30 Kasım 2011 tarihinde YÖK Genel Kurulu’nda alınan kararla, üniversiteye giriş sınavının yerleştirme puanlarının hesaplanmasında kullanılan katsayı uygulamasının "kaldırıldığı" bildirildi. Yaklaşık bir ay önce, katsayı ile ilgili meclise bir tasarı sunacaklarını belirten YÖK başkanı, bu meseleyi ufak bir manevra ile mecliste değil YÖK içinde hallediverdi. N’apsın sayın ÖZCAN; meclisin bunu görüşecek zamanı yoktu, Başbakan hastaydı, YÖK başkanı olarak kendisinin görev süresi de 10 Aralık 2011 günü sona erecekti ve acilen kendisini göstermesi lazımdı. O da gösterdi. Toplantıda ayrıca, Rize Üniversitesi’nin adının, "Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi" olarak değiştirilmesi de kararlaştırıldı.
Yani anlayacağınız Sayın Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, yeniden YÖK başkanı olarak atanmayı garantiledi.
Biz bunları bir kenara bırakıp, alınan katsayı kararını irdeleyelim. Meslek liselerine yapılan haksızlığı ortadan kaldırmak için yaptıklarını söyledikleri, “katsayının kaldırılması”, haksızlığı ortadan kaldıracak mı? Katsayının kaldırılması ile meslek liselerindeki öğrenciler istedikleri bölümleri kazanabilecekler mi? Örneğin; Ticaret Meslek Lisesindeki bir öğrenci işletme fakültesini kazanabilecek mi? Endüstri meslek lisesindeki bir öğrenci, mühendislik fakültesini kazanabilecek mi? Ya da Adalet Meslek Lisesindeki bir öğrenci hukuk fakültesine girebilecek mi?
Bu sistemle “hayır”, hem de koskoca bir “hayır”.
Meslek Liselerindeki ders müfredatları ile, bu öğrencilerin üniversite sınavlarında başarılı olması imkansız gibi birşey. Çünkü, meslek liselerindeki öğrenciler ağırlıkla, meslek dersleri görürler. Üniversite sınavlarında sorulan soruların derslerini, göstermelik olarak, yetersiz sayıda alırlar. Verilen Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Edebiyat, Tarih, Coğrafya, Felsefe grubu ders saati çok çok azdır ya da çoğu dersi almazlar bile.
Bir meslek lisesi türü hariç: “İmam Hatip Meslek Liseleri”
İmam hatip meslek lisesi öğrencileri, doğal olarak meslek dersleri alıyorlar fakat diğer meslek liselerinden farklı olarak, genel liselerin derslerini (Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik, Edebiyat vs…), eksiksiz olarak, sanki GENEL LİSEYMİŞ gibi alıyorlar. Yani Ösym’nin yaptığı sınava tam bir hazırlık yapabiliyorlar.
Peki bu işin çözümü ne? Eşitsizlik nasıl ortadan kaldırılabilir?
“İmam hatip liseleri dışındaki diğer “meslek liselerinin” müfredat programı da aynı imam hatip liselerinin programı gibi düzenlenirse, eşitsizlik ortadan kalkar. Aksi halde bu katsayı düzenlemesi meslek liselerine eşitlik getirmiş olmaz. Bu haliyle, bu karar meslek liseleri arasında sadece “İmam Hatip Meslek Liseleri için alınmış bir karar” olarak gözükmektedir.”
Veriler incelenirse, meslek liselerinin üniversiteye giriş sınavı başarı sıralamasında en sonlarda yer aldığı görülür. Bu katsayı uygulaması kaldırıldığı zaman bu tabloda değişiklik göremeyeceksiniz. Yine meslek liseleri öğrencileri başarı sıralamasında en sonlarda yer alacaklar. Sebebini biraz önce anlattım. “Canım okulda alamıyorlarsa, gitsinler hafta sonu dersaneye, eksikliklerini tamamlasınlar” diyorsanız, liseden mezun olduktan sonra birkaç yıl daha dersaneye gidip ancak sınavı kazanabilirler, açığı ancak bu şekilde kapatabilirler.
Meslek lisesi denilince, Sayın YÖK üyelerinin aklına sadece İmam Hatip Lisesi gelmiş olacak ki ve sanırım biraz da “göze girmek” için bu durumu göz önüne almadan karar almışlar. YÖK’ün aldığı bu karardan sonra, Milli Eğitim Bakanlığı derhal meslek liselerinin müfredatlarını düzenlemelidir. Meslek liselerinde sabahçı öğlenci uygulaması kaldırılıp, aynı imam hatip liselerinde olduğu gibi tam gün eğitim verilmelidir. Aksi halde öğrenciler, ne meslek derslerinden ne de kültür (seçmeli) derslerinden bir şey anlamazlar. En azından, önümüzdeki sene olmasa da, ondan sonraki senenin meslek lisesi öğrencilerini kurtarmış oluruz. Milli Eğitim Bakanı Sayın Dinçer, “öğretmene ihtiyacımız kalmadı” demiş olsa da, olası düzenlemeyle, branş öğretmenlerine ihtiyaç duyulacaktır.
alıntı=Burak UYAR