Uzmanlar, üniversiteye girişte birinci aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) girecek adaylar için tavsiyelerde bulundu.Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sultan Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sınava son 3 gün kala yüksek tempoda ders çalışmanın bırakılması gerektiğini belirtti.
Adayların, 3 gün gibi bir kısa sürede daha önce anlamakta zorlandıkları ya da hiç bilmedikleri konuları çalışmalarının da zor olduğunu bildiren Doğan, eğer çalışılacaksa kısa notların okunabileceğini söyledi.
Doğan, ''Adayların, son 3 günde verimli ders çalışması çok zor. Bu nedenle sınava girecek olan adaylar, iyi uyumalı, rahatlatıcı aktivitelerde bulunmalı, sosyal ortamlarda bulunmalı ve egzersiz yapmalı. Bu dönemde sadece tutulan kısa notlara bakılabilir. Uykusuzluk sınavda dikkatsizliğe neden olacağından, adayların sınava girmeden önce uykularını çok iyi almaları gerekiyor'' diye konuştu.
-SINAV STRESİ-
Adayların sınav öncesi kaygı yaşamalarının normal olduğunu ve hiç kaygı yaşamayanlara göre sınavda daha başarılı olabileceklerini belirten Doğan, sınav kaygısı yüksek adayların ve ailelerinin sınavdan aylar öncesinden bir uzmandan destek alması gerektiğini söyledi.
Herkesin bir sınav kaygısı taşıdığını, bunu azaltmak için adaya çevresinin destek olması gerektiğini ifade eden Doğan, adaylara ve ailelere şu tavsiyelerle bulundu:
''Sınava günler kala, adaylarda stres baş göstermeye başlıyor. Bu durum ailenin yardımıyla atlatılabilir. Örneğin, adaya, 'sen yapabilirsin, olmazsa tekrar sınava girersin, hayatın sonu değil' gibi rahatlatıcı cümleler söylenmeli. Öncelikle ailenin sakin ve yapıcı olması gerekiyor. Stres düzeyi artan adaya ailesi yardımcı olmalı
memurlarnet