Milli Eğitim Bakanlığı, 2010 Yılı Yaz Tatili Dönemi Öğretmenlerin Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzu yayımlandı.
https://www.onceokuloncesi.com/dosya/uploads/459557a8e0867a1a84136e6f1aa9105e.pdf
GENEL HÜKÜMLER
Öğretmenler; sağlık, eş, öğrenim durumu özürleri ile genel ve özel hayatı etkileyen nedenlere bağlı yer değiştirmeler kapsamında özür gereklerinin karşılanabileceği yerlere yer değiştirme isteğinde bulunabilirler. Ancak, bu özürler nedeniyle yer değişikliği istekleri, hizmet gerekleri ile özür durumlarının birlikte karşılanması temelinde değerlendirilecektir.
İl içinde ve iller arasında yapılacak özür durumuna bağlı yer değiştirme başvuruları birlikte alınacaktır. Yer değiştirme suretiyle atamalar, öğretmenlerin tercihleri dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğü esas alınarak yapılacaktır. Özür durumuna bağlı yer değiştirme isteğinde bulunanlardan öğretmenlikte ve Devlet memurluğunda adaylıklarının kaldırılmış ya da 31 Ağustos 2010 tarihi itibarıyla kaldırılacak olması şartı aranacaktır. Aday öğretmenlerin yer değiştirme istekleri değerlendirmeye alınmayacaktır.
Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 14 ve 15’inci maddesinde belirtilen açıktan ve kurumlar arası yeniden atama ile açıktan ilk atama, kurum içi ve kurumlar arası ilk atama kapsamında öğretmenliğe atananların, özür durumundan yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için son olarak atandıkları ilde 31 Ağustos 2010 tarihi itibarıyla en az bir yıl süreyle görev yapmış olmaları gerekmektedir.
Özür durumundan yer değişikliği işlemlerinde; ilçe teşkilatı bulunmayan il merkezleri ve bu illerin diğer ilçeleri, büyükşehir belediyesi statüsünde olan illerin ilçeleri, beldeler ve köylerin her biri ayrı bir yerleşim yeri olarak değerlendirilecek ve bu yerleşim yerleri arasında yer değişikliği yapılabilecektir. Bu yerleşim yerlerinin içindeki eğitim kurumları arasında özür durumundan yer değişikliği yapılmayacaktır.
İl içi ve iller arasında görev yeri değiştirilen öğretmenlerin, atamalarının yapıldığı tarihten sonra ortaya çıkan özür durumları hariç iptal istekleri dikkate alınmayacaktır. Her ikisi de öğretmen olan eşlerden istemeleri hâlinde birinin sağlık durumu ya da olağanüstü hâllere bağlı olarak yer değiştirme başvurusunun uygun bulunması ve istemeleri halinde eşlerin yer değişikliği başvurusu birlikte alınacak ve atamaları aynı kapsamda değerlendirilecektir.
Öğretmenleri eşleri sigortalı olarak çalışmakta iken muvazzaf askerlik hizmetini yerine getirmek üzere silâhaltına alınanların, asker dönüşü sigortalı olarak çalışmaya başlaması, askerlik hizmetini borçlanması ve geriye dönük son iki yılda 31 Ağustos 2010 tarihi itibarıyla 360 günlük/12 aylık sigorta süresini tamamlaması halinde yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir. Kendisi ya da eşi yurt dışında bulunan öğretmenler, eş özrüne bağlı yer değiştirme isteğinde bulunamayacaktır.
Her ikisi öğretmen olan eşlerden isteğe bağlı yer değiştirme döneminde, yer değiştirme şartlarını taşıdıkları halde başvurmayan eş ile farklı illeri tercih ederek yer değiştirmesi gerçekleşen öğretmenler eş durumundan yer değiştirme isteğinde bulunamayacaklardır.
2010 yılı Temmuz ayında alan değişikliği yapılan öğretmenler sonradan oluşan özürleri hariç özür durumundan 31.12.2010 tarihine kadar yer değiştirme isteğinde bulunamayacaklardır. Öğretmenler, eşlerinin geçici olarak görevlendirildikleri il ya da ilçelere yer değiştirme isteğinde bulunamayacaklardır. Eşi isteğe bağlı sigortalı olan öğretmenler eş durumundan yer değiştirme isteğinde bulunamayacaklardır.
