Günlük eğitim akışında ve etkinlik planı formatında bulunan uyarlama bölümü nasıl doldurulur?
Değerli Okul Öncesi Öğretmenleri,
Birçok okul öncesi öğretmeninden Mavi Yunus Okul Öncesi’ne ulaşan “Etkinliklerin uyarlama bölümüne bir şeyler yazılacak mı, yazılacaksa ne yazılacak, nasıl doldurmak gerekiyor?” vb. sorular, sizlerin “günlük eğitim akışında uyarlama” konu başlığı ile açtığınız yazılar üzerine bu bilgi notunu sizlerle de paylaşmak istedik:
- MEB 2013 Okul Öncesi Eğitim Programı, “Sınıfta raporu olan özel gereksinimli çocuk olduğunda öğretmenlerin hazırladıkları etkinliklerde özel gereksinimli çocuk için uyarlamalar yapmaları beklenmektedir. Öğretmenlerin etkinliklerdeki uyarlamaların yanı sıra Bireyselleştirilmiş Eğitim Programını (BEP) da uygulamaları gerekmektedir. Yapılan bu uyarlamalar, özel gereksinimli çocukların tüm eğitim sürecine kaynaştırılmasını amaçlamaktadır. Öğretmenlerden sınıftaki özel gereksinimli çocuk için uyarlama yaparken etkinliğin yönteminde, kullanılan materyallerde ve öğrenme sürecinde dikkat edilmesi gereken noktalar ile ilgili açıklama yapması beklenmektedir.” der (Sayfa 12).
- MEB 2013 Okul Öncesi Eğitim Programı’nın Etkinlik Planı Formatının uyarlama bölümünde de “Sınıfta özel gereksinimli bir çocuk bulunması durumunda, bu etkinliğin uyarlama bölümüne etkinliğin yönteminde, kullanılan materyallerde ve öğrenme sürecinde yapılacak düzenlemeler ile dikkat edilmesi gereken noktalar yazılır.” der (Ek 4).
Bu konuda Mavi Yunus Okul Öncesi'nin düzenlediği eğitim seminerleri sırasında değerli hocalarımızın yaptığı açıklamaları da sizinle paylaşmak isteriz:
- Sınıfta tanısı konmamış ancak özel gereksinimi olduğundan şüphelenilen bir çocuk varsa uyarlama bölümüne herhangi bir şey yazılmayacaktır. Bu durumda mutlaka ailesi ile görüşülecek ve RAM’a yönlendirilecektir.
- Sadece RAM’dan raporu gelen/alan çocuk için kaynaştırma eğitimi uygulanacaktır ve etkinliklerin uyarlama kısmı bu çocuğun özel durumuna göre (otizm, down, görme engelli, işitme engelli, ortopedik yetersizlik, dikkat eksikliği, zihinsel yetersizlik vb.) düzenlenecektir.
- Bu konuda MEB 2013 Okul Öncesi Eğitim Programı’nın “Özel Gereksinimli Çocukları Desteklemede Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar” başlıklı 11. Ekinde hem tüm özür gruplarının belirtileri hem de o çocukların eğitiminde dikkat edilmesi gereken noktalar verilmiştir. Öğretmenler bu ekte verilen bilgilerden de yararlanarak etkinliklerinin uyarlama bölümünü yazabileceklerdir.
Mavi Yunus Okul Öncesi