YARIM GÜNLÜK EĞİTİM AKIŞI
Okul Adı : …………...
Tarih : / / 2015
Yaş Grubu (Ay) : 48-60 ay
Öğretmen Adı : ……………
Güne Başlama Zamanı
Oyun Zamanı
Çocuklar kendi seçtikleri öğrenme merkezlerinde serbest oynarlar. Fen merkezine farklı duygusal ifadeyi temsil eden insan yüzleri (mutlu-ağlayan-kızgın-uykulu-gülen-şaşırmış-heyecanlı vb.) ve ayna asılır.
Kahvaltı, Temizlik
Etkinlik Zamanı
“Renk Kavramı Siyah ” İsimli Sanat- Fen Bütünleştirilmiş Büyük Grup Etkinliği
“Duygular” İsimli Oyun-Drama Bütünleştirilmiş Büyük Grup Etkinliği
Günü Değerlendirme Zamanı
Eve Gidiş
Genel Değerlendirme:
Etkinlik Adı: Renk Kavramı Siyah
Etkinlik Türü: Sanat- Fen Bütünleştirilmiş Büyük Grup Etkinliği
Yaş Grubu: 48-60 Ay
KAZANIMLAR VE GÖSTERGELERİ
Bilişsel Gelişim:
Kazanım 5. Nesne ya da varlıkları gözlemler. (Göstergeleri Nesne/varlığın rengini söyler
Kazanım 9. Nesne ya da varlıkları özelliklerine göre sıralar. (Göstergeleri: Nesne/ varlıkları renk tonlarına göre sıralar.)
Dil Gelişimi:
Kazanım 7. Dinlediklerinin/izlediklerinin anlamını kavrar. (Göstergeleri: Sözel yönergeleri yerine getirir. Dinlediklerini/izlediklerini açıklar. Dinledikleri/izledikleri hakkında yorum yapar
Kazanım 8. Dinlediklerini/izlediklerini çeşitli yollarla ifade eder. (Göstergeleri: Dinledikleri/izledikleri ile ilgili sorular sorar. Dinledikleri/izledikleri ile ilgili sorulara cevap verir. Dinlediklerini/izlediklerini başkalarına anlatır. Dinlediklerini/izlediklerini drama yoluyla sergiler
Kazanım 10. Görsel materyalleri okur. (Göstergeleri: Görsel materyalleri inceler. Görsel materyalleri açıklar. Görsel materyallerle ilgili sorular sorar. Görsel materyallerle ilgili sorulara cevap verir.
Motor Gelişim:
Kazanım 4. Küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar. (Göstergeleri: Nesneleri yeni şekiller oluşturacak biçimde bir araya getirir. Malzemeleri keser. Malzemeleri yapıştırır. Malzemeleri değişik şekillerde katlar. Nesneleri döndürür. Nesneleri kopartır/yırtar. Kalemi doğru tutar, kalem kontrolünü sağlar, çizgileri istenilen nitelikte çizer.)
Sosyal-Duygusal Gelişim:
Kazanım 1. Kendisine ait özellikleri tanıtır. (Göstergeleri: Duyuşsal özelliklerini söyler.)
Kazanım 5: Bir olay ya da durumla ilgili olumsuz duygularını uygun yollarla gösterir. Göstergeleri: Olumlu/olumsuz duygularını olumlu sözel ifadeler kullanarak açıklar. Olumsuz duygularını olumlu davranışlarla gösterir.
Öğrenme Süreci:
●Sanat etkinliği için renkli elişi kâğıtları, resim kâğıdı, makas, yapıştırıcı masalara koyulur. Çocuklar iki uzun, iki kısa şerit ve kalıp kullanarak iki daire kesip, şeritlerle dikdörtgen oluşturup, daireleri de yapıştırarak vagon çalışması yapmaları sağlanır. Diğer köşeye, pastel boyalar konulur. Kâğıt işlerinde yapılan vagonların içine duygular taşıyan yüz ifadeleri resimleri çizilir. Öğretmen çocuğa çizdiği duygunun altına “niçin o duyguyu yaşıyor” diye sorarak çocukların ifadeleri ile yazar. Yapılan çalışmalar panoya ard arda tren gibi yapıştırılarak sergilenir.