Haziran/Temmuz 2010’da kadrolu/sözleşmeli öğretmenliğe atanan/görevlendirilenlerin eşleri, eşine ait atama kararnamesi/görevlendirme onayı ile eşinin atandığı/görevlendirildiği yere gerekli diğer şartları taşıması kaydıyla özür durumundan yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında çalışanlar ile TSK mensubu personelinden ataması olup da henüz göreve başlamamış olanların öğretmen olan eşleri, eşine ait atama kararnamesi/emri/onay örneği ile eşinin atandığı yere gerekli diğer şartları taşıması kaydıyla özür durumundan yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir. Alanlar bazında tercih edilebilecek eğitim kurumları, 26/07/2010 tarihinden itibaren elektronik başvuru ekranlarında, listesi ise https://personel.meb.gov.tr adresinde görülebilecektir.
2.1. İller Arası Yer Değiştirmek İsteyenler;
Özür durumundan yer değiştirmek isteyenler, alanında ilan edilen eğitim kurumlarından en fazla 25 eğitim kurumunu tercih edebileceklerdir. Yer değiştirmek isteyenler öncelikle tercih ettikleri eğitim kurumlarına, tercih ettikleri eğitim kurumlarına atanamadıkları takdirde aynı ilde boş kalan diğer eğitim kurumlarına atanmak için 26’ncı tercihi işaretleyebileceklerdir.
Hizmet puanı üstünlüğü esasına göre yer değiştirme istekleri alanında norm kadro açığı bulunmaması nedeniyle yerine getirilemeyen öğretmenler; takip eden yer değiştirme dönemlerinde isteğe bağlı ya da özür durumundan tekrar başvuru yapabilecekleri gibi yürürlükteki Yönetmeliğin 52’nci maddesi kapsamında aylıksız izinli sayılma isteğinde de bulunabileceklerdir.
2.2. İl İçinde Yer Değiştirmek İsteyenler;
a- Büyükşehir belediyesi sınırları içinde görev yapanlar, eşinin görev yaptığı ilçedeki,
b- Büyükşehir belediyesi sınırları dışında görev yapanlar, özrünün bulunduğu Büyükşehir belediye sınırları içindeki,
c- Kendisi ve eşi Büyükşehir belediyesi sınırları dışındaki ilçelerde görev yapanlar, eşinin görev yaptığı ilçedeki,
ç- Büyükşehir belediye statüsünde olmayan illerde görev yapanlar, özrünün bulunduğu ilçedeki
eğitim kurumlarını tercih edebileceklerdir.
Ankara ili için; merkez ilçe konumundaki Altındağ, Çankaya, Keçiören, Yenimahalle, Mamak, Gölbaşı, Etimesgut, Sincan ve Pursaklar ilçelerinde görev yapanlar, eşinin görev yaptığı ilçedeki, Merkez ilçe dışında kalan diğer ilçelerde görev yapanlar ise özrünün bulunduğu merkez ilçe sınırları içindeki, Kendisi ve özrü merkez ilçe dışında olanlar, özrünün bulunduğu ilçedeki eğitim kurumlarını tercih edebileceklerdir.
İstanbul ili için, Avrupa ve Anadolu yakası olarak ayrı ayrı değerlendirildiğinden;
Aynı yaka içinde görev yapanlar, özrünün bulunduğu ilçedeki, Özrü farklı yakada bulunanlar, özrünün bulunduğu yakadaki tüm ilçelerdeki eğitim kurumlarını tercih edebileceklerdir.
2.3. Fen, Sosyal Bilimler, Güzel Sanatlar ve Spor İle Anadolu Türü Liselerde Kadrolu Olarak Görev Yapan Öğretmenlerden;
2.3.1. Anadolu Lisesi türü eğitim kurumlarında kadrolu olarak görev yapan öğretmenler, Güzel Sanatlar ve Spor Liselerinin Görsel Sanatlar/Resim, Müzik ve Beden Eğitimi alanları hariç Anadolu Lisesi türü eğitim kurumları dâhil tüm eğitim kurumlarını,
2.3.2. Güzel Sanatlar ve Spor Liselerinin Müzik, Görsel Sanatlar/Resim ve Beden Eğitimi alanların da kadrolu olarak görevli olan öğretmenler, bu tür eğitim kurumları dâhil olmak üzere tüm eğitim kurumlarını tercih edebileceklerdir.
