ÖSYM Başkanı Yarımağan, üniversiteye giriş sisteminin değişeceğinin sinyalini verdi.
ÖSYM Başkanı Yarımağan, üniversiteye giriş sisteminin en geç 5 yıl içinde yeniden değiştirileceğinin sinyalini verdi. Yarımağan, '5 yıl içinde açık uçlu sorular da yöneltilecek' dedi
Türkiye Özel Okullar Birliği tarafından Antalya'da düzenlenen 'Okulda Yenilenme' konulu sempozyumda konuşan ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan
önemli mesajlar verdi. Akşam'ın haberine göre; Yarımağan, bu yıl değiştirilen üniversiteye giriş sınav sisteminde, 5 yıl içinde bir değişiklik daha yapılacağını açıkladı. Sistemde 2006 yılından bu yana kademeli olarak değişikliğe gidildiğini ifade eden Yarımağan, en geç 5 yıl içinde de açık uçlu soruların sorulacağını söyledi.
HAYATTA NELER DEĞİŞMEDİ Kİ
Yarımağan, sistemi çok değiştirdikleri için eleştiri aldıklarını ifade ederek, 'Ama ne aynı kaldı ki hayatta. Yediklerimiz, içtiklerimiz, TV, otomobil, eğitim sistemi. Doğal olarak sınavlar da değişti' dedi. Yarımağan, şu açıklamalarda bulundu:
- BİR BİZ KALDIK: Açık uçlu sorular için altyapı hazırladık. Tüm ölçmeyi, değerlendirmeyi çoktan seçmeli yapan tek ülke Türkiye. Gelişmiş ülkeler, çoktan seçmeli soru ile açık uçlu sorular da soruyorlar. Her şeyi çoktan seçmeli yaparsanız öğrenci çalışmaya gayret sarf etmiyor. Soruları okuması için bin öğretmen seçeceğiz, her bir soruyu en az iki öğretmen okuyacak.
- ADAYLAR AZALTILMALI: Açık uçlu sorular için aday sayısı azaltılmalı. Biz kabaca 500 bin rakamını aldık. 500 bin altına inince açık uçlu sorular yöneltilebilir. İngiltere her öğrenciyi seçtiği 34 dersten sınava sokuyor ve tamamını açık uçlu yapıyor. Açık uçlu denilince tamamen serbest format değil. Kısa sorular. Bugün sorulan sorulara yakın sorular ama altında 5 seçenek yok. Bir yorum işlem yapmasını, sonuç bulmasını istiyoruz. Değerlendirmeleri yapacak öğretmenlere soru talimatlarını da hazırlayıp verince değerlendirme objektif biçimde olacak.
- MEB'DEN DAHA AZ STRES VERİYORUZ: Yarımağan, yeni sistemle üniversiteye girişte bir yılda üç sınav yaptıklarını ifade ederek, 'MEB sınavları üç yıla yaydı, biz artırdık. Biz üç yıl stresle değil bir yıllık stresle bu işi bitirmeye çalışıyoruz' dedi.
- KATSAYININ AZALMASINI İSTEMEDİM: Yarımağan, katsayıların ilk olarak kaldırıldığını ancak daha sonra makasın daraltıldığını ifade ederek, 'Ben katsayının bu kadar azaltılmasını istemedim' diye konuştu.
Bir nesli yok ettik
Sempozyumun kapanışında konuşan Özel Okullar Birliği Başkanı Cem Gülan, özeleştiri yaparak şunları söyledi: 2 milyon öğrenci sınavlara girecek. Çok özel bin öğrenci Galatasaray'a, Robert Kolej'e gidecek. Bu bin öğrenciyi Hakkari'ye de, sıradan bir okula da gönderseniz başarılı olur. Biz geriye kalanları yakıyoruz. Seçilenler dışındakileri genel liselere gönderip, 'Biz sizi ayrıştırdık. İşiniz bitti' dedik. Klasik liseye gönderdiklerimize 'İçinizden yüzde 6'nız sıyrılabilirse sıyrılıp üniversiteye girebilir' dedik. Bir nesli yok ettik. Öğrenci bir dilekçe dahi yazamıyor.
memurbiz.