Gebelik Depresyonu
Antepartum depresyon olarak da bilinen
gebelikte depresyon anne adaylarının azınlık bir kısmında görülebilir. Anne adayının işlevselliğini, doyumunu ve yaratıcılığını kısıtlayıp engelleyeceği için yaşam kalitesini düşürür.
Yapılan uluslararası çalışmalar ile gebelik sürecini içine açan 18-44 yaş aralığındaki kadınlarda daha fazla depresyon görüldüğünü kanıtlanmıştır. Daha önce depresyon geçiren kadınların gebelik sürecinde depresyona girme olasılıkları daha yüksektir.
Gebelik dönemde anne adayı heyecan, mutluluk benzeri duyguların yanı sıra endişe, korku gibi zıt duygulanımları da bir arada yaşar. Bu zıt duygulanımlar anne adayını olumsuz yönde etkileyebilir. Bunun yanı sıra anne adayının hormonal değişimin etkisiyle çökkünlük durumu yaşaması muhtemeldir.
Uyku düzenin değişmesi, yeme alışkanlıklarının değişmesi, duygusallık gibi gebelik belirtileri depresyon belirtileri ile karıştırılmamalıdır. Bu yüzden gebelikte depresyon tanısı koymak uzmanlar tarafından zor olabilir.
Gebelik Depresyonunun Belirtileri
Sürekli üzüntü hali
Odaklanamama
Çok az veya çok uzun süre uyuma
Gebelik öncesi hoşlanılan aktivitelerden zevk alamamaya başlama
Aşırı sinirlilik
Anksiyete
Yeme içme alışkanlıklarında değişiklik
Unutkanlık
Değersizlik hissi
Ağlama atakları
Cinsel isteksizlik
Gebelik döneminde alkol ve sigara kullanımı depresyon riskini arttırır.
Gebelik sürecinde eşin rolü çok önemlidir. Eşine olan ilgisini göstermekten ve cinsellikten kaçınmamalıdır.
Gebelik depresyonu doğumdan sonra geçer düşüncesi ile tedaviden kaçınılmamalıdır. Gebelik dönemi depresyon tedavisi alanında uzman kişiler tarafından yapılarak anne adayının sağlıklı ve mutlu bir gebelik sürecinin ardından annelik dönemine olumlu bir geçiş yapmasını sağlarlar
.alıntı.