2.4. Başvurular
Adaylığı kaldırılan, 31 Ağustos 2010 tarihi itibarıyla başarılı olup adaylığı kaldırılacak, 31 Ağustos 2010 tarihi itibarı ile son iki yıllık sürede eşine ait en az 360 günlük/12 sigorta süresi tamamlanmış ve halen devam ettiğini gösterir belgesi olanların, EK–1 Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Takvimi’nde belirtilen tarihlerde başvuruları kabul edilecektir.
3. ÖZÜR DURUMU ÇEŞİTLERİ
31.08.2010 tarihi itibarıyla; öğretmenlikte ve Devlet memurluğunda adaylığı kaldırılan/kaldırılacak kadrolu öğretmenler ile açıktan ve kurumlar arası yeniden atama ile açıktan ilk atama, kurum içi ve kurumlar arası ilk atama kapsamında öğretmenliğe atananların göreve başlama tarihine göre en az bir yıllık çalışma süresini tamamlayan/tamamlayacak olanlar aşağıda belirtilen özür durumlarından dolayı yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir.
A. SAĞLIK DURUMU ÖZRÜ
1. Kimler Başvurabilecek
1- Öğretmenler, sağlık kurulu raporunda; kendisi, eşi ve çocuklarının öğretmenin görev yaptığı yerde kalmasının sağlık durumunu tehlikeye koyacağının belirtilmiş olması, Öğretmenin kendisinin hastalığı nedeniyle yer değiştirme isteğinde bulunması durumunda; ibraz ettiği sağlık kurulu raporunda hastalığının öğretmenlik yapmasına engel teşkil etmeyeceğinin belirtilmesi gerekir.
2- Anne ve babası ile yargı kararıyla vasi tayin edilmesi kaydıyla kardeşlerinden birisi için ise “Başkasının güç ve yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremez.” ibaresi bulunması durumlarında, il sağlık müdürlüğünden görüş alınmadan, hastalığın tedavi edilebileceği bir yere yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir.
3- Özel eğitim gerektiren çocuğu bulunan öğretmenler, rehberlik ve araştırma merkezlerince çocukları için verilen Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu ve görev yaptığı ilde çocuklarının özrüne ilişkin özel eğitim alabileceği resmî eğitim kurumu bulunmadığına dair belge ile yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir.
2. İstenecek Belgeler
1- Elektronik Başvuru Formu,
2- Başvuru tarihi itibarıyla son altı ay içinde resmî ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarından alınmış sağlık kurulu raporu,
3- Sağlık kurulu raporunun eşine, anne, baba ve çocuklarından birine veya kardeşine ait olması hâlinde aile kütüğüne işlenmiş kişisel bilgilerin özetlerini gösterir nüfus kayıt örneği,
4-Kardeşine vasi tayin edilenlerden mahkeme kararı,
5- Çocuğu özel eğitim gerektirenler için Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu,
6- Çocuğu özel eğitim gerektirenler için bulunduğu ilde özel eğitimini alabileceği eğitim kurumunun bulunmadığına dair belge.
3. Başvuruda Yapılacak İşlemler
Yukarıda belirtilen belgeleri düzenleyen öğretmen,
1- Bu belgelerle birlikte dilekçeyle eğitim kurumu müdürlüğüne başvuruda bulunacaktır.
2- Eğitim kurumu müdürlüğü bu isteği, gerekli belgelerin elektronik ortamda tarandıktan sonra sisteme yansıtılarak ilçe ve il millî eğitim müdürlüğünce gönderilmesini sağlayacaktır.
3- İl millî eğitim müdürlüğü, ibraz edilen sağlık kurulu raporunu değerlendirdiğinde, uygunluğu hususunda tereddüde düşmesi hâlinde Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği’nin 29’uncu maddesi gereğince hakem hastaneye incelettirebilecektir https://www.saglik.gov.tr/sb/extras/mevzuat/ytkiy.doc).
4- Öğretmenler sağlık özrüne dayalı il içi ve iller arası başvurular, yer değiştirme takviminde belirtilen dönemlerde;
a- Elektronik Başvuru Formuna, https://mebbis.meb.gov.tr adresinden kullanıcı adı ve şifreyle girilecektir.
b- Elektronik Başvuru Formu doldurulacaktır.
c- Form doldurulurken sağlık özrüne ilişkin düzenlenen belgelerin mevzuata uygun olması gereklidir.
