DAKTİLOGRAFİ ATÖLYELERİNİN DÜZENLENMESİ VE İŞLETİLMESİ YÖNERGESİ



(21/12/1982 tarihli ve TTE- 324- Eğ.Öğ. Şb. Md. -447-26179 sayılı Makam Onayı)





BİRİNCİ BÖLÜM



Amaç ve kapsam

Madde 1- Bu yönerge ile Daktilografi Atölyelerinin düzenli ve verimli işletilmelerinin sağlanması amaçlanmıştır. Bu yönerge, Ticaret ve Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğüne bağlı okullardaki Daktilografi Atölyelerinin düzenlenmesi ve işletilmesi esaslarını kapsar.

Daktilografi Atölyesi

Daktilografı Atölyesi, Daktilografı Dersliği ile Bakım-Onarım Odasından oluşur.



İKİNCİ BÖLÜM

Daktilografı Dersliği

Daktilografi Dersliği, daktilografı dersleri ile ilgili etkinliklerin yapılması için düzenlenmiş yerlerdir.

1. Daktilografi Dersliği'nin Seçimi:

a. Tip proje uygulanan eğitim yapılarında, özel olarak bu iş için yapılan yerler Daktilografi Dersliği olarak kullanılacaktır.

b. Diğer okul yapılarında, Daktilografı Derslikleri olarak, ders etkinliklerine uygun olan en büyük, odalar düzenlenecektir. Dersliğin büyüklüğü, bir öğrenciye ortalama 1,5 - 2 m 2 yer düşecek şekilde hesaplanacaktır.

c. Daktilografı Dersliği, mümkün olduğu takdirde okul binasının kuzey yönünde bulunan, nem oram en az olan odalardan seçilecektir. Zorunlu olarak okulun güney yönünde seçilen Daktilografı Dersliklerinde, güneş ışınlarının doğrudan doğruya yazı makinelerinin üzerine gelmemesi için gerekli önlemler alınacaktır.

d. Daktilografi Dersliği, yazı makinesinde çalışanların, gün ışığını sağ taraflarından veya hem sağ taraflarından hem de arkalarından almalarına elverişli olmalıdır.

e. Bir okulda birden çok Daktilografı Dersliği varsa, derslikler "Daktilografi I, Daktilografı II.." olarak isimlendirilecektir.

2. Daktilografi Dersliği'nin Düzenlenmesi:

a. Daktilografi Dersliği'nin duvarları açık (krem, bej, fildişi v.b.) ve mat bir renkle boyanacaktır.

b. Aydınlatma, florasan lâmbalarla yapılacak, metrekareye 5-8 Watt ışık düşmesi sağlanacaktır.

c. Daktilografi Dersliği'nin tabanı, temizlik kolaylığı ve gürültüyü önlemek amacıyla, muşamba, plastik karo (Marley) veya benzeri maddelerle kaplanabilecektir.

d. Masa ve Sandalyeler : Bakanlıkça gönderilen standart masa ve sandalyeler kullanılacaktır. İki masanın yan yana konması halinde masalar birleştirilmeyecek, aralarında 5 cm'lik boşluk bırakılacaktır. Sandalyelerin tabana sürtünmesinden doğan gürültüyü önlemek amacıyla ayaklarına keçe, lâstik, plâstik vb. maddeler takılacaktır.

e. Yazı Tahtası : Ön duvara, duvarı ortalayacak ve öğrencilerin rahatça görebileceği şekilde yerleştirilecektir.

f. Standart Türk Klavye Şeması : En önde ve en arkada oturan öğrencilerin görebileceği şekilde, yazı tahtasının üst tarafına sabit olarak yerleştirilecektir.

g. Atatürk Fotoğrafı: Yazı tahtası, Standart Türk Klavye Şeması ile uyumlu bir kompozisyon yapılarak sınıfın ön duvarına asılacaktır.

h. Gösteri Masası : Öğrencilerin oturma durumuna göre sınıfın ön tarafına, yerleştirilecektir.

ı. Dosya Dolabı : Öğrencilerin dosyalanın ve diğer malzemelerini koymak için, dersliğin uygun bir yerine dosya dolabı konulabilir. Bu durumda her şubeye ait dolap veya dolabın bir bölümünün analılarından biri öğretmende bulunur, diğeri bu iş için seçilen,sınıf temsilcisi öğrenci de bulundurulur.

f. Arıza Tablosu : Dersliğin, yerleşme plânına göre düzenlenecek, yazı tahtasının bulunduğu duvarda uygun bir yer veya bülten tahtasına asılacaktır. Yazı makinelerinde ortaya çıkacak her türlü arızalar küçük bir kâğıda yazılarak bu tabloya iliştir/ilecektir. Arıza giderildikten sonra bu kâğıt tablodan çıkarılacaktır.

k. Bülten Tahtası (70 x 100) veya (5100 x 150) cm, boyutlarında, üzeri koyu renk bezle kaplı, öğrencinin giriş çıkışlarında kolaylıkla izleyebileceği uygun bir yere asılacaktır.

