MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI PERSONELİNİN AYLIKLA ÖDÜLLENDİRİLMESİ HAKKINDA YÖNERGE

Tebliğler Dergisi Sayısı: 2302
Tarihi : 26.12.1989

Amaç
Madde 1-Bu Yönergenin amacı, Milli Eğitim Bakanlığı personelinden olağanüstü gayret ve çalışmaları sonucunda emsallerine göre başarılı görev yaptıkları tespit edilenlerin aylıkla ödüllendirilmelerine ait usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam
Madde 2-Bu Yönerge Milli Eğitim Bakanlığının merkez ve taşra teşkilatında çalışan personeli kapsar.

Dayanak
Madde 3-Bu Yönerge, 657 Sayılı Devlet memurları Kanunu’nun 243 Sayılı Kanun Hükmünde kararname ile değişik 123.maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar
Madde 4-Bu yönergede geçen
“Bakanlık” Milli Eğitim Bakanlığını
“Yönerge” Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Aylıkla Ödüllendirilmesi Hakkında Yönergeyi,
“Ödül” Personele olağanüstü gayret ve çalışmalarına karşılık olarak bir aylıkları tutarında yapılacak ödemeyi,
ifade eder.

Ödüllendirilecek Personelin Sayısı
Madde 5- Bir mali yılı içinde ödüllendirileceklerin sayısı, kurumun yıl başındaki serbest kadro mevcudunun eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil kadrolar için binde yirmi’yi , diğer hizmet sınıflarına dahil kadrolar için binde on’u geçemez.
Bu çerçevede eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfında personeli bulunan birimlerin iller ve okul türleri itibariyle aylıkla ödüllendirilecekleri personelin sayısı, Personel Genel Müdürlüğü Kadro Dairesi Başkanlığı ile koordine edilerek ilgili birimlerce, diğer hizmet sınıflarından aylıkla ödüllendirilecek personelin sayısı ise Personel Genel Müdürlüğü Kadro Dairesi Başkanlığı tarafından doğrudan, her yıl Nisan ayı içerisinde tespit edilip illere bildirilir.

Aylıkla Ödüllendirme Teklifleri
Madde 6- İlçe, İl ve Bakanlık merkez teşkilatı değerlendirme komisyonlarınca, bu Yönergede belirtilen esas ve usuller çerçevesinde aylıkla ödüllendirilmesi uygun görülen personelle ilgili tekliflerin dışında Bakanlık Müsteşarı ve Valiler tarafından olağanüstü gayret ve çalışmaları sonucunda emsallerine göre başarılı hizmet yaptıkları görülen personelin de zamanına bağlı kalmadan aylıkla ödüllendirme teklifleri re’sen yapılabilir.
Madde 7- Aylıkla ödüllendirilmesi teklif edilecek personelde aşağıdaki şartlar aranır.
a) Bir önceki yıl olumsuz sicil almamış olmak,
b) Ödül teklif edilen yıl içerisinde aylıktan kesme veya maaş kesimi cezası dahil daha ağır bir disiplin cezası almamış olmak.
c) Son üç yıllık sicil notu ortalaması iyi veya çok iyi olmak,










Madde 8- Aylıkla ödüllendirme teklifleri
a) Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı personelinin aylıkla ödüllendirilme teklifleri; 1-50 öğretmenli okul ve kurumlarda 2, 51-100 öğretmenli okul ve kurumlarda 4, 101-150 öğretmenli okul ve kurumlarda 6, 151-200 öğretmenli okul ve kurumlarda 8, 201-250 öğretmenli okul ve kurumlarda 10, … gibi ölçülere uygun olarak birinci sicil amiri tarafından EK-1 formdaki ilgili bölüm doldurulmak suretiyle ilçelerde İlçe Değerlendirme Komisyonuna; İl merkezinde doğrudan İl Değerlendirme Komisyonuna,
b) Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfında bulunan İlköğretim Müfettişlerinin aylıkla ödüllendirilmesi teklifleri, birinci sicil amirlerince EK-1 formdaki kendileri için ayrılan bölümün doldurulması ve İl Milli Eğitim Müdürünün uygun görüşü üzerine Valilik Makamına; Valilik Makamınca da uygun görülmesi halinde, bu personel için İl’e ayrılan kontenjanın % 50 fazlası oranında İlköğretim Genel Müdürlüğüne,
c) Diğer hizmet sınıflarındaki personelden (1-4) dereceli ünvanlı kadrolarda görev yapanların aylıkla ödüllendirilmesi teklifleri; birinci sicil amirleri tarafından EK-II formun ilgili bölümü doldurulmak suretiyle doğrudan Valilik Makamına , Valilik Makamınca uygun görülmesi halinde, bu personelin aylıkla ödüllendirilmesi teklifleri ilgililere ait bilgi ve belgelerle birlikte doğrudan Personel Genel Müdürlüğüne,
d) Diğer hizmet sınıflarından (1-4) dereceli ünvanlı kadrolar dışındaki personelin aylıkla ödüllendirilmesi teklifleri birinci sicil amirince EK-II formun ilgili bölümü doldurulmak suretiyle İlçe ve İl Değerlendirme Komisyonlarına,
e) Bakanlık merkez teşkilatı personelinin aylıkla ödüllendirilmesi teklifleri Personel Genel Müdürlüğü tarafından her yıl belirlenen kontenjan miktarına uygun olarak daire amirlerinin imzası ile Personel Genel Müdürlüğüne,
yapılır.

