Bu ifadeden anladığımız kadarıyla okul öncesi eğitim veren tüm kurumlarda (bağımsız anaokulları ve ilköğretim anasınıflarında) günlük aralıksız 6 etkinlik saati (bir etkinlik saati 50 dakika olduğuna göre günlük toplam 300 dakika) eğitim yapılacaktır. Yani Pazartesi ve Cuma günleri 9 diğer günler 8 saatlik olan, bugüne kadar tam gün eğitim olarak adlandırdığımız eğitim bu yönetmelikle birlikte kaldırılmış bulunmaktadır. Bu durumda 36-66 aylık tüm çocuklar 6 ders saatinden oluşan yarım günlük bir eğitim programına dahil edileceklerdir. Bu durumda eğitime sabah 08.00’da başlayan bir sınıfın eğitimi 13.00’da son bulacak ve 13.00’da başlayan bir sınıfın eğitimi de 18.00’da sonlanacaktır.

“Ancak, ana sınıflarında kayıt alanındaki tüm çocukların kayıtlarının yapılmasına rağmen, ikili eğitim için grup oluşturacak sayıda çocuk bulunamadığı takdirde okulun öğretim şekline uygun olarak normal eğitim de yapılabilir.”

Bu ifadeden anladığımız kadarıyla da bünyesinde anasınıfı (48-66 aylık çocukların eğitimi amacıyla örgün ve yaygın eğitim kurumları bünyesinde açılan sınıfı) bulunan kurumunlar kayıt sınırları içerisindeki tüm öğrenci kayıtlarını almış olmasına rağmen, iki farklı grup oluşturulacak sayıya ulaşılamamışsa, (kayıtlı öğrenci sayısı 20’nin üzerine çıkmamışsa) okulun öğretim şekline uygun olarak normal öğretim de yapılabilecektir. Yani normal öğretimden kasıt bir sınıfı tek bir grubun kullanması ve öğrencilerin sabahçı öğlenci diye ayrılmamasıdır. Bu durumda yine 6 saatlik kesintisiz eğitim temel alınmaktadır. Örneğin sabah 09.00’da eğitime başlayan bir anasınıfı eğitimini 15.00’da tamamlayacaktır. Ancak bu durum yalnızca 48-66 aylık çocukların bulunduğu sınıflarda gerçekleşebilecek ve 36-48 aylık çocukların sınıflarında yeni yönetmeliğe göre bu durum uygulanamayacaktır. Yine bu ifade ile birlikte tam gün eğitimin tamamen yönetmelikten kaldırılmış olduğunu anlıyoruz.

Okul kayıtları e-okul sistemi üzerinden yapıldığı için de çocukların hem sabahçı hem de öğlenci gruplara ayrı ayrı kayıt ettirilmesi ve tam gün eğitime devam etmesi gibi bir durum da söz konusu olmayacaktır.

Bu durumda kalan diğer yarım günde velilerin isteği ve yönetimlerin onayıyla da kulüpler devreye sokulacaktır. Ancak bu uygulama çok verimli olmayabilir.
Peki tüm bu değişiklikler mevcut okul öncesi öğretmenlerini nasıl etkileyecektir?

Öncelikle görevine devam eden öğretmenlerin yönetmeliği baştan sona ince ince okumaları gerekecektir. Çünkü mevcut yönetmelikle birlikte birçok eski uygulama kaldırılmıştır. Bu durumda velilerin baskısı nedeniyle kurum müdürleri mevcut öğretmenlere eski uygulamalarını devam ettirmeleri konusunda baskı kurabilir. Ancak öğretmenler yeni yönetmeliğe çok iyi bir şekilde hakim olabilirlerse hiçbir sorun kalmayacaktır.

Örneğin en çok problem çıkacağını düşündüğüm öğle arası ve yemek saati konusu. Eski yönetmelikte öğle arası yemek saati ile ilgili bir zaman tanımı ve sınırlaması bulunmaktaydı. Ancak bu yönetmelikte öğle arası ve yemek saatleri ile ilgili hiçbir ifade yer almıyor. Bu durumda öğretmen 6 etkinlik saatinden oluşan kesintisiz eğitimi içerisinde yemek işlemlerini halledecektir. Ancak yönetim öğretmene 1 saatlik öğle arası uygulaması konusunda baskı kurabilir.
Bunun dışında artık okul öncesi öğretmenlerimiz kalan yarım günlerini kendi kişisel ve mesleki gelişimleri için kullanabilecekler.