ç. Düzenlenen belgelerle birlikte doldurulan Elektronik Başvuru Formunun çıktısı alınacak, onay işlemleri için eğitim kurumu müdürlüğüne gidilecektir.
d- Eğitim kurumu müdürlüğü onay işlemini, belgeleri inceleyecek uygunluğunu teyit edip başvuru formunun ilgili bölümüne girdikten sonra onaylayacaktır.
e- İlçe millî eğitim müdürlüğü, il millî eğitim müdürlüğü ve Bakanlık olmak üzere yetkilendirilmiş personelce de (gerektiğinde tereddüt edilen belge internet ortamında istenecek tereddüt giderildikten sonra) onaylanacaktır.
f- Onay birimlerinin tümünün onay işlemini, süresi içinde tamamladıktan sonra başvurular değerlendirmeye alınacaktır. Başvuru onay işlemleri, internet aracılığıyla öğretmenler tarafından takip edilebilecektir.
Değerlendirme sonuçları, https://personel.meb.gov.tr adresinde yayınlanacaktır.
B. EŞ DURUMU ÖZRÜ
1. Kimler Başvurabilecek
1.1. Eşi, yer değiştirmek istenilen yerde sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak çalışanlar.
1.2. Eşi, geriye dönük son iki yıl içinde 360 gün/12 aylık sigortası bulunanlar,
1.3. Eşi, 657 Devlet Memurları Kanunu’na tabi olarak çalışanlar,
1.4. Eşi, 657 Devlet Memurları Kanunu’nun 4/B maddesi kapsamında çalışanlar,
1.5. Eşi, 506 Sayılı Kanunun 20. maddesine göre Bankalar için kurulmuş özel emeklilik sandığına tabi olarak çalışanlar,
1.6. Eşi, Türkiye Odalar ve Borsalar Biriliğinde çalışanlar,
1.7. Eşi, Avukat olup kendi adına bürosu bulunanlardan baroya kayıtlı ve vergi mükellefi olanlar,
1.8. Eşi emekli olan öğretmenler, eşinin emekli olduğu tarihten itibaren altı ay içinde bir defaya mahsus olmak üzere, yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.
2. İstenecek Belgeler
2.1. Eş durumu özrüne bağlı olarak yapılacak yer değiştirmelerde aranan son iki yıl içinde en az 360 gün/12 aylık sigortalılık süresinin hesabında, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 4’üncü maddesi kapsamında geçen hizmet süreleri birlikte değerlendirilecektir.
a) Eşi; yasama organı üyeliği, belediye başkanlığı, 23/4/1981 tarihli ve 2451 sayılı Bakanlıklar ve Bağlı Kuruluşlarda Atama Usulüne İlişkin Kanuna ekli I ve II sayılı cetvellerde belirtilen görevlerde bulunanlar, 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu, 24/2/1983 tarihli ve 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu, kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında memur veya bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (B) ve (C) bentleri kapsamında sözleşmeli personel statüsünde çalışanlar, bunların dışında özel kanunlarla kurulan kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar ile kamu kurum ve kuruluşlarında sürekli işçi olarak çalışanlardan;
1. Eşinin çalışmakta olduğu kurumdan/kuruluştan alınacak görev yeri belgesi,
2. Aile kütüğüne işlenmiş kişisel bilgilerin özetlerini gösterir nüfus kayıt örneği ya da 25/4/2006 tarihli ve 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 23’üncü maddesinde belirtilen süre içerisinde Uluslararası Aile Cüzdanı örneği.