Madde 9- İlçe Değerlendirme Komisyonu; İlçe Milli Eğitim Müdürünün başkanlığında ve İlçe Milli Eğitim Müdürünün uygun göreceği bir Şube Müdürü, Valilikçe görevlendirilecek bir İlköğretim Müfettişi, okul türlerine göre okul müdürlerinin kendi aralarından seçecekleri birer temsilci, İlçeden seçilen yılın öğretmeni ile diğer eğitim kurumları yöneticilerinin kendi aralarından seçecekleri bir temsilciden oluşur.

İlçe Değerlenedirme Komisyonunun Görevleri
Madde 10- İlçe Değerlendirme Komisyonunun görevleri şunlardır.
a) Aylıkla ödüllendirilmesi teklif edilen eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı personelinin okul ve kurum türleri itibariyle, diğer hizmet sınıfları personeline kendi sınıfları itibariyle (1-4 dereceli ünvanlı kadrolardaki personel hariç) EK-I ve EK-II formdaki ilgili bölümleri doldurmak suretiyle değerlendirmeye tabi tutmak.
İlçe Değerlendirme Komisyonu başkanı ve üyeleri eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfından aylıkla ödüllendirilmesi teklif edilen her personel için EK-I Formu, diğer hizmet sınıflarındaki her personel için EK-I Formu ayrı ayrı doldurur.Başkan, üyerin ve kendisinin verdiği puanları toplayıp üye sayısına bölmek suretiyle yatay ve dikey ortamları tespit edip ilgilinin hanesine işler.
Birinci sicil amirinin toplam puanı ile İlçe Değerlendirme Komisyonunun ortalama toplam puanı toplamının ikiye bölünmesi suretiyle ilgilinin aylıkla ödüllendirilmesine esas olan puanı bulunur.
b) Değerlendirme sonuçlarına göre en yüksek puanı alandan başlamak üzere, eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfından ayalıkla ödüllendirilmesi uygun görülen personel için okul ve kurum türleri itibariyle, diğer hizmet sınıfları personelini ise kendi sınıfları itibariyle ayrı ayrı sıralamaya tabi tutmak ve komisyona gelen tekliflerin yarısı oranında personelin değerlendirme formlarını her yıl, en geç Temmuz ayının 15’ine kadar İl Değerlendirme Komisyonlarına göndermek,
c) Aylıkla ödüllendirilmesi teklif edilen personelin yıllar itibariyle tam listelerini düzenli bir şekilde muhafaza etmek.

İl Değerlendirme Komisyonunu Görevleri

Madde 12-İl değerlendirme komisyonunu görevleri şunlardır.

a) İl merkezinden, aylıkla ödüllendirilmesi teklif edilen eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı personelini okul ve kurum türleri itibarıyla, diğer hizmet sınıfları personelini kendi sınıfları itibarıyla;(1-4 dereceli ünvanlı kadrolardaki personel hariç) EK:1 ve EK:II formlardaki ilçe değerlendirme komisyonuiçin ayrılan bölümü, ilçe değerlendirme komisyonlarınca aylıkla ödüllendirilmesi teklif edilenler için ise ilgili bölümü doldurmak suretiyle değerlendirmeye tabi tutmak.





İl değerlendirme komisyonu başkanı ve üyeleri, eğitim öğretim hizmetleri sınıfından aylıkla ödüllendirilmesi teklif edelin her personel için EK:I formu; diğer hizmet sınıflarındaki her personel için EK:II Formu ayrı ayrı doldurur.Başkan üyelerin ve kendisinin verdiği puanları toplayıp üye sayısına bölmek suretiyle yatay ve dikey ortalamaları tespit edip ilgilinin hanesine işler.

İlçe Değerlendirme komisyonunun toplam puanı il değerlendirme komisyonunun ortalama toplam puanı toplamının ikiye bölünmesi suretiyle ilgilinin aylıkla ödüllendirilmesine esas olan puanı bulunur.

b) Değerlendirme sonuçlarına göre en yüksek puan alandan başlamak üzere aylıkla ödüllendirilmesi uygun görülen eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı personeli için okul ve kurum türleri itibarıyla; diğer hizmet sınıfları personeli için kendi sınıfları itibarıyla ayrı ayrı sıralamaya tabi tutmak.İlleri ve okul türleri itibarıyla aylıkla ödüllendirilecek personel için Bakanlıkça belirlenen kontenjanın % 5 fazlası oranında personelin değerlendirme formlarını her yıl en geç Ağustos ayı sonuna kadar ilgi birimin (dairenin) merkez değerlendirme komisyonuna tekliflerini yapmak.

c) Aylıkla ödüllendirilmesi teklif edilen personelin yıllar itibarıyla isim listelerinidüzenli bir şekilde muhafaza etmek.