●Diğer masaya siyah renk parmak boyaları koyulur. Çocukların siyah renk ile el baskısı yapmalarına rehberlik edilir. Ardından renkleri beyazla karıştırıp açık tonları ile el baskısı çalışmalarının tamamlanmasına rehberlik edilir.
●Öğretmen çocukların yaptıkları el baskılarını yan yana koyar siyah renge dikkat çekip siyah rengi tanıtır çevremizde siyah renginde neler var hakkında bir süre konuşulduktan sonra el baskılarımızın rengi hangi renk ,ellerimizin büyüklükleri nasıl aynı mı yoksa farklı mı diye sorar peki parmak izlerimiz nasıldır çocuklardan gerekli cevapları aldıktan sonra Öğretmen çocukları uygun bir şekilde oturtur. Çocuklara her insanın parmak izinin farklı ve ayırt edici olduğunu kavrayabilmeleri için “ Parmak İzlerimiz Aynı mı?” adlı etkinliği uygulama aşamalarına göre sırasıyla çocuklarla birlikte uygulanıp, farklılıklar tartışılarak etkinlik tamamlanır.
Bunun için çocuklara büyüteç verilerek parmaklarını incelemeleri istenir. Sonra yumuşak bir kurşun kalemle kağıdın bir kısmı oldukça siyah renk elde edene kadar boyanır. Çocuklardan başparmaklarını boyanmış alana bastırarak ileri geri hareket etmeleri sağlanır. Boyanmış parmağa bir parça selobant yapıştırılır. Selobant parmak izini gösterecektir. Parmak izlerini incelemek için selobantlar beyaz bir kâğıda yapıştırılır. Daha sonra süngerin üzerine mürekkep dökülür. Çocukların başparmağını süngere bastırıp ileri geri hareket etmeleri, daha sonra boyanan parmağını kâğıda basmaları istenir. Çocuklar her bir parmağın izini çıkardıktan sonra parmak izleri incelenir. Kendi parmak izlerini arkadaşlarının izleriyle de karşılaştırılır.
Materyaller:
Farklı duygusal ifadeyi temsil eden insan yüzleri resimleri, renkli elişi kâğıtları, resim kâğıdı, makas, yapıştırıcı, siyah renk parmak boyaları, kurşun kalem , Selobant
Sözcükler ve Kavramlar:
Siyah, renk tonları
Değerlendirme:
Ellinizin baskısını hangi rengi kullanarak çıkardınız?
Çevremizde siyah renginde başka neler var?
Parmak İzlerimiz Aynı mı?
Kendi parmak izleriniz ile arkadaşlarınızın parmak izleri neden farklı?
Aile Katılımı:
Velilerden eski dergi ve gazetelerdeki resimleri keserek okula göndermeleri istenir.
Uyarlama:
Etkinlik Adı: Duygular
Etkinlik Türü: Oyun-Drama Bütünleştirilmiş Büyük Grup Etkinliği
Yaş Grubu: 48-60 Ay
KAZANIMLAR VE GÖSTERGELERİ
Dil Gelişimi:
Kazanım 4. Konuşurken dilbilgisi yapılarını kullanır. (Göstergeleri: Cümle kurarken isim kullanır. Cümle kurarken fiil kullanır. Cümle kurarken sıfat kullanır. Cümle kurarken bağlaç kullanır. Cümle kurarken çoğul ifadeler kullanır. Cümle kurarken zarf kullanır. Cümle kurarken zamir kullanır. Cümle kurarken edat kullanır. Cümle kurarken isim durumlarını kullanır. Cümle kurarken olumsuzluk yapılarını kullanır.)
Kazanım 5. Dili iletişim amacıyla kullanır. (Göstergeleri: Konuşma sırasında göz teması kurar. Jest ve mimikleri anlar. Konuşurken jest ve mimiklerini kullanır. Konuşmayı başlatır. Konuşmayı sürdürür. Konuşmayı sonlandırır. Konuşmalarında nezaket sözcükleri kullanır. Sohbete katılır. Konuşmak için sırasını bekler. Duygu, düşünce ve hayallerini söyler. )
Motor Gelişim:
Kazanım 1. Yer değiştirme hareketleri yapar. (Göstergeleri: Isınma ve soğuma hareketlerini bir rehber eşliğinde yapar. Yönergeler doğrultusunda yürür. Yönergeler doğrultusunda koşar.