b) Eşi; kamu kurum ve kuruluşları dışında 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 4 üncü maddesinin (a) ve (b) bentleri kapsamında sigortalı olarak çalışanlardan;
1. Eşinin çalışmakta olduğu iş yerinden alınacak görev yeri belgesi,
2. Eşinin çalışmakta olduğu iş yerinin çalışır durumda olduğunu gösterir bağlı bulunduğu vergi dairesinden veya ilgili meslek teşekkülünden alınacak belge,
3. Geriye dönük son iki yıllık süre içinde en az 360 gün/12 aylık sigortalı hizmeti olduğunu ve sigortalılığının halen devam ettiğini gösterir belge,
4. Aile kütüğüne işlenmiş kişisel bilgilerin özetlerini gösterir nüfus kayıt örneği ya da Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 23’üncü maddesinde belirtilen süre içerisinde Uluslararası Aile Cüzdanı örneği,
5. Öğretmenlerden eşleri ülke genelinde faaliyet gösteren ancak merkezi bir ilde yerleşik olan şirketlerde çalışanların, iş merkezinin dışında bir iş yerlerinde çalışıyor olması hâlinde istenilen belgelere ilave olarak; atanmak istediği yerde iş yerinin faaliyette olduğuna dair belgeyi anonim şirketlerde çalışanların işyerinden, diğer şirketlerde çalışanların da vergi dairesinden, belediyeden veya ilgili meslek kuruluşlarından alacağı belge ile belgelendirmeleri gerekir.
2.2. Sosyal Güvenlik Kurumundan (Devredilen Emekli Sandığı, SSK veya Bağ-Kur) Emekli Olduktan Sonra Ara Vermeden Çalışmaya Devam Edenlerden;
Yönetmelikte belirtilen belgelerin yanı sıra emekli olduklarına dair belge ile destek primi ödediğine ilişkin belge,
2.3. Emekli Olduktan Sonra Ara Verenlerden;
Son iki yıl içinde önceki sigortası ile destek pirimi toplamı 360 gün olduğuna dair belge,
2.4. Eşi emekli olanlardan;
a) Emekli edildiğine ilişkin belge,
b) TSK mensupları için emekliliğe sevk edildiğine ilişkin belge,
c) Aile kütüğüne işlenmiş kişisel bilgilerin özetlerini gösterir nüfus kayıt örneği ya da Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 23’üncü maddesinde belirtilen süre içerisinde Uluslararası Aile Cüzdanı örneği istenecektir.
3. Başvuruda Yapılacak İşlemler
Eş durumu özrüne dayalı il içi ve iller arası başvurular, yer değiştirme takviminde belirtilen dönemlerde;
1- Elektronik Başvuru Formuna, https://mebbis.meb.gov.tr adresinden kullanıcı adı ve şifreyle girilecektir.
2- Elektronik Başvuru Formu doldurulacaktır.
3- Form doldurulurken, eş durumu özrüne ilişkin bütün belgeler uygun olarak düzenlenmiş olması gereklidir.
4- Düzenlenen belgelerle birlikte doldurulan Elektronik Başvuru Formunun çıktısı alınacak ve onay işlemleri için eğitim kurumu müdürlüğüne gidilecektir.
5- Eğitim kurumu müdürlüğü, belgeleri inceleyip kılavuzdaki şartlara uygun olanları onaylayacaktır.
6- İlçe millî eğitim müdürlüğü, il millî eğitim müdürlüğü ve Bakanlıkça yetkilendirilmiş personelce de (gerektiğinde tereddüt edilen belge internet ortamında istenecek ve tereddüt giderildikten sonra) onaylanacaktır.
7- Onay birimlerinin onay işlemini süresi içinde tamamlamalarından sonra başvurular değerlendirmeye alınacaktır. Başvuru onay işlemleri, internet aracılığıyla öğretmenler tarafından takip edilebilecektir.
Değerlendirme sonuçları, https://personel.meb.gov.tr adresinde yayınlanacaktır.
C. ÖĞRENİM DURUMU ÖZRÜ
1.Kimler Başvurabilecek
Yurt içindeki yüksek öğretim kurumlarında bilimsel hazırlık, yabancı dil hazırlık ve tez dönemi dâhil tezli/tezsiz yüksek lisans veya doktora eğitimine kayıtlı öğretmenler, lisansüstü öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumlarının bulunduğu yere atanmak üzere yer değişikliği isteğinde nulunabileceklerdir.
2. Kimler Başvuramaz
a) Türkiye Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsüne (TODAİE),
b) Ortaöğretime alan öğretmeni yetiştirmeye yönelik Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans programına (Pedagojik Formasyona yönelik),
c) Özel öğrenci statüsünde lisansüstü eğitim derslerine devam etmekte olan,
ç) Kayıtlarını dondurmuş olan,
d) Lisans düzeyinde bir yükseköğrenim programına kayıt hakkı kazanan,
e) Bir defadan fazla yapılan yüksek lisans ya da doktora öğrenimi yapan öğretmenlerin, yer değiştirme istekleri değerlendirmeye alınmaz.
