Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ortaş, ÖSS sonrası tercih yapan öğrencilere mutlu olabilecekleri bir meslek alanını seçmeleri tavsiyesinde bulundu.

Yazılı bir açıklama yapan Prof. Dr. İbrahim Ortaş, "Gençlerin tercih yapanken istediği ve yeteneğine uygun olan kendisini yetiştirebileceği bir alanı tercih etmesi önemli." dedi. Üniversitelerin iş bulma kapısı olmadığını vurgulayan Ortaş, "Üniversitelerin ve bilim alanlarının tercihleri genelde kişilerin istekleri ile değil, daha çok ÖSS sonucunda aldığı puanın en yüksekten düşük düzeye kadar sıralanmasına dayanmaktadır. Bu konuda maalesef, ailelerimiz binlerce meslek içinde bir iki alana çocuklarını yönlendirmektedirler. Bu bağlamda, ailelerin çocuklarının algılarına ve kendi tercihlerine önem vermesi ve çocuklarının özgürce kendilerini ifade etmesine olanak tanıması önemlidir." şeklinde konuştu.

Üniversitelerin ÖSYM bürolarının öğrencilere tercih konusunda yardımcı olması gerektiğine dikkat çeken Ortaş, "ÖSYM büroları, yalnızca sınavın yapılması için kimin hangi salonda görev alacağını mı belirliyor? En azından ÖSYM büroları ve yönetimlerinin üniversite rehberlik bilgisini ve sistemin işleyişi hakkında genel bilgi sunabilmesini de sağlayabilmesinde yarar bulunmaktadır." diye konuştu.

Son yıllarda başta Amerika, Avrupa Birliği, Çin ve Japonya gibi bilim yapabilen ülkelerde gözde mesleklerin sağlık bilimleri, genetik temelli tıp bilimi, biyoteknoloji, nanaoteknoloji, enerji mühendisliği, lojistik gibi alanların ön plana çıktığını anlatan Ortaş, "Tarım, gıda, balıkçılık, çevre, malzeme bilimi, tasarım, beşeri bilimler, sosyoloji, psikoloji, yönetim ve karar verme, uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi gibi alanlar öne çıkmaktadır." ifadesini kullandı.

Üniversite tercihlerinin yapılmasında öğrencilerin gireceği üniversiteyi araştırması gerektiğini kaydeden Ortaş, bunu yaparken şu kriterlere dikkat edilmesini istedi: "Üniversitenin eğitim kalitesini belirleyen mezunlarının iş bulma kapasitesi nedir? Üniversitenin nitelikli akademik kadrosu var mı? Ulusal ve uluslararası nitelikte öğretim üyelerine sahip olması önemli. Üniversite belirli alanlarda bilimsel ve sosyal alanda ön plana çıkan bilim insanı var mı? Üniversitenin bilim ve teknoloji geliştirme kapasitesi nedir? Üniversitenin uluslararası ilişkileri var mı? Erasmus programı dâhil, diğer üniversiteler ile her alanda işbirliği yapabiliyor mu? Üniversitenin ulusal ve uluslararası düzeyde proje üretebilme kapasitesi nedir? Üniversite bilimsel toplantı, kongre düzenleyebiliyor mu? Öğrencilerin barınma ve diğer sosyal imkânları bulabilme şansı var mı?Örneğin üniversitenin bulunduğu bölgenin kültürel gelişimine katkıda bulunacaksa, öğrencileri sisteme dahil edebiliyor mu? Öğrencilerin kendini geliştirme ortamı var mı? Ayrıca üniversitede edebiyat, felsefe, sosyoloji, güzel sanatlar alanında etkinlikler var mı? "

memurlar.net