Sahlep Pişirelim, Sıcak Sıcak İçelim
(Sahlep olarak biliyorum ama acaba salep mi, sahlep midir?, diye arama yaptım, kimse doğrusunu bilmiyor galiba. )
sahlep
salep
sahlep nasıl pişirilir
sahlep
nişasta
süt
kış
soğuk
gün
pişirmek
veli katılımı
aile katılımı
Soğuk kış günlerinde eve girince insan sıcak içeceklerle ısınmak ister. Günümüzde her gıda maddesinde olduğu gibi sahlep de hazır satılan yiyecek içecek gıda maddeleri arasında marketlerdeki raflarında yerini alıyor.
Kaç kişi hazır satılan saleplerin içeriğini okur, elbette bilmem mümkün değil. Ama ''sahlep'', diye satın aldığımızın aslında ''nişasta'' olduğunu biliyor muydunuz?
Hazır sahlepler son derece ucuz fiyata rafları süslüyor. Oysa bir aktara gidip 25gr. sahlep alsanız sahlepin kg fiyatını öğrendikten sonra yok artık, asla raflardaki sahlep olamaz, dersiniz.
Gerçek sahlepi evde pişirip içmeniz için işte size ev yapımı Emel usulü sahlep tarifi veee tabii ki ETKİNLİK PLANI. BU PLANIN KAZANIM VE GÖSTERGELERİ SİZE AİT. BENDEN PİŞİRMESİ..
ETKİNLİK ADI: SALEP PİŞİRELİM, SICAK SICAK İÇELİM
ETKİNLİK TÜRÜ: TÜRKÇE, FEN, BESLENME. (BÜTÜNLEŞTİRİLMİŞ KÜÇÜK GRUP ETKİNLİĞİ)
YAŞ GRUBU: 36- 68
Kelime ve Kavramlar:
sahlep, süt,
sıcak
soğuk
kış
Öğrenme Süreci:
Çocuklarla kışın içimizi ısıtan yiyecek ve içeceklerle ilgili sohbet başlatılır. Öğretmen bu konu ile ilgili hazırladığı ya da okula çağırılan veli ile çocuğunun evde hazırladığı ppt sunumu izlettirirken çocuklarla slayt geçişlerindeki fotoğrafları yorumlamalarını ister. / sunumu hazırlayan çocuk anlatır. (sunumda bir fincan sahlep, sahlep bitkisi, yumrusu, salebin faydaları yaş grup özellkilerine uygun basit bir dille anlatılabilir.)
Ardından veli salep pişirmede kullanılan malzemeleri çocuklara tanıtır. Çocuğunun yardımı ile sınıf ortamında ya da okulun mutfağında pişirilir.
Günün beslenme menüsü olarak içilen sahlep yanında fındık, fıstık ve leblebi ile besleyici farklı bir menü oluşturulur.
Beslenme sonrası sınıfa geçen çocuklar, etkinliğin değerlendirmesini resim yolu ile yaparlar.
Çizdikleri resimleri yorumlamaları ile etkinlik tamamlanır.
Veli Katılımı:
Okulda sahlep pişirmeye gönüllü olan veli bir hafta öncesinden belirlenir. Öğretmen velini okulda yapacaklarını açıklar. Veli gerekli malzemeleri temin ederek, belirtilen saatte okulda bulunur.
Malzemeler:
1 silme tatlı kaşığı sahlep
1 tepeleme tatlı kaşığı nişasta
4-5 tatlı kaşığı şeker
Yapılışı:
Yukarıdaki bütün malzemeleri çorba pişirdiğiniz tencereye koyup homojen hale gelinceye kadar çocuğunuzun karıştırmasını sağlayınız.
Elinize bir çıpma teli alıp 1 litre sütü yavaş yavaş çocuğunuza ilave ettirirken siz hızlıca karıştırıp orta hararetteki ocağa alınız. Kaynayıncaya kadar çırpma teli ile karştırmaya devam ediniz.
Sahlepi yeterince iyi karıştırmamışsanız topaklanabilir, bunun da çaresi var, hemen el blenderı yardımınıza koşacaktır.
Yaklaşık 10 dakika pişiriniz.
Bazen kaşık ölçünüzü fazla /eksik tutmuşsanız kıvam çok koyu ya da daha sıvı olabilir. Koyu olursa süt ekleyerek açabilirsiniz. Sıvı olmuşsa biraz daha kaynatınız.
Fincanlara boşalttığınız dumanı üzerinde sahlebinizin tarçınını çocuğunuzun serpmesine izin veriniz.
Ev yapımı, içinde ne olduğunu bildiğiniz gayet sağlıklı sahlebinizin şu soğuk kış günlerinde içinizi ısıtması, çocuklarla sohbet ederek hem birlikte sahlep pişirmenin keyfini sürmeniz hem de onların yaparak - yaşayarak öğrenebilmesi dileği ile sınıfta pişirip içenlere afiyet olsun.
Emel Özdemir
12.12.2013
Biraz da genel kültür
Tübütak dergisinden alıntıdır.
Salep (Orchis mascula L); Orchis, Ophyris, Serapias, Platanthera, Dactylorhiza gibi cinslere ait türlerin yumrularına verilen addır. Bu bitkilerin toprak altında iki yumrusu bulunur. Bunlardan biri ana yumrudur ve o senenin gövdesini verir. Diğeri hemşire veya kardeş yumru olarak adlandırılır ve sonraki yılın yumrusunu verir. Salep elde edilen türlerin hepsi de yumruludur.
Bitki çiçekteyken, toprak altındaki yumruları toplanır. Bu işlem sırasında sadece yan yumru alınır, gövdeyi taşıyan ana yumru genellikle alınmaz. Fakat aslında her ikisi de kullanılabilir. Yumrular kremsi, yumurta şeklinde veya çatalsıdır. Toplanan yumrular suyla yıkanarak temizlenir, ipe dizilir ve su veya sütle kaynatılır, sonra açık havada kurutulur. Kurutulan yumrular dövülerek toz haline getirilir. Salep bu şekilde elde edilmiş olur.
Cephalanthera kotschyana, Dactylorhiza Osmanica (Osmaniye orkidesi) orkideleri, salep elde edilen türlerdir. Bu türlerin özelliği, ülkemizde yetişen endemik türler olmalarıdır.
Son olarak, salep daha çok kireçli toprakları sever. Ormanlık bölgelerde yetişen saleplerin yumrusu iri olur. Çayırlarda yetişen saleplerin yumrusu ise daha zayıftır.
B. Duygu Özpolat
Faydaları ise; balgam söktürür, öksürük, bronşit gibi rahatsızlıklarda göğsü yumuşatır, rahatlatır, ishali keser, kabızlığı girerir (Allah allah her ikisine birden nasıl iyi geliyor ) rengl kanamalarını düzenler,bağırsak solucanlarını düşürmeye yardımcı olur,diyor internet aramalarım.
Bir başka tarif de aşağıdaki linkte
https://www.onceokuloncesi.com/icecekler/sahlep-12523.html