3. İstenecek Belgeler
a) Yer Değiştirme Formu,
b) Başvuru tarihi itibarıyla hazırlık sınıfı, lisansüstü öğrenimine kayıtlı ve halen devam etmekte olduğunu gösterir belge.
4. Başvuruda Yapılacak İşlemler
Elektronik Başvuru Formuna, https://mebbis.meb.gov.tr adresinden kullanıcı adı ve şifreyle girilebilecektir.
a- Elektronik Başvuru Formu doldurulacaktır.
b- Form doldurulurken, öğrenim durumu özrüne ilişkin bütün belgeler istenilene uygun olarak düzenlenmiş olması gereklidir.
c- Öğrenim görülen lisansüstü program, formda yer alan seçenekler arasında yer almıyor ise “Diğer” seçeneği işaretledikten sonra form üzerindeki ilgili bölüme üniversite, enstitü ve bölüm tam olarak yazılacaktır.
ç. Bu şekilde başvuranların öğrenci belgeleri, okul müdürlüklerince Bakanlığın ilgili atama dairesine taranarak gönderilecektir.
d- Başvurunun Bakanlık onayı aşamasında söz konusu lisansüstü program sisteme (kaynak okul tablosuna) işletilecektir.
e- Düzenlenen belgelerle birlikte doldurulan Elektronik Başvuru Formunun çıktısı alınacak onay işlemleri için eğitim kurumu müdürlüğüne gidilecektir.
f- Eğitim kurumu müdürlüğü, belgeleri inceleyip kılavuzdaki şartlara uygun olanları onaylayacaktır.
g- İlçe millî eğitim müdürlüğü, il millî eğitim müdürlüğü ve Bakanlık olmak üzere yetkilendirilmiş personelce de (gerektiğinde tereddüt edilen belge internet ortamında istenecek tereddüt giderildikten sonra) onaylanacaktır.
h- Onay birimlerinin onay işlemini süresi içinde tamamlamalarından sonra başvurular değerlendirmeye alınacaktır. Başvuru onay işlemleri, internet aracılığıyla öğretmenler tarafından takip edilebilecektir.
Değerlendirme sonuçları, https://personel.meb.gov.tr adresinde yayınlanacaktır.
Ç. GENEL VE ÖZEL HAYATI ETKİLEYEN NEDENLERE BAĞLI YER DEĞİŞTİRMELER
1. Kimler Başvurabilecek
1.1. Genel hayatı etkileyen; deprem, sel, yangın ve benzeri doğal afetlerin meydana geldiği yerleşim yerlerinde veya bölgelerde kendisinin veya bakmakla yükümlü olduğu yakınlarından birisinin maddi veya manevi zarara uğrayan öğretmenler, olay tarihinden itibaren bir yıl içinde,
1.2. Öğretmenler, görev yaptıkları yerde özel hayatında açıkça tehlike oluşturan olay nedeniyle Cumhuriyet Savcılığına yaptığı başvuru sonucunda soruşturma açılması halinde o ilin en üst mülki amirinin uygun görüşle teklifi doğrultusunda özel hayatını etkileyen nedenlere bağlı olarak,
1.3. Eşi ölen öğretmenler, bir defaya mahsus olmak üzere eşlerinin ölüm tarihinden itibaren altı ay içinde,
1.4. Eşi şehit ya da malul gazi olan öğretmenler olayın meydana geldiği tarihten itibaren 6 ay içinde,
1.5. Öğretmenlerden terör eylemleri etkisi ve sebebiyle kardeşlerinden ya da kanunen bakmakla yükümlü olduğu çocukları ile anne ve babasından birinin şehit ya da malul gazi olması durumunda olayın meydana geldiği tarihten itibaren 6 ay içinde,
1.6. Görevli olduğu yerleşim yeri dışında bir ortaöğretim kurumunu merkezi sınavla kazanan çocuğu bulunan öğretmenler, çocuğunun öğrenim göreceği yerde çocuğunun yatılı öğrenim görme imkânı yok ise, yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir.