Merkez Değerlendirme Komisyonları

Madde-13 merkez Değerlendirme komisyonları, il değerlendirme komisyonları tarafından aylıkla ödüllendirilmesi teklif edilen personelin Bakanlık merkez teşkilatında bağlı bulunduğu birim amiririn başkanlığında, başkanın uygun göreceği en az şube müdürü veya eğitim uzmanı seviyesinde beş personelden oluşur.

Merkez Değerlendirme Komisyonlarının Görevleri

Madde 14-Merkez Değerlendirme komisyonlarının görevleri şunlardır.

a-İl değerlendirme komisyonları tarafından aylıkla ödüllendirilmesi teklif edilen personel hakkında gereken inceleme ve araştırmayı yapmak.

Yapılan inceleme ve araştırma sonucunda aylıkla ödüllendirilmesi uygun görülen personelin yerine teklif fazlası personel arasından puan sırasına göre seçim yapmak.

b-İl değerlendirme komisyonları tarafından ödüllendirilmesi teklif edilen personelin görev yaptıkları hizmet sınıfları itibarıyla aylıkla ödüllendirilmek üzere okulların açılmasından önce Bakanlık makamına tekliflerini yapmak.

c-Bu teklifler yapılırken re’sen aylıkla ödüllendirilen personelin sayısını, genelde aylıkla ödüllendirilecek personel sayısını düşünmek.

d-Bakanlık makamınca aylıkla ödüllendirilmesi uygun görülen personelin isimlerini okulların açıldığı hafta ödül işlemlerinin sonuçlandırılması için görev yaptıkları birimlere duyurmak.

e-Aylıkla ödüllendirilen personelin yıllar itibarıyla isim listesini düzenli bir şekilde muhafaza etmek.

f-Aylıkla ödüllendirilen personelin isimlerinin Tebliğler Dergisinde yayımlanması için Yayımlar Dairesi Başkanlığına bildirmek.











Çeşitli Hükümler

Madde 15-Aylıkla ödüllendirilme teklifi yapılan ve aynı zamanda ilçe, il veya merkez değerlendirme komisyonlarında, komisyon üyesi olarak görevlendirilenler, kendilerine ait teklif görüşülürken komisyon toplantılarında bulunamazlar.

Madde 16-Merkez değerlendirme komisyonları, okul türleri ve kurumlar itibarıyla iller seviyesinde aylıkla ödüllendirilecek personel kontenjanından, uygun görülecek kadarını, kontenjan sayısı kadar personelin teklifi olmaması halinde veya kalkınmada öncelikli illerdeki personelin çalışmasını teşvik amacıyla iller arasında kaydırma yapmak suretiyle aynı hizmet sınıfında çalışan personel için kullanabilir.

Ayrıca merkez değerlendirme komisyonları, il değerlendirme komisyonları tarafından aylıkla ödüllendirilmeye yeteri kadar personel teklif edilmemesi halinde, aynı hizmet sınıflarında çalışan personel için , kullanılmak üzere, kendi aralarında uygun gördükleri kadar kontenjanı birbirlerine devredebilirler.

Komisyonların Görev Süresi

Madde 17-İlçe, il ve merkez değerlendirme komisyonlarının görev süresi bir yıldır.

Madde 18-Aylıkla ödüllendirilen personel için EK:III’teki “Aylıkla Ödüllendirme Belgesi” düzenlenir.

Yürürlükten Kalkan Hükümler

Madde 19-Aylıkla ödüllendirilecek öğretmenlerin seçimi konulu 07.12.1088 tarih ve 379/803 sayılı genelge ile Bakanlığımızca aynı konuda yayımlamış olduğu diğer genelgeler yürürlükten kaldırılmıştır.

Madde 20-Bu yönerge yayımlandığı tarihte, 7. maddenin © fıkrası ise 1.Ocak.1991 tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 21-Bu yönerge hükümlerini Milli Eğitim Bakanı yürütür.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI OKUL VE KURUMLARDA EĞİTİM VE ÖĞRETİM HİZMETLERİ SINIFINDAKİ PERSONELİN AYLIKLA ÖDÜLLENDİRİLMESİNDE DİKKATE ALINACAK

DEĞERLENDİRME ESASLARI

A) Kimlik Bilgileri

Adı ve Soyadı
Doğum Yeri ve Yılı
Kurum Sicil Numarası
Kadro Ünvanı ve Görevi
Görev Yeri ve Okulu

EK-1