Biz Birbirini Dinleyen Ailesiyiz
Öğretmenin içi ne düşünüyorsun bunu güzel bir mektupla bildir. Bu en güzel öğretmenler günü hediyesi olacaktır.
Alışverişe gittiğinizde elinizde bir listeniz olursa ve çocuğunuz da bu listeye göre alışveriş yaptığınızı görürse planlı davranma alışkanlığını geliştirmesi için örnek olmuş olursunuz.
Gece yatarken mutlaka çocuğunuzu öpün ve o gün yaptığını gözlediğiniz güzel bir davranışıyla ilgili olumlu duygularınızı dile getirin.
Kaynattığınız suyun bir kısmını termosa bir kısmını açıkta bir kaba koyun. Aradan bir süre geçtikten sonra termosun içindeki ve dışardaki suyu karıştırın. Termosun özelliğine dikkat edin.
Size ait herhangi bir şeyi çocuğunuza verin ve evin içinde bir yere saklamasını isteyin. Sonra çocuğunuzun size verdiği ipuçlarıyla bulmaya çalışın.
Çocuğunuzun kusursuz olmasını beklemeyin, hataları olabileceğini hem siz hem de çocuğunuzun kabul etmesi için cesaretlendirin. Yaptığı her hatadan dolayı olumsuz tepkiler alan öocuk, bir süre hiç bir şey yapamaz hale gelir.
Çocuğunuzun istenmedikk bir davranışı karşısında örneğin arkadaşına vurdu; "neden vurdun? bir daha vurduğunu görmeyeyim" yerine "ne olduğunu anlat" ifadesini tercih edin. Bu ona, kendisni suçlamayı değil kendini ifade etme cesareti kazandırır ve doğruları anlatmayı, dürüst olmayı öğretir.
Televizyon seyredilmediğinde televizyonuaçık bırakmayın. Ses ve görültü kirliliğini evinizde sınırlamış olursunuz.
Gündüz saatinde evinizin camından beraberce bakın, neler gördüğünüzü konuşun. Akşam hava karardığında aynı camdan yine bakın ve gece görüntüsü ile gündüz görüntüsü arasındaki farklılıklara dikkat çekin.
Ailece biriktirebileceğiniz bir nesne seçin ve bunu biriktirmeye ailenizin ortak hedefi olarak her vesilede dile getirin, "Biz ailece nazar boncuğu koleksiyonu yapıyoruz."
Her zaman her şey yolunda gitmez. Bu, hepimiz için böyledir. Problem yaşanırken birisinin bize akıl vermesinden hoşlanmayız. Çocuk ağlarken sizi dinleyemez. Problem davranışla ilgili, problem yaşanmadığı zamanda konuşun. Kriz anında hiç bir sözünüz olumlu etki yaratmaz. Tam tersi gerginlik yaratır. Çocuğun kendini savunmaya iter.
Çocuğunuza (kız yada erkek farketmez) evcilik oynamayı teklif edin. fakat bu kez siz çocuk olun o da anne ya da baba. Bu oyun çocuğunuzun gözünde nasıl algılandığınıza dair ipuçları verir.
Kendisinin dinlendiğini gören çocuk başkasını dinlemeyi öğrenir. Çocuklar dinliyor gibi görünmemizle, gerçekten ekin dilemeyi ayırdedebilirler. Bu nedenle çocuğunuz konuşurken başka bir işle uğraşmadan, onun yüzüne bakarak ve konuşmasını kesmeden dinleyin. Siz konuşurken başka işlerle uğraşan ve gözünüze bakmayan bir arkadaşınızın sizi üzdüğü ve sinirlendirdiği gibi çocuğunuz da üzülür ve kendini değersiz hisseder.
Çocuğunuzu bir çocuk dregisine ya da çocuk kitap kulubüne üye yapın. Bu hem okuma yaşamını olumlu etkiler hem de kendini bir grubun üyesi olarak önemli hissetmesini sağlar.
"Renk isimleri oyunu" oynayın.Aile içinde herkes sırayla bir renk söylesin. Çevrenizdeki nesneleri, eşyaları vb. renkleriyle tamamlayın. Saçım siyah, halı sarı, bardak pembe veya beyaz perde, mor halı gibi.
Tehlikelerden haberdar edin."Yapma" demek yerine neden yapmaması gerektiğini açıklayın. Böylece, sadece sonuçla ilgilenmesini değil, neden sonuç ilişkilerini öğrenmesini ve anlayış geliştirmesini de sağlayabilirsiniz.
Eşinizi ve çocuğunuzu her fırsatta bol bol övün ve iltifat edin. Olumlu benlik geliştirmede hepimizin çevreden olumlu mesajlar almaya ihtiyacı vardır. Çocuklarımız kendilerine güvenildiğini görmeden başkarına güvenme gücünü bulamazlar.
Bazı şeyler suda erir, bazı şeyler erimez, bunu çocuğunuzla deneyin. Bakalım size bu konuda neler soracak.
.ALINTIDIR.