somut bir belge olarak bunu çocuğunuzla konuşun.
Çocukların güçlü anne- baba modellerine gereksinimi vardır. Eğer siz komşunuzla olan sorununuzda bağırıp kavga ederseniz çocuk problem çözme yolu olarak bunu öğrenir. Eğer siz eşinizle tartışınca ağlarsanız çocuk ağlamayı öğrenir. Çocuklara güçlü ve doğru modeller olmaya özen gösterin.
Kum, kil, hamur, çamur, çocukların oynamaktan çok hoşlandıkları şeylerdir. Ancak, üstlerinin kirleneceğini söyleyerek yapılan uyarılar çocukların bu işten zevk almasını engeller.Tam tersi kaygı verici bir eyleme dönüşür. Çocuklarınızın oyunlarına temizlik gerekçesiyle müdahale etmeyin.
Su şişesine huniyle su doldurmasına izin verin.
Çocuklar sokaktan eve girerken taş, çiçek, küçük bir kozalak ya da bizim hiç aklımıza gelmeyen bir şeyi alıp gelebilirler. Sakın, “bunun evde ne işi var” diyerek atmayın. “ilginç, bunu alırken ne düşündün?” diye sorun. Bu belki de sizin için seçilmiş bir hediyedir. Ya da çocuğunuz bilimsel bir keşfin başlangıcındadır.
Zaman zaman çocuğunuza “benimle en çok ne yapmak istiyorsun, söyle” deyin. Mümkün ise mutlaka bu isteğini gerçekleştirin. .Çocukların ne kadar basit istekleri olduğuna şaşıracaksınız.
Çocuğunuzun acele etmesini istemeyin.
Yıpranmış, kırılmış, bozulmuş bir şeyi atmadan önce onarıp, onarılamayacağını deneyin. Bunu çocuğunuzun yanında ve hatta onun yardımıyla yapmaya çalışın. Bu yaratıcılığını, tasarruf fikrini geliştirir, ayrıca el becerilerini de güçlendirir.
Çocuğunuzu şimdiye kadar hiç görmediğinizi düşündüğünüz özel bir mekana götürün. Gitmeden önce orasının nasıl bir yer olduğunu düşündüğünü sorun. Gittikten sonra düşüncelerini yeniden alın. Hamam, sera, stadyum, cami, yer altı çarşısı vb.
Çocuğunuzla dışarıda yemek/sandviç yiyecekseniz, çocuğunuzun kendi siparişini kendisinin vermesine izin verin. Çocuğun kendi ihtiyaçlarının, zevklerinin farkına varması ve ifade etmesi önemlidir.
“Tahmin et oyunu” oynayın. Bir kutuyu, şişeyi, ambalajı vb. göstererek içinde ne olduğunu tahmin etmesini isteyin. Kutunun üzerindeki ipuçlarından yararlanmaları için yönlendirin.
Başardığını gözlemlediğiniz sorumlulukları için çocuğunuzu övün ve artık daha büyük sorumlulukları başarabileceğini düşündüğünüzü söyleyerek sorumluluklarını değiştirin ve çeşitlendirin. Sadece kendine ait değil, ailenize ait sorumlulukları yerine getirmesine de fırsat verin. “Evdeki tuvalet kâğıtları bitince yerine yenilerini takmak” gibi.
.ALINTIDIR.