Sosyal-Duygusal Gelişim:
Kazanım 1. Kendisine ait özellikleri tanıtır. (Göstergeleri: Duyuşsal özelliklerini söyler.)
Kazanım 3. Kendini yaratıcı yollarla ifade eder. (Göstergeleri: Duygu, düşünce ve hayallerini özgün yollarla ifade eder
Kazanım 5: Bir olay ya da durumla ilgili olumsuz duygularını uygun yollarla gösterir. Göstergeleri: Olumlu/olumsuz duygularını olumlu sözel ifadeler kullanarak açıklar. Olumsuz duygularını olumlu davranışlarla gösterir.
Öğrenme Süreci:
●Çocuklar sınıfın ortasında toplanırlar, öğretmenin yönergeleriyle estetik bedensel hareketlerle yavaş yavaş yürüme, hızlı hızlı koşma-durma-koşma, hareketlerinden sonra, baş sağa-sola çevrilip, eller koltuk altında tutulur. Ve kollar bükülü şekilde kelebeğin kanat çırpması gibi hareket ettirilir.
●Yere oturulur, bir bacak çekilip, diğeri uzatılıp ritmik bir şekilde hareket ettirilir. Uzanıp eller belin altına konulup pedal çevirme hareketleri ile ısınma çalışmaları yapıldıktan sonra güven çalışmasına geçilir.
(Çocuklar ikişerli eş olurlar. Birinin gözleri kapalıdır. Diğeri elinden tutarak sınıf içinde dolaştırılır, eşlerin ikisi de gözlerini kapatıp bu çalışmayı yaparlar.) Sonra çocuklar yere oturup gözlerini kapatır. Kısa bir süre sonra öğretmen çocuklara “Geçen hafta boyunca evde veya okulda neler yaşadınız, neler yaptınız düşünün, mutlu-mutsuz veya başka heyecan-korku gibi unutamadığınız duygular yaşadınız mı?” diye sorup bir süre düşünmeleri için fırsat verilir. Çocuklar kalkarak yaşadıkları duyguları anlatırlar. Öğretmen önceden üçer tane olarak hazırladığı farklı duygusal ifadeyi temsil eden insan yüzlerini duvara çocukların ulaşabileceği şekilde asar, diğer çiftlerini ise (hepsinden iki tane çocuk sayısına göre) sınıfın orta alanına ters çevrilmiş olarak yerleştirilir. Çocuklar sırayla gelip bir kart seçer, karta bakıp yüzüne o duygu ifadesini takınıp ortada durur. Her çocuk elindeki karta bakarak yüz ifadelerini canlandırmaya ve orta alandaki eşlerini bulmaya çalışır. Eşini bulan çocuk arkadaşıyla birlikte canlandırdıkları yüz resminin yanında yerlerini alırlar.
(Herhangi bir karışıklık olmaması için, öğretmen rehberlik ederek önce bir deneme çalışması yapar.) Sonra çocuklara yüz ifadeleriyle ilgili “bu resimdeki adam neden kızgın olabilir? Neden ağlıyor?” gibi sorularla çocukların duygu çalışması yapmalarına fırsat verilir. Bu arada cevapları alırken aynı anlama gelebilecek düşünceleri farklı sözcüklerle açıklamaları için yönlendirilir.
●Öğretmen çocukları etkinlik masalarına alır. ilgiliaçıklamalar ve yönergeler verilerek çalışmaya geçilir.
Materyaller:
üçer tane olarak hazırlanan farklı duygusal ifadeyi temsil eden insan yüzleri resimleri
Sözcükler ve Kavramlar:
Mutlu-ağlayan-kızgın-uykulu-gülen-şaşırmış-heyecanlı
Değerlendirme:
Geçen hafta boyunca evde veya okulda neler yaşadınız?
Neler yaptınız?
Mutlu-mutsuz veya başka heyecan-korku gibi unutamadığınız duygular yaşadınız mı?
Resimlerdeki insanlar bu duyguları neden yaşamış olabilir?
Uyarlama: