Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı
iş ve dişeti hastalıkları, düşük ağırlıklı bebek doğum ihtimalini 7 kat arttırmaktadır. Bu yüzden hamileler, ağız bakımlarına ve beslenmelerine daha çok özen göstermelidir. Hamile bayanlar süt ve süt ürünleri ile yeşil yapraklı sebzeler gibi zengin gıdalar alarak kalsiyum ihtiyacını karşılamalıdır. Eğer gıdalarla yeterli kalsiyum sağlanamazsa bebeğin gelişimi için gerekli olan miktar annenin kemiklerinden karşılanır...
Hamilelik Dişlerin Tedavisi Açısından 3 Dönemde İncelenir:
0–3 aylık dönem; Bu dönem hamileliğin en hassas olduğu dönemdir. Ağrıya neden olan ve müdahale edilmediğinde anneye ve bebeğe zarar verebilecek durumlarda diş hekimine kontrole gidilmelidir.
3–6 aylık dönem; Hamilelik sonuna kadar, ertelenmesi uygun olmayan diş çekimleri, dolgular, kanal tedavileri yapılabilir. Gerekli müdahalelerin yapılması için en uygun dönemdir.
6-9 aylık dönem; Bu dönemde bebek anne karnında oldukça büyümüştür ve doğum yaklaşmaktadır. İlk 3 aylık dönemde olduğu gibi acil tedaviler dışında herhangi bir tedavi yapılmamalıdır.
Hamilelerde İlaç Kullanımı:
Hamilelik döneminde kullanılan tetrasiklin grubu antibiyotikler “Tetrasiklin Renklenmesi” denilen, geri dönüşümü olmayan renklenmelere sebebiyet verir. Bu grup dışında kullanılan antibiyotiklerin, penisilin ve türevlerinin dişlerde renklenmeye sebep olduğuna veya zararlı bir etkiye sebep olduğuna dair bilimsel bir veri bulunmamaktadır. Ancak hamilelikte kullanılan her türlü ilacın, anne adayını takip eden doktorun kontrolünde kullanılması gerektiği unutulmamalıdır.
Kaynak: ankara diş