yoğurma maddeleri (ölçü ve tarifleri)
1. SERAMİK
1 fincan un
1 fincan nişasta
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
aldığı kadar formika tutkalı
yukarıdaki malzemenin karışımı ile bir hamur elde edilir. toz badana boyası ile renklendirilebilir. tutkal katıldığı için uzun süre saklanamaz.
2.ÇİĞ TUZ SERAMİĞİ
2 bardak un
1 bardak tuz
aldığı kadar un
un tuz ile karıltırılır. azar azar soğuk su karıştırırlarak istenilen kıvama gelinceye kadar yoğrulur. katı olursa su ,cıvık olursa un,ele yapışıyorsa tuz ilave edilir.toz badana boyası ile renklendirilebilir. naylon torba veya ağzı kapalı plastik bir kapta bzdolabında birkaç gün saklanabilir.
3.PİŞMİŞ TUZ SERAMİĞİ
1 bardak un
1/2 bardak nişasta
1bardak soğuk su
1 bardak tuz
4 bardak kaynar s
alabildiği kadar un
bir bardak un,nişasta,soğuk su bir kap içeirisinde karıştırılır. tuz 4 bardak kaynar suda eritilir. önceki karışım yavaş yavaş kaynar suya lave edilir.iyice karıştırdıktan sonra tencere tekrar ateşe konlur.iyice koyulaşıncaya kadar pişirilir.daha sonra soğumaya bırakılır. soğuyunca istenilen kıvama gelincye kadar un ilavesi yapılarak oğrulur. istenilirse toz boya ile renklendirilebilir. çiğ tuz seramiğinin saklama yöntem bunun içinde geçerlidir. kuruduğu zaman çatlama yapı şekillerinin bozulmasına yol açmadığı için en çok tercih edilen yoğurma maddelerindenmiş.
4.KERESTE TOZU HAMURU
4 ölçü tereste tozu
2 ölçü un (yada formika tutkalı)
1 ölçü su
derin bir kapın içine 4 ölçü kereste yozu konur. un ile su sulandırılır. un yerine zamk da konulabilir. sulandırılmış una,kereste tozu yavaş yavaş ilave edilir.katı bir hamur elde edilir.istenirse renklendirilebilir.zamk ilave edilen talaş hamuru ekonomik değildir. ayrıca çabuk kuruduğundan saklanması da güçtür. talaş hamuru,nemli bir beze sarılır ve serin yerde saklanır. talaş hamuru bu yöntemle 1 hafta süre ile saklanabilir.
5.GRAPON KAĞIDI HAMURU
1 tabaka grapon kağıdı
1 çorba kaşığı tuz
1 bardak un
aldırğı kadar tuz
grapon kağıdı küçük parçalara ayrılır. ,bir kabın içinde ıslanmaya bırakılır.yumuşayınca suyu iyice sıkılır tuz ve sulandırılmış un katılarak istenilen kıvama gelene kadar yoğrulur.
6.GAZETE KAĞIDI HAMURU
gazete kağıdı
nişasta veya formika tutkalı
renklendirmek için toz boya
gazete kağıdı küçük parçalara ayrılarak su dolu bir kabı içinde birkaç gün bekletilir. yumuşayan kağırlar iyice sıkılır.nişasta koyu bir kıvamda sulandırılır.bunun içine iyice sıkılmış gazete kağıtları azar azar ilave edilerek yoğrulur. hamur istenilen kıvama gelene kadar bu işleme devam edilir.ekonomik olmamakla birlikte sulandırılmış nişasta yerine formika tutkalıda kullanılabilir. istenilirse toz boya ile renklendirilebilir. gazete kağıdı yerine 3. kalita teksir kağıdıda kullanılabilir.
umarım işinize yarar arkdaşlar...