1.7. Bu özür durumunun 1.4’üncü maddesi kapsamında yapılacak yer değiştirmeler hariç olmak üzere, diğer fıkralar kapsamındaki yer değiştirme istekleri, norm kadro durumu ve alanlarındaki öğretmen ihtiyacı çerçevesinde değerlendirilecektir.
1.8. Bu özür durumu kapsamında yer değiştirme isteğinde bulunacaklarda bulundukları görev yerinde veya ilde çalışılması gereken süreyi tamamlama şartı aranmayacaktır.
2. İstenecek Belgeler
2.1.Genel Hayatı Etkileyen Durumlar
1- Elektronik Başvuru Formu,
2- 1.1’inci maddesi için öğretmenin kendisinin veya bakmakla yükümlü olduğu birisinin maddi ve manevi zarara uğradığını kriz masasında alacağı belge ile belgelendirmesi ve o ilin en üst mülki amirinin uygun gördüğüne dair belge, 3- Aile nüfus kayıt örneği.
2.2.Özel Hayatı Etkileyen Durumlar
1- Elektronik Başvuru Formu,
2- 1.2’nci maddesi için, Öğretmenlerin görev yaptıkları yerde özel hayatını açıkça tehlike oluşturan olay nedeniyle cumhuriyet savcılığına yaptığı başvuru soncunda soruşturma açılması ve o ilin en üst mülki idare amirince uygun görüşle teklif yazısı.
3- 1.3’üncü madde için, eşinin öldüğünü gösterir belge.
4- 1.4 ve 1.5’inci maddeler için, şehit ya da malul gazi olduğuna dair belge ile aile nüfus kayıt örneği.
5- 1.6 maddesi gereğince yer değiştirmek isteyen öğretmenlerden;
a) Aile nüfus kayıt örneği,
b) Çocuğunun merkezi sınavla kazandığı,
c) Çocuğunun öğrenim göreceği yerde yatılı öğrenim görme imkânı olmadığına dair belge.
3. Başvuruda Yapılacak İşlemler
Olağanüstü hâllere bağlı özrüne dayalı il içi ve iller arası başvurular, yer değiştirme takviminde belirtilen dönemlerde;
Elektronik Başvuru Formuna, https://mebbis.meb.gov.tr adresinden kullanıcı adı ve şifreyle girilebilecektir.
a- Elektronik Başvuru Formu doldurulacaktır.
b- Form doldurulurken, olağanüstü hâllere bağlı özür durumuna ilişkin bütün belgeler istenilene uygun olarak düzenlenmiş olması gereklidir.
ç. Düzenlenen belgelerle birlikte doldurulan Elektronik Başvuru Formunun çıktısı alınacak, onay işlemleri için eğitim kurumu müdürlüğüne gidilecektir.
c- Eğitim kurumu müdürlüğü, belgeleri inceleyip kılavuzdaki şartlara uygun olanları onaylayacaktır.
d- İlçe millî eğitim müdürlüğü, il millî eğitim müdürlüğü ve Bakanlık olmak üzere yetkilendirilmiş personelce de (gerektiğinde tereddüt edilen belge internet ortamında istenecek tereddüt giderildikten sonra) onaylanacaktır.
e- Onay birimlerinin onay işlemini süresi içinde tamamlamalarından sonra başvurular değerlendirmeye alınacaktır. başvuru onay işlemleri, internet aracılığıyla öğretmenler tarafından takip edilebilecektir.
Değerlendirme sonuçları, https://personel.meb.gov.tr adresinde yayınlanacaktır.
4. 2010 YILI ÖZÜR DURUMUNA BAĞLI YER DEĞİŞTİRME TAKVİMLERİ 2010 YILI
ÖZÜR DURUMUNA BAĞLI YAZ TATİLİ YER DEĞİŞTİRME TAKVİMİ
ÖNEMLİ NOT: 1- Başvurular, ilgili makamlarca bekletilmeden aynı gün onaylanacaktır. 2- Belgeler, bir sonraki onay makamına aynı gün iletilecektir.
2010 YILI YARIYIL VE YAZ TATİLİ DÖNEMLERİ DIŞINDA SAĞLIK VE OLAĞANÜSTÜ HÂLLERE BAĞLI BELİRLENEN ARA DÖNEM YER DEĞİŞTİRME TAKVİMİ