1. Kronometre : Daktilografı dersini okutan öğretmenlere zimmetle teslim edilecek ve öğretmen dersinde mutlaka kronometre kullanılacaktır.

m. Ayrı bakım-onarım odası olmayan okullarda, Daktilografi Dersliğinin arka tarafına Bakım-Onarım masası ve dolabı konulabilecektir.

n. Dersliğin uygun bir yerinde, tercihen öğretmen masası veya gösteri masasının yakınına sözlük, yazım (imla) kılavuzu kitapların konulacağı bir, dolap veya raf bulundurulmalıdır.

o. Yerleşme dununu uygun olan dersliklerde, ön tarafa ve platform üzerine öğretmen çalışma masası ve sandalyesi konulacaktır.

3. Daktilografi Dersliği'nin Temizliği :

Daktilografi Dersliği, sürekli olarak temiz ve düzenli bulundurulacaktır. Yazı makinelerini toz ve kirlerden koruyabilmek için:

a. Çalışılmadığı sürece yazı makinelerinin üzerleri mutlaka örtülü olacaktır. (Örtülerin kullanımı öğrencilere gösterilecektir. Kullanım dununu sürekli izlenecektir.)

b. Dersliğin temizliği, Millî Eğitim Bakanlığı temizlik Rehberinde

esaslara göre yapılacak, temizlik sırasında toz kalkmamasına özellikle dikkat edilecektir.

4. Daktilografı: Dersliği'nin Kullanılması:

a. Daktilografi Dersliği'ndeki düzenin sağlanmasında aletlerin, araç-gereçlerin korunması ve sorumlulukların dağılıp belirsiz hale gelmemesi için Daktilografı Dersliği'nde, dersleri yürütecek öğretmen sayısı en az düzeyde tutulacaktır. Ders dağıtım planlanması yapılırken bu durum göz önüne alınacaktır.

b. Daktilografi Dersliği'nde ders yapacak sınıfların öğrenci mevcudu her makineye bir öğrenci düşecek şekilde planlanacaktır.

c. Öğrenciler, Daktilografi Dersliği'ne, ders öğretmenin gözetimi altında gireceklerdir. Öğretmen, öğrenciler çıktıktan sonra derslikten ayrılabilecektir. Okul Yönetimi ve Öğretmenler bu konuda gerekli titizliği göstereceklerdir.

d. Daktilografi dersliğinde daktilografı dersinin dışında bazı etkinliklere de yer verilecektir.

(1) Derslikte boş zaman kalmak koşulu ile Mesleki Uygulama Dersinin bazı etkinlikleri de bir programa bağlanarak Daktilografi Dersliği'nde yapılabilecektir. Ayrı bir Mesleki Uygulama Atölyesi olmayan okullarda Daktilografı Dersliğinin yeteri büyüklükte olması halinde. Meslekî Uygulama Dersi ile ilgili araç ve gereçler de uygun şekilde yerleştirilecektir.

(2) Bu derslikte, ders dışındaki zamanlarda eğitsel kol faaliyetleri olarak, bakım-onarım, teksir işleri, daktilo ile resim yapma vb. çalışmalar yaptırılabilecektir. Boş zamanlarını yararlı biçimde değerlendirmeleri bakımından öğrenciler; bu gibi çalışmalara özendirilecektir. Bu çalışmalardan elde edilecek resimler, daktilografi çalışmaları ile ilgili haber, resim, yazı, duyuru vb. bülten tahtasında ve okulun uygun yerlerine konulacak panolarda sergilenecektir.

(3) Bu derslikte yapılacak her türlü çalışmalar, Daktilografi öğretmenlerince planlanacak, tercihen öğretmen gözetiminde yapılacaktır.

Bakım - Onarım Odası

Bakım-onarım odası, büro makinelerinin bakım onarımlarının yapıldığı odadır.

Tip projelerin uygulandığı eğitim yapılarında, Daktilografı Dersliğine bir kapı ile bağlanan odalar, öteki okul yapılarında ise Daktilografi Dersliğine en yakın ve en uygun odalar, Bakım-onarım Odası olarak kullanılacaktır.

Bu odada, bakım ve onarımı yapılacak makinelerle, kullanıma sunulmamış olan diğer büro malzemeleri, bakım-onarım çantası ile yedek parça ve gerekli diğer araç ve gereçler bulunacaktır. (Bir onarım tezgâhı oluşturulmalıdır.)

Bu oda, Büro Makineleri Bakım-onarım Kolu çalışmalarında kullanılabilecektir.

Bakım-onarım araç ve gereçleri ile diğer eşyalar, Okul yönetimince Büro makineleri Bakım-Onarım kolu rehber öğretmenine tutanakla teslim edilecektir.

