YÖK Genel Kurulu'nda görüşülen "üniversiteye girişte kontenjan artışları" konusu karara bağlandı. Ancak 5 üye karşı görüş bildirdi.
YÖK Genel Kurulu, devlet üniversitelerinin kontenjanlarını yüzde 15 artırarak 534 bine, vakıf üniversitelerinin kontenjanlarını yüzde 20 artırarak 84 bine çıkardı.
Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın başkanlığında YÖK'te gerçekleştirilen YÖK Genel Kurulu toplantısı sona erdi.
Toplantıya ilişkin YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada, Eğitim, Vakıf ve Tıp-Sağlık komisyonlarının raporlarının görüşüldüğü belirtildi.
Toplantıda, 2009 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nun ele alınarak karara bağlandığı bildirilen açıklamada, devlet üniversitelerinde ön lisans ve lisans programlarının kontenjanlarındaki artışın yüzde 15 olduğu, buna göre 2008-2009 öğretim yılında yaklaşık 465 bin olan öğrenci kontenjanının 2009-2010 öğretim yılında 534 bine çıkarıldığı kaydedildi.
Vakıf üniversitelerindeki ön lisans ve lisans programlarının kontenjanlarının ise yüzde 20 artırıldığı ifade edilen açıklamada, buna göre 2008-2009 öğretim yılında yaklaşık 67 bin olan kontenjanın 2009-2010 öğretim yılı için 84 bine yükseltildiği belirtildi.
Açıklamada ayrıca, Marmara Üniversitesi Senatosu'nun 25 Mayıs 2009 tarihli kararı doğrultusunda üniversitenin yeniden yapılandırılması için gerekli yasal düzenlemeye dair Milli Eğitim Bakanlığına görüş bildirilmesine karar verildiği kaydedildi.
Açıklamaya göre, toplantıda, İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanlığı'na Prof. Dr. Halil Güneş, İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanlığı'na da Prof. Dr. Süleyman Tanyolaç atandı.
YÖK Genel Kurulunun bundan sonraki toplantısının 13 Haziran 2009 tarihinde gerçekleştirileceği bildirildi.
5 ÜYE KARŞI ÇIKTI
YÖK Genel Kurulu devam ederken YÖK'ün 5 üyesi Prof. Dr. Engin Ataç, Prof. Dr. Mustafa İlhan, Prof. Dr. Tunçalp Özgen, Prof. Dr. Fikret Şenses ve Bülent Serim kontenjan artışlarına karşı bir yazı yayımladılar. Yazıda şu ifadelere yer verildi:
"Bir ön çalışma yapılıp, farklı bilim dallarına ilişkin işgücü gereksinimi göz önüne alınmadan, yeni kurulan üniversitelerde kurumsallaşma süreci tamamlanmadan, başlangıç aşamasında alt birimler ve kontenjanlar bilimsel yöntemlerle saptanmadan, gerekli koşullar oluşturulup öğretim elemanı ve yeterli alt yapı sağlanmadan, günlük isterlere ve koşullara bağlı olarak öğrenci kontenjanı verilmesi, Yükseköğretim Kurulu'nun işlevine, yükseköğretim kavramına ve anayasal kurallara uygun düşmemektedir. Ayrıca, günlük isterler doğrultusunda hareket edilmesi, çelişkili kararlar verilmesine de neden olmakta, bu çelişki, üniversiteler arasında farklılık yaratmaktadır. Bu nedenle, herhangi bir plana ve programa dayanmadan öğrenci kontenjanlarının artırılmasının doğru olmadığı düşüncesiyle karara katılmıyoruz."
Haber 7