Biz Birbirinin Sevgisine Gereksinim Duyan Ailesiyiz
Çocuğunuzu ödüllendirmek için büyük başarılar beklemeyin. Küçük çabalar bile ödüllendirilmesi için yeterlidir.
Hafta sonu bir belediye otobüsüne binerek şimdiye kadar hiç geçmediğiniz yollardan geçip yeni yerler görün.
Zaman zaman size ait bir sorumluluğu çocuğunuzun yerine getirmesini isteyin. “Benim yerime… yaparsan çok mutlu olacağım” diyerek yetişkin gibi olma gereksinimini ve kendini yeterli, faydalı hissetme gereksinimini karşılayın.
Birkaç çiçek tohumu alın ve beraberce saksılara ekin. Bakım sorumluluğunu çocuğunuza verin. Hangi tohumlardan nasıl çiçekler çıkabileceği hakkında tahminlerde bulunmasını isteyin. Farlılıkları izleyin.
Büyük marketlerde, alışveriş merkezlerinde dağıtılan ya da posta kutularına atılan tanıtım broşürlerindeki eşyalar, yiyecekler vb. hakkında (nerede kullanılır, ne işe yarar, tadı nasıldır?) konuşun.
Çocuğunuzun dikkatini hareket eden şeylere (insanlar, araçlar, bitkiler vb.) çekin. Nasıl hareket ettiklerini konuşun. Bazı hareketsiz şeyleri nasıl hareket ettirebileceğini sorun ve denetin.
Çocuğunuzu dinlemek için mutlaka zamanınız olmalıdır. Çocuğunuz sizin kendisini dinlediğinizi hissettiğinde, size olan sevgisi ve saygısı artacak ve kendiside başkalarını dinlemek için sizi örnek alacaktır.
Haftanın her hangi bir gününü aileniz için özel bir gün olarak belirleyin ve o gün mutlaka özel bir şeyler yapın.
Çocuğunuza duyduğunuz sevgiyi sözel olduğu kadar fiziksel olarak da ifade edin. Öpün kucağınıza alın, sizi hissetsin. Bu hem size hem de çocuğunuza olumlu bir enerji sağlayacaktır.
Aman dikkat!
Kesici, yanıcı hiçbir şeyi ve ilaçları çocukların ulaşabileceği yerlerde bulundurmayın.
“ Havuç aranıyor “ oyununu oynayın. Hangi yemeklerde havuç var diye sorun. Bir süre hangi yemeklerde havuç olduğunu bulması için araştırma ödevi verin. Başka zamanlarda diğer yiyecekler için de bu oyunu tekrarlayabilirsiniz.
Farklı kalınlıklardaki kalemlerle resim yapmasına fırsat verin. Farklı uçların farklılığına dikkat çekin.
Kendiliğinden yöneldiği olumlu davranışlarının mutlaka farkına vardığınızı hissettirin. Bu, çocuğunuzu mutlu edeceği gibi diğer olumlu davranışları için de teşvik edici olacaktır.
.ALINTIDIR.