Eğitsel kolda bulunan öğrencilerle Görevli Öğretmenlerle beraber:

1. Aletler, araç ve gereçlerin kullanılmaya hazır halde temiz ve düzenli olarak bulundurulması,

2. Teslim alınan araç ve gereçlerle diğer eşyaların yapılan çalışmaların kayıtlarının tutulması, dosyaların saklanması,

3. Gerekli güvenlik önlemlerinin alınması,

4. Daha nitelikli ve verimli iş çıkarabilmek için donatım ihtiyaçlarından, okulun ve çevrenin imkanlarından da yararlanarak giderilmesi ve gerekli düzenlemenin yapılması.

gibi işleri yaparlar.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Yazı Makineleri

Daktilografi dersliğinde kullanıma sunulan yazı makinelerinin ömrünü uzatmak ve her an çalışır ve hizmete hazır durumda bulundurmak genel kuraldır, bunun için:

1. Yazı makinelerine demirbaş numaralarından ayrı bir sıra numarası verilecek ve makineler bu sıraya göre dersliklere yerleştirilecektir. Ayrıca bu sıralamaya göre bir yerleştirme planı yapılarak aynı makineyi kullanacak öğrenciler belirlenecektir. Böylece makinelerin dershane içindeki yeri ve kim tarafından kullanıldığı saptanabilecek ve öğrencinin makine değiştirilmesi önlenecektir.

a) Bir okulda birden çok daktilografi dersliği varsa, dersliklerde kullanılacak makineler tercihen aynı tipten olacaktır.

b) Bir dersliğe değişik tip yazı makinelerinin konulması sorunlu ise aynı tip makinelerin yan yana veya arka arkaya sıralanmasına özen gösterilecektir.

c) Değişik tip ve markalardaki yazı makinelerinin bulunduğu dersliklerde daha çok son sınıf öğrencilerinin ders yapması sağlanacaktır.

d) Mesleki uygulama Dersleri için ayrı bir atölyenin oluşturulabileceği okullarda, bu derslikte varsa değişik tip ve markalardaki yazı makineleri bulundurulacaktır.

2. Yazı makinelerinin yıpranmasına ve arızalanmasına neden olan tekniklerin yanlış uygulanmasını önlemek, doğru davranışlar kazandırmak hususunda titizlik gösterilecektir.

3. Makine bakımının aracın işlerliğini sağlamada ve ömrünü uzatmada en önemli etken olduğu daima göz önünde bulundurulacaktır. Yazı makinelerinin zorunlu olan periyodik bakım ve temizliğine gerekli özen gösterilecektir. Bu amaçla:

a. Makine bakım ve temizliği bir plana bağlanacak, öğrencilerin bu alanda etkin olmaları sağlanacaktır.

b. Yazı makinelerinin yıllık bakımları öğretim yılı başlamadan önce yaptırılmış olacaktır.

4. Derste arızalanan makinelerin basit onarımları dersi aksatmadan öğretmen tarafından yapılmaya çalışılacaktır. Onarımı uzun zaman alacak arızalar küçük bir kağıda yazılarak arıza tablosuna iliştirilecektir. Uygun zamanlarda öğretmenler veya büro makineleri Bakım Onarım Kolu tarafından onarılacak zamanında hizmete sunulacaktır.

5. Derslikte onarılamayacak durumda olan arızalı makineler, arızaları kontrol fişine (EK-1) işlenerek fişle beraber bakım-onarım odasına götürülecektir.

6. Bakım-onarım odasına gelen arızalı makinelerin kontrol fişine göre onarımları yapılacaktır.

7. Her makine için bir sicil kartı tutulacaktır. (EK-2) Bu kartlar Bakım Onarım Odasında bulunacak, bakım-onarımı yapılan makinelerin durumu bu kartlara işlenecektir. Bakım ve onanında kullanılan yedek parçalar bu kartın açıklamalar bölümüne yazılacaktır.

8. Bakım veya onanını yapılan makineler derslikteki yerine gönderilecektir.

9. Teknisyenlerin onarması gereken önemli arızaların en kısa zamanda giderilmesi için gerekli önlemler Okul Müdürlüğünce alınacak bu konuda çevredeki her türlü olanaktan yararlanılacaktır. Yazı makinelerinin sürekli olarak işler durumda olması sağlanacaktır.



DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Başka Çalışmalar

1. İmkânı olan okullarda, Daktilografi Serbest Çalışma Odası düzenlenecektir. Öğrencilerin ders dışı zamanlarında bu odaya konulan makinelerle resim yapmalarına daktilograf! yazma becerilerini geliştirmelerine ödevlerini yazmalarına imkân verilecektir. Bu odadaki çalışmaların düzenli bir şekilde yürütülmesi, Büro Makineleri
Bakım-Onarım Kolunca sağlanacaktır.

2. Öğrencilerin Daktilografi, çalışmalarına özendirmek ve ilgiyi artırmak amacıyla, daktilografi yarışmaları düzenlenebilecektir.

Bu yarışmalar:

a. Ayda bir kez yapılacak sınıf içi yarışmalar,

b. Her dönemde en az bir kez yapılacak şubeler arası yarışmalar,

c. Yılda en az bir kez yapılacak okul içi yarışmalar,

d. Okullar arası yarışmalar,

e. İl çapında yapılacak yarışmalar olarak yapılabilecektir. Daktilografi yazmada başarılı öğrencilerin Türkiye Daktilografı Şampiyonasına katılmaları sağlanmalıdır.

https://onceokuloncesi.com/dosya/upl...54b04eba57.zip